Kako deluje toplotna črpalka zrak-voda in kakšne so njene prednosti

Dolgoročno najboljša naložba je toplotna črpalka zrak voda, saj vam bo sčasoma povrnila vloženi denar. Če vaš dom ogrevate na kurilno olje ali drva, ste verjetno seznanjeni z visokimi stroški, ki nastanejo vsako leto. Toplotna črpalkapa uporablja okolico kot vir energije za ogrevanje (do 50-80%), kar pomeni, da je ta del ogrevanja povsem brezplačen. Za preostanek pa toplotna črpalka potrebuje električno energijo. Ključnega pomena je tudi dobra izolacija vašega doma, saj lahko zelo dobro izolirana hiša, katere letni stroški ogrevanja s kurilnim oljem znašajo 1800 €, z vgradnjo in ogrevanjem na toplotno črpalko prihrani tudi do 1080 €.

Pomembno je omeniti tudi okoljski vidik – toplotne črpalke zrak voda zmanjšujejo emisije CO2 za kar 60%, kar je še posebej pomembno, saj je trenutno poostren nadzor nad emisijami, ki vplivajo na okolje. Pri izbiri toplotne črpalke je pomembno upoštevati, da pridobiva energijo iz okolice. Zato je ključno najprej razmisliti, na kakšen način lahko pridobite to energijo. Na voljo so tri vrste toplotnih črpalk: toplotna črpalka voda-voda, toplotna črpalka zemlja-voda in toplotna črpalka zrak voda. V tem prispevku se bomo osredotočili na toplotne črpalke zrak voda, izvedeli boste pa tudi katera toplotna črpalka je najboljša za vas. Za več informacij kontaktirajte podjetje Termoting.

Toplotna črpalka za ogrevanje z radiatorji: kako izbrati pravo in najbolj učinkovito rešitev?

Mnogi ljudje menijo, da ogrevanje z radiatorji ni mogoče, če želimo namestiti toplotno črpalko. Vendar pa to ne drži, saj obstajajo toplotne črpalke, ki zagotavljajo ogrevanje z do 65°C visoko temperaturo pretoka. Pomembno pa je, da izberemo dovolj močno toplotno črpalko, ki lahko zagotavlja višje temperature ogrevalne vode, saj večina cenejših modelov to ne omogoča. Na vprašanje katera toplotna črpalka je najboljša za ogrevanje z radiatorji lahko odgovorimo, da tista, ki lahko zagotavlja dovolj visoke temperature ogrevalne vode.

Toplotna črpalka zrak voda
Učinkovito ogrevanje in hlajenje vašega doma s pomočjo toplotne črpalke

Toplotne črpalke zrak voda – izkoristite zrak kot toplotni vir za učinkovito ogrevanje

Toplotna črpalka zrak/voda izkorišča zrak kot toplotni vir, kar je primerno, če v bližini ni podtalne vode ali zemlje. Vendar je povprečna temperatura zraka nižja kot pri drugih virih, zato je učinkovitost malo nižja. Kljub temu pa je lahko prihranek za ogrevanje v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje več kot 55%. Pri izbiri toplotne črpalke zrak voda moramo biti pozorni na oznake, ki se pojavljajo v specifikacijah, kot sta A2 za zunanjo temperaturo zraka in W35 za temperaturo pretoka ogrevalne vode. Vendar pa so na trgu tudi “klima” toplotne črpalke, ki so v bistvu predelane klimatske naprave in imajo drastično zmanjšano učinkovitost pri nižjih temperaturah zraka v okolici.

Toplotna črpalka je naprava, ki jo napaja elektrika in s kroženjem hladilnega sredstva (hladiva) iz toplotnega vira prenaša toploto v ogrevalni sistem. Za prenos toplote se hladivo uparja, komprimira in utekočinja v zaprtem krogu. To omogoča, da se toplotna energija lahko prenese iz nižjega na višji temperaturni nivo. Hladilno sredstvo, ki se uporablja v toplotni črpalki, se ne porabi ali izpusti v okolje, saj kroži po zaprtem tokokrogu.

Kako deluje toplotna črpalka: sestavine in način delovanja ter pomembnost hrupa pri nakupu toplotne črpalke

Toplotna črpalka zrak voda deluje na enak način kot hladilnik ali klimatska naprava, ki sprejemata toploto pri nizki temperaturi in jo oddajata pri višji temperaturi. Pomembne sestavine toplotne črpalke zrak voda so kompresor, uparjalnik, kondenzator, dušilni ventil in hladilni plin, ki služi kot prenosnik toplote. Kompresor stisne hladilni plin pod visokim pritiskom, s čimer se segreje na višjo temperaturo. Nato v kondenzatorju odda toploto in se ohladi pod temperaturo vira toplote. Hladilni plin se nato preko dušilnega ventila razširi na nižji pritisk, kar povzroči, da se ohladi na temperaturo vira toplote. Na koncu se v uparjalniku s pomočjo vira toplote spet segreje na prvotno temperaturo.

Pogosto se zgodi, da stranke opažajo, ker se jim zdi, da njihova toplotna črpalka ne deluje. Kljub temu, da se opravi normalni zagon in da toplotna črpalka dejansko deluje, je tako tiho, da se njeno delovanje ne sliši. V današnjem svetu nas obdaja veliko elektronskih naprav, ki oddajajo različne zvoke, in ti zvoki lahko postanejo moteči. To je običajno tudi prva skrb, ki jo imamo, ko razmišljamo o nakupu nove toplotne črpalke. Katera toplotna črpalka je najboljša, ko gre za stopnjo hrupa? Kompresorske toplotne črpalke za ogrevanje so običajno zelo tihe in pogosto tišje od oljnih gorilnikov. Kljub temu se priporoča, da toplotne črpalke ne postavimo blizu spalnice.

Toplotna črpalka zrak voda
Stopite korak naprej pri ogrevanju vašega doma in izberite okolju prijazno rešitev.

Katera toplotna črpalka je najboljša je za vas?

Toplotna črpalka je učinkovita rešitev za ogrevanje skoraj vsakega doma, saj lahko občutno zniža stroške in poskrbi za brezskrbno ogrevanje. Njeno delovanje temelji na črpanju in prenašanju toplote z uporabo kompresorja in kroženja hladilnega sredstva skozi katerega pridobiva toploto iz zunanjih virov, kot so zrak, zemlja ali voda. Čeprav je investicija v toplotno črpalko nekoliko višja kot v druge sisteme ogrevanja, se dolgoročno izplača zaradi nizkih stroškov ogrevanja in subvencij Eko sklada. Poleg tega pa toplotna črpalka ponuja tudi udobje bivanja, saj deluje samostojno in neodvisno, kar je glavni razlog za premišljeno odločitev pri izbiri ogrevalne naprave.

Toplotna črpalka zrak voda deluje na osnovi prenosa toplote s pomočjo termodinamike. Osnovni princip je prenos toplote iz vira, ki ima višjo temperaturo, na mesto, kjer toploto potrebujemo. Viri toplote, ki jih uporablja toplotna črpalka, so zrak, zemlja ali voda, odvisno od tipa toplotne črpalke. Vendar se najpogosteje za ogrevanje uporablja zrak, saj je ta na voljo v neomejenih količinah. Redkeje ljudje uporabljajo zahtevnejše ogrevalne sisteme, ki izkoriščajo toploto zemlje ali vode.

Delovanje in prednosti toplotne črpalke zrak-voda za ogrevanje hiš.

Toplotna črpalka zrak voda je cenovno ugodna izbira za ogrevanje in vzdrževanje je preprosto ter brez posebnih finančnih vložkov. Katera toplotna črpalka je najboljša? Najboljša toplotna črpalka lahko zagotovi ogrevanje tudi pri zunanjih temperaturah do -20 stopinj Celzija. Pri padcu temperature pod 5 stopinj Celzija je smiselno zagotoviti dodaten ogrevalni vir, ki deluje vzporedno s toplotno črpalko. V novih zgradbah je toplotna črpalka najučinkovitejša, saj imajo takšne stavbe nizke toplotne izgube. Za optimalno delovanje je potreben hranilnik toplote, ki zagotovi potrebno energijo za odtalitev uparjalnika brez nepotrebnega vklopa toplotne črpalke. Notranjo enoto namestimo v klet, kjer je stabilna temperatura in se ne spusti pod ledišče. V novih objektih lahko celo upravljamo z elektronskim sistemom, ki omogoča hiter preklop med različnimi viri ogrevanja.

Kako izbrati pravo toplotno črpalko zrak-voda za ogrevanje hiše?

Pri izbiri toplotne črpalke, ko se sprašujemo katera toplotna črpalka je najboljša, je pomembno, da ne izbiramo zgolj po principu najnižje cene, ampak se odločamo na podlagi celotne slike. Za dolgoročno investicijo, kot je nakup toplotne črpalke zrak voda, je potrebno narediti ožji izbor nekaj modelov, ki imajo enako moč, in pridobiti informacije o stroških ogrevanja, garanciji, servisni mreži in drugih dejavnikih. Cena toplotne črpalke naj ne bo edina odločilna točka, saj so zanesljivost, učinkovitost in prihranki pomembnejši v njeni celotni življenjski dobi. Zato je pomembno, da se odločamo premišljeno, predvsem v zimskih mesecih pretehtamo ponudnike ter ekonomiko, spomladi pa izberemo najprimernejšo toplotno črpalko za naše potrebe in jo v poletnih mesecih ustrezno namestimo.

Toplotna črpalka zrak voda ima tudi možnost ogrevanja sanitarne vode. Običajno je povezana z zalogovnikom vode, kjer se voda segreva na največ 60 stopinj Celzija. To omogoča prihranke, saj toplotna črpalka porabi za ogrevanje vode trikrat manj električne energije kot običajni električni grelniki. Poleg tega se pri segrevanju vode na nižji temperaturi nabere manj vodnega kamna in prepreči se pojav legionele. Sistem zrak-voda ima tudi reverzibilni način, ki omogoča tako ogrevanje kot tudi hlajenje prostorov. Za hlajenje se uporablja stensko, talno ali stropno hlajenje, pri katerem je treba vzdrževati temperaturo hladne vode nad temperaturo rosenja.

Toplotna črpalka zrak voda
Ne sprejemajte kompromisov pri udobju vašega doma, izberite učinkovito rešitev z uporabo toplotne črpalke

Investicija v kakovostno toplotno črpalko je dolgoročno cenejša in bolj udobna od drugih sistemov za ogrevanje

Investicija v kakovostno toplotno črpalko je sprva nekoliko višja kot pri drugih sistemi za ogrevanje. Vendar pa so toplotne črpalke dolgoročno gledano dejansko cenejše in bolj udobne, saj omogočajo zanesljivo in brezskrbno ogrevanje tako novih kot starih hiš. Poleg tega za sistem ogrevanja s toplotno črpalko ne potrebujemo velikega prostora in dimnika, kar zmanjša stroške in olajša postavitev sistema. Toplotna črpalka deluje povsem samodejno, saj se v jeseni samodejno vklopi in v spomladi izklopi. Nekatere novejše modele pa odlikuje funkcija avtomatskega vklopa in izklopa glede na potrebe ogrevanja. Toplotna črpalka je primerna za zamenjavo starega ogrevalnega sistema, še posebej pa se izkaže kot ekonomsko upravičena pri načrtovanju ogrevanja za nove gradnje.

Inverterska tehnologija toplotnih črpalk se prilagaja toplotnim izgubam objekta, kar omogoča želene prihranke pri ogrevanju. Poleg tega so toplotne črpalke s to tehnologijo sposobne učinkovito ogrevati tudi pri zelo nizkih temperaturah, kar pomeni, da lahko vgradnjo izvedemo tudi v starejše objekte po vsej Sloveniji. Toplotna črpalka s to tehnologijo lahko prav tako služi za hlajenje objektov, če je vgrajeno talno gretje.

Kako izbrati pravo velikost toplotne črpalke za ogrevanje vašega doma?

Glavni porabnik električne energije pri toplotni črpalki je kompresor, ki zagotavlja pretvorbo toplote iz okolice v toploto za ogrevanje objekta. Poleg tega so še obtočne črpalke, avtomatika in morebitni dodatni grelci, ki prav tako porabljajo električno energijo. V primeru dobro izolirane stavbe velikosti 150 m2, ki se ogreva s toplotno črpalko, bi letni strošek za ogrevanje bil približno 2500 do 3000 €, ob predpostavki današnjih cen električne energije. Če pa je stavba slabo izolirana in se ogreva z radiatorji ter z viri toplote iz okoliškega zraka, pa bo letni strošek nekoliko višji. Če je vir toplote nestabilen ali sistem ni uravnotežen in pravilno načrtovan, pa lahko strošek ogrevanja doseže precej višje vrednosti.

Izkušnje kažejo, da je delovanje toplotne črpalke v starejših hišah zelo učinkovito. Sistem lahko zagotovi višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode, kar omogoča ogrevanje z radiatorji. Vendar je treba upoštevati, da je učinkovitost toplotne črpalke v slabo izolirani hiši nižja in da poraba električne energije lahko naraste. Zato je bolje, da se v primeru vgradnje toplotne črpalke v slabo izoliran objekt čim prej izvede primerna toplotna izolacija in zamenja okna. Pri načrtovanju sistema lahko izbiramo med monovalentnim in bivalentnim delovanjem toplotne črpalke, odvisno od primera do primera. Pri monovalentnem delovanju nam toplotna črpalka zagotovi vso potrebno toploto tudi v najhladnejših dneh, brez dodatnih pomoči za ogrevanje.

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode

Toplotne črpalke se praviloma uporabljajo ne samo za ogrevanje prostorov, ampak tudi za segrevanje sanitarno tople vode. Notranja enota toplotne črpalke že ima vgrajeno avtomatiko za ogrevanje vode ter bojler, ki je običajno dobro zvočno izoliran in ne povzroča prevelikega hrupa v prostoru. Zunanja enota toplotne črpalke pa lahko povzroča moteč hrup, ki ne sme presegati 50 dB na razdalji 1 m. Zaradi tega je pomembno, da se pri izbiri lokacije zunanje enote upošteva sosednje parcele in spalnice ter se ne postavi preblizu. Kljub temu, da so na trgu na voljo zvočno izolacijska ohišja za toplotne črpalke, je treba paziti, da s tem ne omejimo pretoka zraka, ki je nujen za učinkovito delovanje toplotne črpalke.

Toplotna črpalka novejše generacije je opremljena z vso potrebno avtomatiko, ki omogoča enostavno upravljanje sistema. Po prvem zagonu se izvedejo potrebne nastavitve, nato pa sistem deluje samodejno. Podobno kot pri drugih sodobnih napravah, lahko delovanje toplotne črpalke nadzirate preko pametnega telefona, spreminjate nastavitve in v primeru težav stopite v stik s ponudnikom ali monterjem, ki vam lahko na daljavo pomaga rešiti težavo ali opraviti ustrezne nastavitve.

Vrhunski strojno instalacijski projekti – TERMOTing d.o.o.

Če iščete odličnega poslovnega partnerja za izvajanje strojno instalacijskih del ter drugih projektov na vašem objektu, vam je podjetje TERMOTing d.o.o. na voljo. Njihova ekipa vam nudi celoten spekter storitev, vključno z ogledi in svetovanjem na samem objektu, izdelavo projektov in ponudb ter strokovno in kakovostno montažo s pomočjo lastnih monterskih ekip ter preizkušenih podizvajalcev. Lahko pa obiščite Termoting Facebook stran. Pri izvajanju projektov se osredotočajo na preverjeno kakovost in uporabo kvalitetnih materialov. Njihove storitve zajemajo vse vrste objektov, od stanovanjskih objektov do delavnic ter manjših in večjih podjetij.

 

 

Avtor: