toplotna izolacija

Toplotna izolacija poskrbi za tople zimske dni

Pogosto se zgodi, da je podstreha eden izmed bolj zanemarjenih prostorov v hiši. Toplotna izolacija poskrbi, da temu ne bo več tako in da bo tudi podstreha dobila svoj pravi namen. S tem poskrbite za boljši prostorski izkoristek vašega doma, poleg tega pa preprečite velike toplotne izgube.

toplotna izolacija

Kdaj je toplotna izolacija prava odločitev?

Z vidika energetskih izgub bi lahko rekli, da je toplotna izolacija obvezna v vsaki bivanjski hiši. Skozi luknje v strehi in špranje med špirovci namreč poteka reden prehod zraka, ki povzroča velike toplotne izgube. Topel zrak se namreč glede na fizikalne zakone ves čas dviguje navzgor. Če imate slabo ali sploh nimate izolirane strehe, to pomeni, da se pozimi toplota ne zadržuje v hiši ampak iz nje prehitro izhaja. Posledica tega je ali večja poraba goriva, ali pa nizke temperature v bivanjskih prostorih.

Kljub temu pa toplotna izolacija še ni postala nepogrešljiv del vseh bivanjskih hiš v Sloveniji.  Glavni razlog za to se seveda skriva v financah. Sam postopek namestitve toplotne izolacije namreč ni težak, zahteva pa veliko mero natančnosti, zato je priporočljivo, da za namestitev toplotne izolacije najamete mojstra. Poleg plačila mojstra pa morate plačati tudi material, ki ga mojster potrebuje za toplotno izolacijo. To zopet ni poceni, zlasti če se odločite za kakovostnejše materiale, ki dodajo hiši še boljšo izolacijo, hkrati pa imajo tudi daljšo življenjsko dobo v primerjavi z ugodnejšimi konkurenti.

Toda če preračunate, koliko bi vas prišel projekt namestitve toplotne izolacije v primerjavi z vsakoletnimi energetskimi izgubami, hitro ugotovite, da se toplotna izolacija hiše še kako splača. Poleg prihranka na gorivu za ogrevanje, pridobite še nov bivanjski prostor, ki ga boste zagotovo boljše izkoristili, kot je bil izkoriščen do zdaj.

Toplotna izolacija deluje poleti in pozimi

Prednost tega, da svojo streho toplotno izolirate, je tudi v tem, da si s tem zagotovite skoraj idealne temperature skozi vse leto. Pozimi preprečite, da bi toplota prehitro uhajala ven iz hiše in s tem povzročala izgube. Poleti pa izolacija poskrbi, da se bivanjski prostori pod streho ne pregrejejo prehitro.

toplotna-izolacija-1

Kako se lotiti načrtovanja toplotne izolacije?

Najprej naj poudarimo, da za odločitev za toplotno izolacijo nikoli ni prepozno. Seveda je objekt lažje toplotno izolirati, če gre za novogradnjo in je toplotna izolacija že predvidena v načrtu. Nekoliko zahtevnejše pa je, če želite toplotno izolirati že dlje časa naseljen bivanjski objekt. Pri tem je res bistvenega pomena, da za izvajalca del dobite mojstra, ki bo svoje delo dobro opravil in si ne bo dovolil napak. Preden se odločite toplotno izolirati starejši objekt, tudi pomislite, ali je v tistem trenutku smiselno zamenjati tudi strešno konstrukcijo ali le del nje, ali pa le zamenjati strešnike. Če nameravate to storiti v bližnji prihodnosti, vam svetujemo, da ta dela načrtujete skupaj z mojstrom, ki vam bo znal predlagati ustrezno časovnico predvidenih del.

Naj pa vas nikar ne skrbi, da bo pri starejšem objektu šlo kaj narobe pri izolaciji. Usposobljeni mojstri bodo namreč to delo opravili brez sledi. Montaža toplotne izolacije je namreč mogoča tudi z zunanje strani, tako da strešne konstrukcije ni potrebno poškodovati.

Kako poteka postopek vgradnje toplotne izolacije?

Toplotno izolacijo na streho bivanjskega objekta namešča za to izučen mojster, ki se spozna na postopek polaganja toplotne izolacije. Pomembno je namreč, da je res natančen in da bo ustrezno zaščitil vse luknje, ki bi se lahko pojavile. Vsaka takšna luknja ali špranja, ki lahko nastane pri montaži, predstavlja nov vir uhajanja toplote iz objekta. Tega pa si zopet ne želimo, saj smo se za toplotno izolacijo odločili ravno zaradi preprečevanja velikih toplotnih izgub. Zato poskrbite, da bo vaša toplotna izolacija kakovostna in bo tudi kakovostno položena. Tudi to namreč vodi do bolj brezskrbnih zimskih in tudi poletnih dni.

Avtor: