IR paneli

IR paneli vam bodo pomagali znižati stroške vašega ogrevanja. Preverite za koliko?

IR paneli so sodobna rešitev za ogrevanje prostorov. Vse več smo z doma in ogrevanje je zelo odvisno od naše prisotnosti. Ogrevanje praznega stanovanja ali prostorov brez naše prisotnosti je nepotreben strošek. Zato se vedno znova iščejo nove rešitve za reševanje teh problemov. Glede na trenutno svetovno potrošnjo je potrebno na eni strani varčevati, da lahko plačuješ dodatne stroške novega življenjskega stila. Denar igra vse večjo vlogo v naših življenjih. Hote ali nehote.

Ogrevanje na trda goriva

Je vsekakor najbolj zdrav način ogrevanja. Vendar je tak način ogrevanja zelo drag in zahteven. Najprej je potreben nakup peči. Potem je potrebno razpeljati centralno kurjavo. Cel kup cevi, radiatorjev in regulatorjev toplote. Zelo velik gradbeni poseg. Za ogrevanje so potrebna drva. Za to potrebujemo velik prostor, kjer jih bomo shranjevali. Prostor mora biti zračen in hkrati suh. Ves čas moramo skrbeti za zadostno količino zaloge drv. Za drva se moramo iz leta v leto dogovarjati z dobavitelji ali jih drago plačevati v prodajalnah s tem materialom. Poleg tega moramo sami zakuriti. In dolgo časa traja, da se prostori ogrejejo. Malo cenejša izvedba so sodobni kamini na drva. Poleg vsega pa je potrebno še sprotno čiščenje in skrb za odlaganje pepela. Preverite kakšna je ponudba IR panelov kakovostnih ponudnikov?

IR paneli

Na kurilno olje se tudi ogrevamo

Ogrevanje s kurilnim oljem nam odnese nekaj skrbi. Ko imamo že enkrat razpeljano centralno kurjavo, zmontiramo le še termostat. Tega sproti nastavljamo glede na našo prisotnost in trenutne potrebe. Ko nas ni doma, ga zmanjšamo na najmanjšo temperaturo, ki še vzdržuje toploto v stanovanju. Ko pridemo domov, samo prestavimo gumb na termostatu na višjo temperaturo. Tudi tu moramo počakati nekaj časa,da se stanovanje zagreje. Tudi za kurilno olje potrebujemo velik prostor za cisterno. To običajno napolnimo enkrat letno. Znesek nakupa kurilnega olja pa lahko plačamo tudi na obroke in si tako strošek ogrevanja razdelimo na celo leto. IR paneli so cenejši.

Druge oblike ogrevanja

Obstaja še kar nekaj načinov ogrevanja, ki so dražji in cenejši. Še vedno so najdražja grelna telesa na elektriko. Res da zelo hitro ogrejejo prostor, vendar pri tem porabijo zelo veliko elektrike. Le – ta pa ni ravno poceni. Etažno ogrevanje na plin pride v poštev v stanovanjih z mestnim plinom. Ta je nekoliko cenejši od jeklenk in zelo varen. Ogrevanje z pečmi na plinsko jeklenko je požarno zelo nevarno. Plinsko ogrevanje se plačuje po porabi, zato so pozimi stroški ogrevanja višji. Toplotne črpalke so že zelo poceni način ogrevanja. A še vedno potrebujejo centralno napeljavo in priklop na električno omrežje. Vso zadevo poceni hišna elektrarna z solarnimi paneli. Toploto prav tako nastavimo s pomočjo termostata. Tu so še peči na lesne ostanke. Peči so drage, lesni ostanki nekoliko cenejši. Vendar je prav tako potrebna skrb za njihov nakup in shranjevanje.

IR paneli

IR paneli, hitra in poceni rešitev za ogrevanje prostorov

Najnovejši modni pojav ogrevanja stanovanja so IR paneli. Njihova montaža je več kot preprosta. V steno zavrtamo tri luknjice v katere privijemo nosilec za panel. Panel preprosto nasadimo na nosilec. Priklopimo na elektriko in že je v uporabi. Panel ima termostat vgrajen in se ne pregreva. Zadnja stran IR panela se ne ogreje na več kot 30 stopinj. Panele vgrajujemo v prostore, ki jih želimo ogrevati. Paneli ne ogrevajo prostora, temveč stene in predmete. V stenah se tudi ohranja toplota. Grejejo pa tudi nas, kadar so usmerjeni v nas. Paneli so namreč nastavljivi. V vsak prostor montiramo svoj panel. Glede na velikost prostora izberemo tudi ustrezno velikost panela. Paneli stanejo okrog 100€. Tako, da je začetna investicija zelo majhna. Neuporaben panel pa lahko snamemo in zmontiramo drugje. 99% porabljene elektrike odda v prostor. Tako se prostor takoj ogreje. Zato panele prižigamo sproti, ko se nahajamo v prostoru. Poraba je približno 1kw ura na 60 m3 prostora. IR paneli so tako mnogo enostavnejši in cenejši, kot ostali načini ogrevanja.

Paneli pa nimajo samo namen ogrevanja prostora. Tudi za zdravje so najboljša izbira. Ostali viri ogrevanja ogrevajo zrak v prostoru. Ta se meša in prah se dviguje povsod. Zato imamo tako pozimi več prahu v stanovanju, kot poleti. Paneli pa ogrevajo telesa in tako ne prihaja do mešanja zraka. To je pomembno predvsem, če imamo doma majhne otroke in bolne starostnike. Tudi za nas je dobro, če nas malo pregreje. Infra rdeča svetloba namreč prodira skozi kožo in spodbuja celice k hitrejšemu delovanju. Proizvaja se tudi manjša količina vitamina D. Pospešeno delovanje celic pa pripomore k hitrejšemu presnavljanju. Tako ohranja telo večjo kondicijo in hitreje izloča strupe iz sebe. Mi pa ostajamo bolj zdravi in tudi telesna masa se bistveno ne dviguje. Da, s pomočjo IR svetlobe lahko tudi shujšamo. Zdravje pa je tako naše največje bogastvo.

IR paneli v primerjavi z drugimi načini ogrevanja ne potrebujejo večjih gradbenih posegov v prostor. Začetna investicija je nizka. Vzdrževanja ne potrebujejo. Poraba je nizka.

Avtor: