odkup bakra

Kam z odpadnim bakrom, ki vam je ostal po prenovi vašega doma?

Edina kovina poleg zlata, ki nima sivo-srebrnega sijaja.
Ena redkih kovin, ki je takšna kot se nahaja v naravi, brez predelave, primerna za uporabo.
Kovina, ki je izjemno pomembna za žive organizme, saj predstavlja del encimskega kompleksa. Rakom in mehkužcem daje krvni pigment, ki ga pri vretenčarjih nadomešča hemoglobin.
Kovina, za katero je značilna enostavna obdelava, bakteriostatično delovanje in izjemna pestrost uporabe: od nakita preko materničnih vložkov do streh in žlebov.

Baker ali cuprum. Mehka, voljna in gnetljiva kovina z visoko toplotno in električno prevodnostjo. In, ko se vam pri prenovi doma naberejo ostanki bakra, je odkup bakra eleganten način za zaslužek, s katerim si omogočite nadaljnje investicije.

Od pridobivanja bakra do uporabe bakra

Baker je kovina, ki jo človek uporablja že vsaj 8000 let. Obdelava bakra se je začela pred približno 4000 let, ko so ugotovili kako kovino taliti. Naslednji tehnološki preskok je bilo ustvarjanje bakrovih zlitin: zlitina bakra in cinka je medenina, zlitina bakra in kositra pa bron. Kupronikel je zlitina bakra in niklja in se uporablja pri izdelavi kovancev.

Njegovo poimenovanje izhaja iz latinske besede Cuprum, kar naj bi bilo ime za »kovino s Cipra« oziroma Cyprium Aes. Velik del bakra, ki so ga uporabili v rimskih časih, so Rimljani namreč izkopali na Cipru.

Ko je baker izpostavljen vodi in zraku, pride do oksidacije. Takrat se baker obarva zeleno. Tudi znameniti Kip svobode, ki je narejen iz približno 80 ton bakra, je zaradi oksidacije modro-zelene in ne oranžno-rdeče barve, ki je značilna za baker.

Baker je tretja največ uporabljena industrijska kovina na svetu takoj za železom in aluminijem. Približno tri četrtine bakra se v čisti obliki uporablja za proizvodnjo električnih žic, telekomunikacijskih kablov in elektronike. Baker se zaradi trdnosti in nekorozivnosti uporablja v gradbeništvu za strehe in žlebove, bakrove zlitine pa zaradi antimikrobnih lastnosti uporabljajo v medicini in gospodinjstvu, saj se bakterije na bakrenih površinah ne morejo razmnoževati.

odkup bakra

Kakšen baker je primeren za odkup bakra?

Baker ne izgublja lastnosti kljub večkratni reciklaži. Kar 80% vsega do sedaj izkopanega bakra naj bi bilo še vedno v uporabi, saj mu s topljenjem, reduciranjem in ponovnim ulivanjem vedno znova podarijo novo življenje. Nečist baker pa uporabijo na primer v galvanizaciji.

Neonesnažen oziroma čist baker označujejo s pojmom baker Millberry. Tak baker nima ostankov umazanij v obliki lakov, maščobe, izolacije, olj ali barv. Je brez sledi oksidacije in kot tak zlato sijoče rdeče barve. Odkup bakra je možen po najvišji postavljeni ceni.

Odkup bakra oziroma cena odpadnega bakra je odvisna od razreda, v katerega je baker klasificiran:

  • prva klasa – zelo sijoč baker, odkup bakra dosega najvišji ceno: bakrena napeljava v obliki mehkih žilnatih žic in cevi brez oksidacije, umazanij in pritrjene plastike. Baker najvišje kvalitete ne oksidira, ne vsebuje olj in se ne meša z ostalimi kovinami.
  • druga klasa – odkup bakra po nižji vrednosti od prve klase: bakreni kosi, cevi in pločevina so lahko oksidirani, pobarvani in spajkani z drugo kovino
  • tretja klasa – odkup bakra po najnižji ceni: bakrene strešne kritine z veliko katrana in barve, stare cevi in pločevine, žlebovi ter lakirani in oksidirani kosi. Ker zahteva tovrsten baker nadaljnjo obdelavo in čiščenje, dosega odkup bakra najnižjo ceno.

 

Kako pripraviti doma nabrane ostanke bakra za odkup bakra?

Ob delni prenovi ali popolni renovaciji hiše se zelo hitro nabere velika količina navlake, ki je na prvi pogled samo ničvreden odpad. Kovinski odpadki so lahko komercialni ali stanovanjski, ki so pogosto stranski proizvodi gradbeništva. Baker vsebujejo vodovodne cevi iz kuhinje ali kopalnice. Baker je v ožičenju, ki se lahko nahaja v porušenih zidovih.

Natančnejši pregled odpadkov, ki so nastali po renovaciji, bo zagotovo odkril takšne, ki jih lahko pripravite za odkup bakra ter na ta način finančno pridobite.

Odkup bakra je vsekakor odlična priložnost, da se znebite odpadnega materiala, zaslužite in naredite nekaj dobrega za okolje, saj je eden od najučinkovitejših načinov gospodarjenja z odpadki. Odkup poskrbi, da tovrstni odpadki ne končajo na odlagališčih, temveč se z naprednimi tehnikami spremenijo, predelajo in ponovno uporabijo.

Številni zbiralci in predelovalci bakra ponujajo poleg odkupa tudi odvoz bakra. Na tak način profesionalno ter varno in hitro brez nevarnosti za zaplete odpeljejo tudi večje količine odpadne kovine.

odpadnim-bakrom-1

Kako finančno donosen je odkup bakra?

Cena bakra, ki ga boste našli med svojim odpadnim materialom, je odvisna od čistosti bakra ter od povpraševanja in ponudbe. Večje kot je povpraševanje, višja je cena in večja kot je ponudba ter manjše kot je povpraševanje, nižja je cena.

Strokovnjaki za prihodnja leta napovedujejo povečanje povpraševanja po barvnih kovinah, ki bo sledilo prehodu na obnovljive vire energije. Povpraševanje po bakru bo z 0,4 milijona ton leta 2020 zrastlo na 0,7 milijona ton v letu 2040.

Ker trenutno cena bakra na borzi nenehno niha, se pri določitvi cene bakra upošteva dnevni tečaj osnovnih surovin z dodanim 1% stroškom prokure.

V letu 2022 je cena 100 kg bakra dosegla 814 €.

Avtor: