toplotna črpalka

Toplotna črpalka – za tople zimske in hladne poletne dni

Jesen že trka na vrata, z njo pa vse nižje temperature, ko postaja jasno, da je poletje že zapustilo naše kraje in da bo stanovanje toplo le, če ga bomo primerno ogrevali. Rešitev pri tem predstavlja ogrevalna toplotna črpalka, ki posrbi za nižje stroške ogrevanja, hkrati pa višje temperature v našem stanovanju.

Kaj je toplotna črpalka?

Toplotne črpalke so naprave, ki segrevajo, lahko pa tudi ohlajajo, stanovanja in stavbe. Tako so primerne za uporabo tako poleti (ko jih izkoriščate za ohlajanje) kot tudi pozimi (ko jih izkoriščate za segrevanje prostorov).

V osnovi so toplotne črpalke sestavljene iz štirih delov: uparjalnika, kompresorja, kondenzorja in dušilnika Gre za napreden sistem, ki je prilagojen uporabi obnovljivih virov energije. Pri tem se uporablja toplota iz zraka, podtalnice ali prsti v neposredni bližini lokacije toplotne črpalke.

V splošnem ločimo tri tipe toplotnih črpalk: zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda. Tipi toplotnih črpalk se med sabo ločijo, odvisno od tega, kaj predstavlja energetski vir za delovanje toplotne črpalke.

toplotne-crpalke-1

Katero toplotno črpalko izbrati?

Najučinkovitejša je toplotna črpalka voda/voda. Ta lahko kot energetski vir izkorišča različne vire vode (npr. jezero, reko, potok), najpogosteje pa se kot vir energije uporablja talno vodo. Izkoriščanje talne vode je primerna samo za tiste uporabnike, ki imate podtalnico na območju na katerem živite. Pri tem se običajno zavrta vrtina, ki sega do nekaj deset metrov v globino. Glavno prednost izrabe talne vode predstavlja stalnost temperature podtalnice, ki se giba med 6 in 10 °C. Prav ta stalnost ugodno vpliva na zagotavljanje gretja tudi v hladnejših mesecih. Pri izbiri bodite pozorni predvsem na vir energije – površinski vodni viri lahko zamrznejo (takrat toplotna črpalka ne deluje), prav tako omejujoča pa je tudi zakonodaja na področju uporabe teh vodnih virov. Da bi se izognili težavam, priporočamo, da se o namestitvi predhodno posvetujte s strokovno usposobljenim kadrom, ki vam bo najlažje svetoval, kaj je za vas najbolj primerno (pa tudi ugodno).

Najcenejša pa je izbira toplotne črpalke zrak/voda, ki kot vir energije uporablja energijo zunanjega zraka, so pa te toplotne črpalke manj učinkovite in v veliki meri odvisne od letnega časa. Zrak ima vedno nekaj toplote, težavo pa predstavljajo temperature pod -15 °C in temperature nad 30 °C, ko toplotne črpalke za ohlajanje oz. segrevanje porabijo veliko dodatne energije. Pri temperaturah pod -15 °C črpalka ne prejme dovolj toplote, posledično segrevanje prostorov ni mogoče, obratno je poleti, ko so temperature previsoke, da bi zagotavljale učinkovito ohlajanje prostorov. Ker je  učinkovitost teh črpalk slabša pri temperaturah pod lediščem, se njene uporabe ne priporoča na območjih z nižjimi temperaturami.

 

Toplotne črpalke za topel dom pozimi in hladen poleti.

 

Prednosti in pomanjkljivosti uporabe toplotne črpalke

Uporaba toplotne črpalke je cenovno ugodna rešitev. Toplotne črpalke odlikuje visoka raven energetske učinkovitosti, zato so stroški ogrevanja ob njeni uporabi nizki. Večino energije toplotna črpalka pridobi iz okolja (npr. prsti, podtalnice, zraka), zato so viri energije v večini brezplačni. Seveda pa ni nezanemarljivo dejstvo, da je uvodna investicija v toplotne črpalke visoka – cena je odvisna od izbire samega sistema toplotne črpalke, razpoložljivosti energetskih virov, predvsem pa potreb uporabnika. Kljub temu poudarjamo, da obstaja možnost pridobitve  subvencije. Slednjo lahko pridobite v večini delov Slovenije, zato si boste svojo investicijo hitreje povrnili. Sami stroški vzdrževanja toplotnih črpalk so nizki, zelo enostavna je tudi njena uporaba. Med glavne prednosti zagotovo sodi tudi dolga življenjska doba toplotnih črpalk (tudi več deset let).

Ker toplotna črpalka izkorišča obnovljive vire, je njen prispevek k emisijam ogljikovega dioksida manjši, ob tem pa poudarjamo, da emisije ne bodo enake nič (za delovanje je namreč vseeno potrebna električna energija).

V osnovi gre za naložbo v prihodnost, ki omogoča ne le nižje stroške ogrevanja, pač pa tudi večje ekonomske in ekološke koristi – za vas in vaše potomce.

 

Avtor: