izdelava fasade

Kako vam lahko kakovostna izdelava fasade pomaga znižati stroške ogrevanja?

Stroški ogrevanja predstavljajo kar velik del družinskega proračuna in najverjetneje prav vsi stremimo k temu, da bi bili ti čim nižji. Eno od rešitev predstavlja posodobitev ali menjava ogrevalnega sistema ali energenta, vendar je ta ukrep učinkovit le v primeru, da je energetsko saniran oz. zasnovan tudi celoten objekt. Sodobna gradnja in obnova doma sta oblikovani na trajnostnih rešitvah in mednje spada tudi kakovostna izdelava fasade in predvsem njena izolacija, s katero boste občutno prihranili pri stroških ogrevanja. Gre sicer za nekoliko večjo investicijo, a to je hkrati naložba za dolgotrajno zaščito vašega objekta.

Ključna je izbira prave izolacije

Sodobna gradnja in obnova doma je med drugim osredotočena na okoljski vidik in v primeru ogrevanja manjše toplotne izgube pomenijo tudi manj izpustov škodljivih snovi v okolje. Posledica nekakovostne fasade so večje toplotne izgube, ki lahko dosežejo kar 30–40 % vseh toplotnih izgub celotnega objekta, zato je treba izbiri izolacije posvetiti veliko mero pozornosti pri načrtovanju fasade. Tako lahko pozimi pozabite na nenehno odpiranje in zapiranje radiatorjev za zagotavljanje ustrezne temperature prostorov in preprosto uživate v zimski idili v objemu svojega doma. Sodobna gradnja in obnova doma poskrbi tudi za to, da bo manj obremenjena vaša klimatska naprava, če jo uporabljate za ogrevanje, pa tudi energenta za ogrevanje bo zmanjkalo občutno kasneje, zato bodo stroški ogrevanja še nižji. Pri izbiri izolacije, ki bo zmanjšala finančne izdatke za ogrevanje vašega doma, bodite zato pozorni na obstoječo sestavo sten, kakšno stopnjo toplotne izolativnosti želite doseči in ali imate kakršne koli omejitve glede debeline izolacije.

fasade

Material in debelina izolacije odločilno vplivata na količino toplotnih izgub

Dandanes lahko izbirate med različnimi vrstami izolacije bodisi iz stiropora, lesnih vlaken ali plute, kemene ali steklene volne in drugih materialov, ki s svojimi lastnostmi zagotavljajo različno stopnjo toplotne izolacije objekta. Sodobna gradnja in obnova doma temelji na tem, da so toplotne izgube čim manjše – novejši objekti so zato že sami po sebi zgrajeni bolj izolativno učinkovito, medtem ko je pri obnovah starejših objektov nujna debelejša plast izolacije. Tako boste pozimi učinkovito zaščiteni pred mrazom, kakovostno izdelana fasada pa bo občutno zmanjšala možnost za pojav toplotnih mostov in posledično nastanek plesni in drugih nevšečnosti. Sodobna gradnja in obnova doma na področju fasadnih sistemov si prizadeva za čim boljšo prilagojenost fasade objektu, njegovi lokaciji in klimatskim pogojem, ki jim je objekt izpostavljen. Prihranek energije in posledično stroškov za ogrevanje je tako odvisen od debeline izolacije v kombinaciji s toplotno prevodnostjo, od vrste materiala za izolacijo pa je odvisna debelina izolacije.

fasade-1

Fasada je veliko več kot zunanja estetska obloga hiše

Sodobna gradnja in obnova doma gledata na objekt celostno, tudi če gre le za prenovo oz. gradnjo posameznih delov objekta. S kakovostno izdelano fasado je počasnejše segrevanje oz. ohlajanje sten, zato je manjša tudi potreba po ogrevanju oz. hlajenju celotnega objekta. Pri izbiri fasade se torej tudi vi osredotočite na vse njene funkcije in uporabnosti ter si poleg dih jemajočega pročelja zagotovite tudi prihranek pri stroških za ogrevanje ter uživajte v udobju svojega doma – sodobna gradnja in obnova doma namreč ponujata mnoge rešitve, s katerimi vsak objekt postane pravi raj za bivanje.

Avtor: