fasade

Fasade zaščitijo in polepšajo vsak objekt

Hiša je sestavljena iz različnih delov in materialov, med njimi pa je zagotovo med najbolj opaznimi tudi fasada. Fasado opazimo že na začetku, ko prvič vidimo hišo oz. objekt in si na podlagi tega ustvarimo neko mnenje o hiši. Zato je pomembno, da je fasada izdelana lepo in primerno okolju, predvsem pa, da so fasade izdelane kvalitetno in služijo tudi drugim namenom, ne le estetskim.

Izdelava fasad

Pri izdelavi fasad se najprej pogleda sam objekt, kje stoji, kakšne lastnosti ima in na koncu še lastnikove želje za fasado. Preden se začne polaganje fasade, je ključno tudi, da so vsa krovsko-kleparska dela že končana, tudi okna, vrata, žlebovi in odtočne cevi. Pri fasadi mora biti temperatura več kot 5 stopinj Celzija, objekt pa ne sme stati na hudi pripeki. Izvajalec mora poznati pravila, ki so potrebna za uspešno izdelavo fasade in znanje o različnih materialih njihovo združljivostjo.

Sama fasada je navadno sestavljena iz izolacijskega dela, kjer se izolacijske plošče prilepi na zunanjo steno. Nato se nalepi fasadna mrežica, ki poskrbi, da fasada čez čas ne bi začela odstopati in da se na zaključnem sloju ne bi začele pojavljati razpoke ali mehurji. Na koncu pa se najprej nanese osnovni premaz, na koncu pa še zaključni sloj, ki da objektu končni izgled.

Kakšne fasade obstajajo

Fasada je zunanja stena objekta. Vsak objekt ima drugačno fasado, ki jo ločimo po konstrukciji, zgradbi in materialu, iz katerega je izdelana. Fasado se polaga med zadnjimi deli gradnje objekta oz. hiše in ima pomembno funkcijo. Fasade namreč nimajo samo estetske lastnosti, ampak je njihova glavna naloga izolacija objekta.

Za izolacijo se uporabljata stiropor in tervol. Predvsem se razlikujeta po izvoru in seveda ceni, saj je stiropor cenejši, obenem pa tudi enostavnejši za polaganje. Tervol je material, ki ne gori, ima zelo dobro parapropustnost in je naravnega izvora, zato pa je njegova obdelava zahtevnejša. V Sloveniji se večina ljudi še vedno odloča za stiropor.

Zaključni sloj fasad, ki ima tudi estetsko nalogo, je lahko izdelan iz različnih materialov in barv. Preden se odločite, katero želite, se je dobro posvetovati s strokovnjakom na tem področju. Zaključni sloj fasade je namreč odvisen od različnih dejavnikov. Najprej je tu barva. Seveda si izberete tako, ki vam je všeč, treba pa je paziti tudi na okolico. V nekaterih krajih so v veljavi posebna pravila, ki omejujejo uporabo nekaterih barv na fasadah. Potrebno je biti pozoren tudi na sonce in ostale zunanje dejavnike, da fasada s pravilnim nanosom obdrži izbrano barvo, ki ne bo zbledela. Lastnik se lahko odloči tudi za drugačen material za fasado, kot je kamen ali pa les. Vsi ti materiali potrebujejo dodatno pozornost, saj je treba za pravilno izdelavo paziti, kakšne premaze se uporablja prej, da se v prihodnosti ne bi pojavljale različne poškodbe ali razpoke. Če je zaključni sloj kakovostno položen, je posledično tudi notranjost objekta primerno zaščitena pred zunanjimi vplivi in vlago.

Ali lahko sam izdelam fasado

Ker se izdelava fasade zdi dokaj preprosto opravilo, se marsikdo odloči, da bo fasado izdelal sam ali pa se odloči za cenejšo opcijo enega izmed ogromno ponudnikov na trgu. Treba se je zavedati, da fasada ni več zgolj omet na zunanji steni, ampak je sestavljena iz več slojev, ki dajejo objektu zaščito pred različnimi zunanjimi vplivi. Ti sloji morajo biti izdelani na pravilen način in ob primernem času, da so fasade res obstojne in se kasneje ne pojavijo razne težave. Seveda pa je tukaj primerno omeniti tudi obstojnost, saj pravilno izdelano fasada zdrži več deset let. Pomembno je, da se zato pri izdelavi fasade odločite za izvajalca, ki ima izkušnje na tem področju in je specializiran v tej smeri. Le v tem primeru boste zadovoljni z novo fasado.

fasade-1

Avtor: