kamini na drva

Kamini na drva po zelo dostopnih cenah

Kamini na drva so vedno bolj popularni iz več razlogov, saj kamini na drva ogrejejo prostor hitro in niso odvisni od drugih sistemov. Poleg tega so drva eden najcenejših energentov za ogrevanje, kar je v teh kriznih časih izjemno pomembno. Klasičen kamin na drva je narejen hitro in sicer že v enem mesecu, zato je čas, da ga naročite in se ob hladnih deževnih dnevih ogrejete pri pravem ognju, ki ogreje telo in srce. Ljudje smo navajeni od nekdaj na ogenj, ki je za nas, poleg sonca, najbolj pomemben in naraven vir toplote. Drva lepo dišijo in ogenj pomirja naše živce, ko prasketa v kaminu.

Kako kamini na drva delujejo?

Kamini na drva ogrevajo v dveh stopnjah in sicer tako, da najprej, ko zakurite, zagorijo močno in direktna močna vročina zajame prostor. Zato s takim načinom ogrevanja, ki takoj segreje prostor, ko pridete na domov in je stanovanje hladno, najhitreje dosežete učinek toplote. Med tem, ko drva v kaminu gorijo, pa se segrevajo še stene kamina in ta začne oddajati toploto skozi šobo pod stropom, zato postopoma ogreje še vse ostale prostore s kroženjem zraka. Tako toplota nežno kroži prav povsod, zato so kamini na drva cenjeni.

kamini na drva
Ko se kamin dobro segreje, pa začne v prostor oddajati toploto tudi zidani deli kamina, ki je akumulacijska peč, katera še en dan oddaja toploto v prostor, ne da bi kurili, zato lahko ponoči mirno spite, kamin pa bo vseeno grel. Če kurite stalno, pa boste nalagali izjemno malo, kamin bo grel počasi in stanovanje bo tolpo tudi v zimskih dneh, ko se temperatura zunaj spusti globoko pod ničlo, saj kamini na drva ogrevajo res močno.
Drva se vedno dobijo, kupiti morate le suha in kalorična, ki so ponavadi gorska bukova ter gabrova drva, katera so cenovno ugodna glede na učinek, ki ga dajo. Če drva kupite od domačega proizvajalca, ki je pošten in vam drva dostavlja redno, boste imeli ogrevanje rešeno za vedno.

Kateri kamini na drva so najboljši?

Najboljši kamini na drva so tisti, ki so izdelani tako, da kaminski vložki ne puščajo v prostor nobenega plina, dima, saj ali prahu. Ti sodobni kaminski vložki so izdelani iz sodobnih materialov, ki se dobro segrejejo in ne prepuščajo ničesar. Zato so povsem varni za uporabo v stanovanjih. Izbirate lahko med dvema tipoma in sicer med klasičnim in pa takim, ki lahko ogreje tudi sanitarno vodo, zato opravlja lahko dve funkciji hkrati, zaradi česar je še bolj cenovno ugoden za ogrevanje.
Klasični kamini na drva so standardnih velikosti in so vedno na voljo. Njihov zunanji izgled se seveda prilagodi vašemu prostoru, okusu in obliki stanovanja ter pohištva. Na izbiro je kar veliko možnosti in barv ter oblik. Kamini so lahko odprti v eno stran, na dve ali tri stani, nekateri pa so odprti z vseh strani. Ti so nameščeni na sredino prostora in se vse dogaja okoli njih. Kamini na drva imajo steklena vrata, zato se skozi njih lahko vidi, kot so lahko steklene tudi stene kamina.
Če bi želeli poseben kamin posebne dimenzije in oblike, ga lahko naročite in je nekoliko cenovno dražji, pa čakate ga malo dlje časa, do treh mesecev, da izdelajo poseben kaminski vložek za vas. Če pa bi radi dizajnerski kamin, ki je unikaten, ga izdelajo v nekaj mesecih, vendar boste z njim resnično zadovoljni ter ga boste z veseljem pokazali vsem prišlekom.

kamini na drva

Kam se kamini lahko namestijo?

Kamini na drva so lahko nameščeni v vseh stavbah, kjer je možno narediti ali obnoviti dimnik. Dimnik je najbolje narediti na novo s sodobnimi lahkimi materiali iz inoxa, saj je tako najbolj varen. Tak dimnik je izoliran in je tudi vir toplote, da greje prostor. Dimniki morajo imeti dovoljenje za obratovanje, saj jih pride inšpektor oziroma pooblaščeni delavec zmeriti, da so res varni in uporabni ter nato šele lahko zakurite. Dimnik mora biti narejen za določen kamin z določeno močjo in mora biti dovolj širok. Ne sme biti preveč širok in ne premalo, kar bo znal narediti pravi mojster.
Vsi kamini na drva so primerni za novogradnje. Še posebej se zanje odločajo mladi v pasivnih in nizko energijskih sodobnih hišah, ki so največkrat montažne ali so narejene iz masivnih brun. Seveda so kamini primerni tudi za starejše zidane hiše, ker ogrevajo z močno toploto, ki jo te hiše potrebujejo, da so suhe in segrete preko zime. Vendar morajo biti dobro izolirane. Če hiše niso izolirane, je tovrstno ogrevanje kar precej potratno in drago, vendar še najprimernejše od vseh ogrevaj. Zato se priporoča, da se starejša hiša najprej renovira in se krati vgradi še sodoben kamin, ki vas bo grel poceni, kvalitetno ter učinkovito.
Najbolje se je posvetovati z mojstrom, da vam pove, ali je vaša stavba primerna za tovrstno ogrevanje in kaj vam priporoča. Mojster bo tudi predlagal obliko in izgled kamina, ker je v tem zelo vešč. Upošteval bo tudi vaše želje, a mu lahko zagotovo zaupate, ker bo naredil najbolje, kar lahko.

Avtor: