Varčevanje

S pravim varčevanjem do novega oziroma urejenega doma

Beseda varčevanje je danes obvezna v besednjaku in glavi pametnih ljudi. Če so nekoč, v preteklosti, še varčevali v tako imenovanih »štumfih«, to danes preprosto več ne gre. Časi se spreminjajo s svetlobno hitrostjo in gotovina hitro izgublja na vrednosti. Taki načini varčevanja preprosto niso več vzdržni. V preteklosti so lahko tudi z nadvse ugodnimi krediti in pridnimi rokami prišli do lepih hiš. To tudi danes ni mogoče. Krediti so močno omejeni. Prijateljska pomoč prijateljev in sosedov pa, žal, kaznivo dejanje.

Tega se moramo zavedati prav vsi. In najmodrejši bodo začeli varčevati že zelo zgodaj. Starši za otroke. Babice in dedki za vnuke. Mladina za sebe. Z dolgoročnim varčevanjem se namreč že z zelo majhnimi koraki lahko pride do zelo lepih vsot, ki jih bomo oziroma bodo nekoč potrebovali. Ta doba pa mora biti čim daljša. Temu pravimo varčevanje na dolgi rok.

varcevanje-1

Za kakšno varčevanje se boste odločili?

Poznamo namreč tri vrste varčevanj. In sicer kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno.

Najdonosnejše in tudi najbolj potrebno pa je dolgoročno nalaganje sredstev. Nekateri se odločijo za nalaganje sredstev za deset let. To spada bolj v srednjeročna varčevanja. Če želimo resnično veliko privarčevati, glede na vložena sredstva, moramo varčevati čim dlje, recimo najmanj dvajset let. Varčevanja nad 25 let pa nam že lahko prinesejo precej visoke zneske. Svoja sredstva moramo vlagati v bolj tvegane naložbe. Ker pa mi teh znanj po večini nimamo, moramo svoja sredstva zaupati strokovnjakom. On z njimi razpolagajo v skladu s svojim znanjem in jih obračajo na finančnih trgih.

S pogodbo o dolgoročnem varčevanju se s ponudnikom, največkrat je to zavarovalnica, ni pa nujno, dogovorimo o načinu varčevanja, njegovih zneskih in pričakovanih donosih. Varčevanje na dolgi rok je precej celovit proces. Zelo dober svetovalec nam bo naredil polico, ki se bo na koncu pošteno izplačala. Ker mi zopet na teh področjih nimamo preveč znanja. Še manj pa vemo, kdo je dober svetovalec. Zato se je dobro pred tem korakom malo pozanimati pri prijateljih, znancih. Včasih pa tudi na kakšnem forumu na spletu. Ampak previdno. Vsekakor pa imamo v Sloveniji kar nekaj kvalitetnih podjetij z izjemnimi svetovalci. V končni fazi gre za naš denar.

Koga izbrati?

Zato morda obiščite ali pokličite več svetovalcev in izberite najboljšega. Taka svetovanja so brezplačna. Lahko pa prej obiščete spletne strani ponudnikov dolgoročnih varčevanj in se na podlagi teh potem odločite za svetovanje. Za tak način varčevanja si je vsekakor potrebno vzeti čas. Dolgoročno varčevanje se lahko že z manjšimi zneski izredno izplača. Tako lahko varčujemo z vsakomesečnim vlaganjem manjših zneskov na račun. Lahko damo malo večji polog in potem dopolnjujemo račun z nižjimi zneski. Če pa imamo na razpolago večjo vsoto denarja, ga položimo na račun in nanj »pozabimo« za 25 let. Ta pa bo delal sam za sebe in v končni fazi tudi za nas ali naše potomce.

Pri tem nam bo ponudnik seveda zaračunal tudi stroške upravljanja. Tudi o teh se je potrebno pogovoriti. Ti se po navadi obračunajo v prvih letih varčevanja, ko je sredstev na računu manj. Zato nikakor ne prekinjajte police pred iztekom desetih let. Izgubili boste vsa privarčevana sredstva. Zato je tudi toliko nezadovoljnih varčevalcev. Slabi svetovalci so jim naredili izredno slabe police in jim niso razložili namena varčevanja na dolgi rok. Tako so ti varčevalci na koncu morali plačevati še izstopne stroške, ki jim jih niso svetovalci razložili. Najboljše police so fleksibilne. Še boljše pa sistem »pozabi za 25 let«. S privarčevanimi sredstvi pa po poteku te dobe lahko prosto razpolagate. Kupite vnukom ali otrokom nepremičnino. Jih pošljete v tujino na šolanje. Si prenovite svoje bivališče. Kupite nepremičnino na sanjski lokaciji. Ali pa si preprosto omislite sanjsko potovanje. Lahko pa privarčevani denar naložite v nove finančne produkte in živite od obresti ali donosov. Varčevanje na dolgi rok je vsekakor modra odločitev.

Avtor: