IR ogrevanje: Varčno in okolju prijazno

Ste ravno v fazi gradnje hiše ali prenavljanja stanovanja? Potem najbrž razmišljate tudi o tem, kako boste ogrevali svoje nove prostore. Ste kdaj razmišljali o tem, da bi izbrali IR ogrevanje? Gre za enega izmed najmodernejših načinov ogrevanja, ki ima številne prednosti. V nadaljevanju vam predstavimo, zakaj je tovrstno ogrevanje dobra izbira.

IR ogrevanje hiš ali stanovanj je sicer v Sloveniji še razmeroma nepoznano, a postaja v zadnjem času vse bolj priljubljeno. Ljudje se namreč vse bolj odločajo za izbiro varčnih ogrevalnih sistemov, ki po možnosti delujejo na elektriko in omogočajo nizke stroške. Vse to so lastnosti, ki jih IR ogrevanje vsekakor ima.

Učinkovit ogrevalni sistem brez toplotnih izgub

Gre namreč za moderen grelni sistem, katerega glavni vir je elektrika. Poleg tega, da deluje na elektriko, pa je velika prednost tovrstnega sistema tudi ta, da električno energijo v celoti pretvori v IR toploto. IR paneli v tem primeru ne ogrevajo zraka, ampak ogrevajo predmete in stene v prostoru. To pomeni, da pri tovrstnem ogrevanju skorajda ni toplotnih izgub, kar IR ogrevanje postavi v sam vrh najučinkovitejših grelnih naprav.

Prav tako IR paneli začnejo ogrevati prostore takoj, ko jih vklopimo. Za razliko od ostalih ogrevalnih sistemov, kot je na primer toplotna črpalka, so torej prostori prej ogreti, saj se cevi ne rabijo segrevati. Njihova prednost pa je tudi ta, da se takoj, ko je dosežena želena temperatura, samodejno izklopijo. Nepotrebnega dodatnega segrevanja in nato še ohlajanja cevi torej v tem primeru ni. S pomočjo IR termostatov pa se lahko prav tako nastavi, kakšna je želena temperatura v posameznem prostoru.

 ir ogrevanje

Ogrevanje, ki je prijazno do okolja

Zraven visoke učinkovitosti pri ogrevanju prostorov, se lahko IR ogrevanje pohvali še s sistemom, ki je skorajda 100-odstotno prijazen do okolja. Z uporabo IR-grelnih panelov se lahko namreč zmanjšajo emisije ogljikovega dioksida na nič odstotkov.

V času, ko je okolje vse bolj onesnaženo in se na vseh področjih išče rešitve, ki bi prispevale k ohranjanju čistega okolja, je to več kot odlična spodbuda. Številni okoljsko ozaveščeni uporabniki so se ravno iz tega razloga odločili, da zamenjajo način ogrevanja in izberejo IR panele.

Nizka poraba električne energije

Če IR panelom dodamo še sončne celice oziroma fotovoltaike, pa tovrstno ogrevanje ni samo prijazno do okolja, ampak je tudi izredno varčno. Sončne celice proizvajajo energijo, IR paneli pa jo nato porabljajo za ogrevanje, kar pomeni, da je lahko IR ogrevanje sčasoma skorajda brezplačno. Nekateri izmed uporabnikov so celo dokazali, da lahko s pomočjo sončnih celic in IR ogrevanja dosežejo presežek električne energije.

V primerjavi s toplotno črpalko, lahko zagotovimo tudi to, da je začetna investicija za IR panele veliko nižja kot investicija za toplotno črpalko, prihranite lahko torej že takoj na začetku. Tako ni nobenega dvoma, takšen način ogrevanja vsekakor spada med obnovljiv vir energije, ki se v zadnjem času vse bolj izpostavlja.

ir ogrevanje

Privlačen videz IR panelov

To pa še ni zadnja prednost. Velik plus pri IR ogrevanju je hkrati še, da je sistem v času delovanja zelo tih. IR paneli za delovanje ne potrebujejo dodatne zunanje naprave, ki bi se segrevala in povzročala hrup. Prostori bodo tako hitro in enostavno ogreti, brez da bi to v hiši ali stanovanju sploh zaznali.

Pa ne samo to, lahko bi rekli, da spada IR ogrevanje med ene izmed najmodernejših načinov ogrevalnih sistemov. V prostorih namreč ne boste imeli niti radiatorjev. IR paneli so zelo tanke in sodobne naprave, ki so pritrjene na steno, tla ali strop in so skorajda neopazne. Na voljo so v različnih barvah in oblikah, tako da se popolnoma zlijejo z opremo stanovanja. Izberete pa lahko celo takšne IR naprave, ki izgledajo kot najbolj sodobno ogledalo.

Torej ogrevanje, ki je varčno, prijazno do okolja, učinkovito, brez toplotne izgube in hkrati še v trendi obliki, ki sovpada s sodobno opremo stanovanja? Ja, to je IR ogrevanje.

Avtor: