Kako so izdelani vrtni kamini in zakaj jih imeti?

Vrtni kamini so namenjeni peki hrane na dva načina. Ena je peka na rešetki, palici ali plošči, to so žari in roštilji. Druga vrsta kamina je kaminska peč za peko kruha in pic. Izdelajo se tako za domačo, kot za profesionalno uporabo na vrtu. Na tej povezavi so vrhunski vrtni kamini preverjenega proizvajalca, ki ga priporočamo. Vrhunska hrana prihaja iz vrhunskih peči, ki je najpomembnejši del vrhunske peke. Še tako dober kuhar ali pek ne bosta mogla narediti vrhunske hrane brez pravega orodja, kar vedo vsi, ki so kdaj koli v življenju kaj pekli.

Kam postaviti vrtni kamin?

Ni vseeno, kje na vrtu stojijo vrtni kamini, zato je to prvi korak, za katerega se morate odločiti. Razglejte se po vrtu in ugotovite, kje je največ prostora. Ko ste se odločili, preverite še druge parametre, ki odločilno vplivajo na postavitev kamina na vrtu.

Naslednji korak je, da ugotovite, kako daleč naj bo kamin od zgradbe. Iz kamina se bo kadilo, zato ni dobro, da je preveč blizu in da dim uhaja skozi okna ali da vročina, saje in iskre ogrozijo vnetljive dele stavb. Preverite tudi, da nad kaminom ne bo kakšnega kabla, niti drevesnih vej.

Izjemno pomembna je tudi smer vetra. V vsakem kraju veter večino časa piha v neko smer. To lahko ugotovite tako, da na višino dimnika, kolikor visoko bo kaminski dimnik, privežete na neko palico ali vejo lahko PVC vrečko in opazujete nekaj dni, v katero smer jo največkrat veter obrača. To je pomembno zaradi smeri dima, ki bo uhajal iz dimnika kamina. Vrtni kamini naj stojijo na tisti strani stavbe, kjer bo veter vlekel dim stran od stavbe.

vrtni-kamnini

Vrtni kamini potrebujejo temelje

Vrtni kamini ne morejo stati kar na terasi ali zemlji, to bi lahko povzročilo škodo na terasi, vžig ali da bi se kamin zvrnil na tla, ker ne bi bil stabilen. Torej kamin potrebuje stabilen ter trden temelj. Tega lahko naredite sami ali pa vam ga bo naredil mojster, ki bo postavil kamin oziroma ga lahko postavite tudi sami.

Za vrtni kamin je potrebno narediti na vrtu betonski temelj. Potrebno je skopati vsaj 30 cm globoko v tla, luknjo pa zapolnite s prodniki oziroma kamenjem tako, da bo ostalo še 10 cm prostega prostora, ki ga boste zapolnili z betonskim temeljem.

Naredite opaž in ga namažite z mešanico olja ter vode. Nato zamešajte še beton in sicer uporabite 1 enoto cementa, 2,5 enote peska ter 4 enote proda. Priporočamo, da se beton dodatno armira z železno gradbeno mrežo.

Če postavljate kamin na teraso, pa se naredi betonska stopnica, ki bo zaščitila tla terase pred vročino, hkrati pa bo kamin trdno stal na mestu. Kurišče se običajno dvigne od tal za kakšne pol metra, tam pa imate lahko prostor za drva ali posodo.

Zidani vrtni kamini, kako se naredijo?

Vrtni kamini so lahko v več izvedbah, lahko so kakršne koli dimenzije in oblike. Najprej si zamislite, kako veliko kurišče bi radi imeli. Potrebovali boste tudi rešetko ali ploščo za peko. Rešetka in plošča se lahko poljubno prilagajata po višini, lahko jih vgradite sami ali nabavite del kaminskega kurišča, ki ima že narejene poličke, na katere lahko postavite rešetko ali ploščo za peko.

Lahko pa vgradite tudi kaminski vložek za peko pic ali pa kar oboje enega ob drugem.

Potrebujete še posodo za pepel in rešetko za oglje. Nekateri pa je niti nimajo in pepel grebejo potem iz kurišča na tla in ga nato pometejo, seveda, ko je povsem ohlajen. Iz izkušenj priporočamo, da se pepel hladi nekaj dni, preden ga odvržete, da ne pride do vžiga.

Vrtni kamini se zidajo iz posebne opeke ali pa se sestavijo s pomočjo že narejenih betonskih modulov, od kurišča, pa vse do vrha dimnika, ki je pokrit s kapo. Fuge med opekami in moduli je najbolje da so široke 1 cm. Tudi velikost opeke je pomembna.

Stene so sezidane iz več vrst opeke oziroma modulov. Višina kamina je največkrat približno en meter do izhoda v dimnik. Če boste zidali stene iz opek, morajo biti stene zidane v smerniški vezavi. Taka vezava se naredi tako, da se opeke zamaknejo v zgornji vrsti za pol opeke, tako da so navpične fuge zgornje plasti opek na sredini spodnje opeke. Fuge je najbolje da so široke 1 cm pa nekje do 2 cm.

Zidava se vedno začne v kotih. Da bi bile stene ravne, se napne vrvica iz kota v kot. Tudi navpičnost stene je treba preverjati z ravno vodno tehtnico ali z visečim nihalom.

Vrtni kamini morajo imeti držala za rešetko, ki so lahko že vgrajena v betonskih modulih ali pa nabavite železne tračnice, da boste rešetke lahko premikali po višini in jih lahko vzamete tudi iz kamina ter jih očistite. Držala za rešetke lahko postavite na 3 cm razmika.

Vrtni kamini in dodatki

Vrtni kamini imajo lahko tudi železna vrata, ki so zelo priporočena pri kamnih za peko kruha in pic.

Lahko naredite tudi police za odlaganje orodja ter posod na levi in desni strani kamina, betonski moduli pa imajo to že vgrajeno. Na spodnja držala v kaminu lahko postavite rešetko za oglje in pod njo predal za pepel.
Vrtni kamini morajo imeti dober in visok dimnik, višji kot je dimnik, bolje bo gorelo in bolje se bo dim odvajal iz kamina, vendar ne sme biti preveč visok. Na vrh dimnika se vgradi še dimniška kapa, ki zapira pot dežju, da ne pada v dimnik in ga ne moči, kajti v tem primeru dimnik ne bo deloval. Ob straneh dimniške kape pa so odprtine, skozi katere iz dimnika prosto uhaja dim.

Avtor: