Moderne notranje ograje za vsak dom

Ste tudi vi med tistimi, ki ravno prenavljajo stanovanje ali izbirajo notranjo opremo za novo hišo? Potem ste zagotovo že izbrali, kakšna tla boste imeli položena, kakšna bo keramika, kako bodo pobarvane stene, kje bo stala kuhinja… Kaj pa stopnice in notranje ograje? To je vprašanje, ki mu mnogi pri opremljanju hiše ali druge večnadstropne stavbe ne dajejo veliko pozornosti. A temu ne bi smelo biti tako!

Notranje ograje so namreč eden izmed najpomembnejših elementov vsakega bivališča. Če pa gre za stopniščne ograje, pa ne samo da so pomemben element bivališča, hkrati so tudi zelo estetsko privlačne. V nadaljevanju vam pojasnimo zakaj.

Notranje ograje zagotavljajo varno bivalno okolje

Preden pa vam predstavimo vse vrste ograj, naj za začetek povemo, zakaj so stopniščne ograje bistvenega pomena v vsaki hiši oziroma stanovanju. Prva in zagotovo najpomembnejša lastnost ograj je, da zagotavljajo varnost. Predstavljajte si, da stojite na balkonu brez ograje ali, da greste iz zgornjega nadstropja dol po stopnicah brez ograje. To je skoraj nepredstavljivo, mar ne? Ja res je!

Prav tako je lahko to, da v prostoru ni ustreznih ograj, zelo nevarno za vaše najbližje, predvsem za otroke in starejše. Da boste zaščitili sebe in svoje najbližje pred morebitnimi padci in poškodbami, je zato nujno, da izberete zanesljive notranje ograje, ki bodo poskrbele za vašo varnost. Le tako se boste lahko nato v svojem novem domu počutili popolnoma varne in umirjene.

Estetska vloga notranjih ograj

Poleg varnosti pa so lahko stopniščne ograje tudi izredno praktične, na primer z njimi je hoja po stopnicah bistveno lažja, saj se jih lahko oprimemo. V hiši, stanovanju ali drugi večnadstropni stavbi pa imajo konec koncev notranje ograje tudi nek namen oziroma pomembno estetsko vlogo. So kot nekakšen velik kos dekoracije okolice, v kateri bivate.

S pomočjo moderne notranje ograje lahko namreč bistveno polepšamo katerikoli prostor. Na tak način ga lahko personaliziramo, mu damo nek poudarek ali mu vlijemo dušo. Kot bi povedali notranji oblikovalci, je le malo takšnih kosov v hiši ali stanovanju, ki imajo takšni vizualni učinek kot ga imajo stopniščne ograje. In če malo pomislimo, ko pridemo v nek prostor ali dvorano kjer je veliko stopnišče z razkošno ograjo, je to res nekaj, kar zagledamo prvo. Zato so notranje ograje brez dvoma nekaj, na kar moramo res pomisliti, ko prenavljamo ali opremljamo prostor.

Ker pa, kot pravi znan slovenski pregovor, imajo vsake oči svojega malarja, je zelo težko izpostaviti notranje ograje, ki bi estetsko ustrezale vsem. Tukaj pa lahko poudarimo to, da obstaja dan danes toliko različnih notranjih ograj, da se zagotovo najde nekaj za vsak prostor in vsak okus. V nadaljevanju smo zbrali različne stopniščne ograje podjetja Žugič.

Stopniščne ograje različnih vrst

Za začetek se morate odločiti, iz kakšnega materiala ograje si sploh želite. Glede na ponudbo in zaključno oblogo, ki je danes na voljo, lahko izbiramo med betonom, kamnom, kovino, lesom, steklom, aluminijem ali kar kombinacijo omenjenih materialov. Bi torej želeli, da vaš prostor krasijo kovinske ograje za notranje stopnice? Bi morda raje lesene, steklene ali pa kovane ograje?

Če se ozremo na trenutne trende, so pri sodobnih zgradbah večinoma v igri kovinske, steklene ali lesene stopniščne ograje. Če pa pogledamo hiše oziroma stavbe izpred 10, 20 in več let nazaj, pa so imele vse po vrsti betonske stopnice. Kakšne pa so pravzaprav razlike med njimi oziroma katere notranje ograje najbolj priporočajo strokovnjaki?

Da si boste lažje predstavljali, kakšne so določene vrste stopniščnih ograj, smo spodaj za vsako vrsto notranjih ograj izpostavili nekaj lastnosti.

Kovane notranje ograje dajejo stopnicam poseben čar

Začnimo s prvo vrsto stopniščnih ograj, to so kovane ograje. Ta vrsta spada med ene izmed najbolj kakovostnih notranjih ograj. Lahko bi rekli, da izgleda skorajda veličastno, stopnicam pa daje poseben čar. Gre za ograje, ki so izredno trpežne, saj so izdelane iz posameznih kovanih elementov.

Njihova prednost pa je predvsem ta, da so lahko narejene v različnih oblikah. Oblikujejo jih lahko na primer v različne vzorce, motive in linije, lahko pa so tudi zavite. Kovane igraje se izdelajo popolnoma po željah posameznika, njihova montaža pa je možna na vseh vrstah stebrov, tudi kamnitih, betonskih ali kovinskih.

Lesene ograje za domačnost in toplino

Druga vrsta notranjih ograj so lesene stopniščne ograje. Les je material, ki je res večen in se uporablja že od nekdaj. Priljubljen je predvsem za to, ker je trpežen, hkrati pa še vedno naraven. Prostoru daje toplino in domačnost, kot je na primer v neki leseni koči ali stari hiši z lesenim pohištvom. Kljub tej domačnosti, pa lesene ograje še vedno izgledajo moderno in popestrijo notranji interier.

Da so lesene notranje ograje danes vse prej kot zastarele, nakazuje tudi dejstvo, da so na voljo v različnih oblikah in barvah. Izberete lahko na primer različno vrsto lesa ter različne debeline, odločite pa se lahko celo za izvedbo ograje, ki ni polna ampak je sestavljena iz horizontalnih ali vertikalnih lesenih desk. V kolikor vam videz lesene teksture ne odgovarja, vam ponudniki stopniščnih ograj brez težav les tudi pobarvajo in prilagodijo po vaših željah.

notranje ograje

Kovinske ograje za notranje stopnice

V ponudbi stopniščnih ograj pa se seveda znajdejo tudi kovinske ograje. Kovina je material, ki je za razliko od lesa nekoliko bolj hladen, a je v sodobnih hišah praktično vsepovsod. Kovinski so stebri, kovinski je balkon, kovinski so stoli, kovinska je zunanja ograja, kovinski so nekateri notranji predmeti. Nič čudnega torej ni, da izbere vse več ljudi tudi kovinske ograje za notranje stopnice.

Njihova prednost je ta, da izgledajo zelo sodobno in se podajo k modernemu minimalističnemu interierju, ki je dan danes v trendu. Prav tako pa se lahko s kovinskimi stopnicami oziroma ograjo ustvari tudi rustikalen videz, tako da je to praktično material, ki je primeren za vse. Poljubno se ga lahko kombinira tudi z ostalimi materiali, kot je na primer les ali steklo, saj kovina dobro sovpada praktično z vsem. Ponuja pa tudi ogromno možnosti za oblikovanje ter ustvarjanje arhitekturnih dodatkov.

Kovinske ograje za notranje stopnice torej omogočajo, da ustvarite unikaten videz, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Poleg tega pa se kovinske stopnice ponašajo tudi z odlično trpežnostjo, material pa je kakovosten in obstojen, kar omogoča dobro varnost v bivalnem okolju.

Moderne aluminijaste ograje

Med ponudbo notranjih ograj pri podjetju Žugič, bi lahko kot najmodernejše zagotovo izpostavili aluminijaste ograje. To so ograje, ki so v zadnjem času postale nekaj, kar da stanovanju ali hiši res tisti sodoben, morda celo nekoliko mestni pridih. Iz tega stališča aluminijaste ograje sigurno niso za vse okuse, tistim, ki imajo radi čiste in sodobne linije pa so zagotovo všeč.

Če torej pogledamo prednosti tovrstnih ograj, lahko poudarimo, da ponujajo aluminijaste notranje ograje moderen in estetski videz, v prostor pa vnašajo prefinjenost in eleganco. Kljub temu, da velja aluminij za material, ki je občutljiv in izredno lahek, pa so tudi te notranje ograje izdelane tako, da so izredno kakovostne in trpežne. Odporne so na vse vremenske razmere, kar pomeni, da se lahko uporabljajo tako zunaj kot tudi znotraj, v poslovnih stavbah ali na balkonih. Poleg tega pa omogočajo tudi dobro varnost, so enostavne za vzdrževanje in ne rjavijo.

Vzdržljivost INOX ograj

Zelo podobne aluminijastim ograjam so tudi tako imenovane INOX ograje. Ta material je za razliko od aluminija nekoliko težji in dražji, ampak kot pravijo strokovnjaki še nekoliko bolj vzdržljiv in predvsem primeren za zunanjo uporabo.

Glede na estetsko plat, pa bi lahko rekli, da so te stopnice zelo podobne ali skorajda identične. Tudi ta material prav tako ne rjavi in je primeren za vse prostore, odporen pa je tudi na udarce. Tovrstne ograje se sicer izdelajo nekoliko enostavneje kot aluminijaste ograje, saj omogoča INOX material enostavnejše varjenje in oblikovanje.

notranje ograje

Katere stopniščne ograje izbrati?

Če potegnemo črto, pa lahko zatrdimo, da so vse vrste notranjih ograj pri podjetju Žugič izdelane kakovostno in omogočajo varnost, domu pa dodajo estetsko vrednost. Katerokoli vrsto stopniščnih ograj boste torej na koncu izbrali, zagotovo bo vaša izbira dobra in boste z njo zadovoljni.

V kolikor pa med izbiro notranje ograje še vedno kolebate, pa je pomembno da najprej razmislite o tem, kakšna je arhitekturna zasnova vašega doma oziroma stanovanja. Notranja ograja naj bi namreč dopolnjevala dekor in izboljšala arhitekturni slog prostora, zato razmislite, kateri material bi lahko dopolnil vaš interier.

Notranje ograje prilagojene vašim željam in potrebam

Da se boste lažje odločili, vam v podjetju Žugič z veseljem tudi svetujejo in pomagajo pri izbiri. Ker izdelujejo vse vrste stopniščnih ograj po naročilu, jih lahko popolnoma prilagodijo vašim željam ter potrebam.

Prilagodijo lahko na primer višino ter obliko notranjih ograj. Na voljo imajo tudi različna držala, ki so prav tako zelo pomembna, ko razmišljate o stopnicah in notranjih ograjah. Izbirate pa lahko med drugim še, kakšna je naj razdalja med pokončnimi prečkami. Lahko bi rekli, da je možnosti za notranje ograje pri podjetju Žugič pravzaprav neskončno. Tako da vam res ni treba skrbeti, da ograje ne bi bile primerne za vaše stanovanje ali hišo.

Zakaj torej še čakate in prestavljate izbiro notranje ograje? Pokličite jih ali jim pišite ter se posvetujte o vaši novi notranji ograji. Naj vaše stopnice zažarijo in poudarijo vaš nov prostor. Spremljajte Žugič ograje tudi na Facebooku, kjer stalno dopolnjujejo ponudbo.

Avtor: