sončne elektrarne

Kaj mi prinaša odločitev za postavitev sončne elektrarne

V kolikor imate željo za postavitev sončne elektrarne, ki vas lahko popelje na pot popolne neodvisnosti od javnega električnega sistema, si vzemite dovolj časa in raziščite celotno ponudbo sončnih elektrarn. Predvsem pa se postavitve lotite premišljeno, saj vam lahko prinese do 75 % prihranka v primerjavi z porabo električne energije iz javne napeljave. Danes so sončne elektrarne vedno bolj priljubljena izbira, saj so okolju prijazne obenem pa vam omogočajo, da svoja sredstva vlagate v druga področja ne pa samo v plačevanje položnic.

Postavitev sončne elektrarne zahteva najprej pridobitev potrebnih dovoljenj, predvsem pa ustrezen načrt, ki je narejen na podlagi vaše lokacije, na katero imate željo postaviti sončno elektrarno. Pri postavitvi domače elektrarne je seveda pomemben izračun, kje je domačo elektrarno najbolje postaviti, saj je od tega odvisen tudi maksimalen izkoristek naravnih danosti vaše lokacije.

sončne elektrarne

Ko izbiramo prostor za postavitev fotonapetostne elektrarne, je to načeloma streha določenega objekta v katerem je nameščen števec porabe električne energije, v kolikor se boste odločili za postavitev sončne elektrarne na stanovanjski objekt, ki je namenjen za trajno bivanje in če uporabna površina tega objekta ne presega 250 m2 v primeru enostanovanjske stavbe ali 120 m2 v večstanovanjski stavbi, ste upravičeni do znižane 9,5 % stopnje DDV. Ustreznost objekta za namestitev elektrarne preveri strokovnjak na ogledu. V kolikor se montaža sončne elektrarne izvede na streho pomožnih oz. gospodarskih objektov je v tem primeru, zaradi 22 % stopnje DDV investicija dražja.

Sončna elektrarna je investicija, ki se vam povrne v približno 8-mih letih, kar pomeni, da po tem času nimate več nobenih stroškov z električno energijo. Ne samo to, v kolikor z svojo sončno elektrarno ustvarite višek električne energije, ga lahko spustite v elektro omrežje, ki vam ob dogovoru električno energijo tudi plača. Trenutne smernice postavitve sončne elektrarne vam omogočajo tudi pridobitev nepovratne subvencije s strani Eko sklada.

soncne-elektrarne-1

Avtor: