Primeži

Primeži, momentni ključi in vse ostalo, kar potrebujete

Ne rabite biti obrtnik, da bi potrebovali kakovostno delovno orodje. Že manjša popravila na domu ali obrtniška dela v domači delavnici zahtevajo nekaj osnovnih kosov orodja, kot so ključavničarski primeži, momentni ključi, vrtalniki, izvijači, kotni brusilnik, vbodna žaga … Ko enkrat kupujete orodje in delovne pripomočke, izberite takšne, ki so kakovostni in vam bodo služili dalj časa. Navsezadnje glejte na to kot na nakup za življenje, saj pravemu mojstrovalcu nikoli ne zmanjka pravega pripomočka, z leti in nakupi pa se bo vaša zbirka le še večala in nadgrajevala. Za ponudbo kakovostnega delovnega orodja poglejte ponudbo Metal Mikulič https://www.metalmikulic.si/oddelek/rocno-orodje-oprema/orodje-unior/mersko-orodje/kljuci-momentni/, kateremu zaupajo tako velika slovenska podjetja in trgovci kot tudi manjši obrtniki in hobi monterji.

kljucanicarski-primezi-1

Ključavničarski primeži vedno pridejo prav

Primeži so mehansko ročno orodje in se uporabljajo za pridržanje predmeta, na katerem se izvaja popravilo ali delo. Sestavljajo jih dve vzporedni čeljusti, ena je stabilna oz. fiksna in druga mobilna in jo je mogoče premikati z vijakom. Za uporabo se jih z vijaki namesti na rob mizarske mize ali delovne površine, da med uporabo ostanejo na mestu. Ponavadi so izdelani iz kakovostnega ogljikovega jekla ali litega železa, oba sta odporna na zunanje vplive, udarce in ostale mehanske poškodbe. Odzivna čeljust zagotavlja 100% oprijem, med postopkom pa ni bojazni, da bi popustila. Ohišje je zaščiteno pred korozijo, vreteno pa je dodatno zaščiteno pred poškodbami, ostali deli so pocinkani.

Kdaj jih lahko uporabljamo?

Primeži so obvezno orodje pri vseh vrstah ročnega dela, tako v profesionalnih kot domačih delavnicah. Uporabljajo se za mehanska, varilna, električna in druga dela, ki vključujejo pritrjevanje delov. Zahvaljujoč tem napravam je mogoče obdelati rezervne dele na varni razdalji. Glede na način uporabe poznamo ročne in strojne. Ročni primeži so kompaktna orodja, ki jih ni potrebno pritrditi na mizo, pri delu z manjšimi rezervnimi deli se jih drži v roki. Njihova prednost je robustna zasnova, pomanjkljivost pa majhna razdalja med čeljustmi. Strojni primeži so pritrjeni so na delovne mize, ključna prednost pa je odsotnost reakcije. Takšna orodja imajo široke čeljusti in visoko vpenjalno silo, primerni pa so za pritrjevanje težkih in dolgih stvari. Večina teh ima tudi vrtljivo podlago.

Nasveti za varno in pravilno uporabo

Da vam bo orodje služilo dalj časa, vedno sledite navodilom proizvajalca in upoštevajte varnostna opozorila. Nikar ne prekoračite maksimalne nosilnosti. Četudi to prenesejo, lahko breme povzroči nevidne poškodbe. Paralelnih vpenjal ne uporabljajte z vročimi rezervnimi deli, saj jih lahko deformira, s hlajenjem pa delovni element izgublja prostornino, kar lahko povzroči ohlapen oprijem. Po vsaki uporabi je navoje in premikajoče se dele potrebno očistiti s krpo, občasno jih je treba tudi naoljiti, da jih zaščitite pred korozijo. Orodje shranjujte z maksimalno razprtimi čeljusti, da se izognete napetosti v navojnem vijaku.

Kakovost pred ceno

Kakovostni primež so izdelani iz odpornega materiala, ki ob pritisku obdržijo svojo obliko. Čeljust mora biti popolnoma zaprta in zagotavljati dober oprijem, orodje pa dobro zaščiteno tudi proti rjavenju in koroziji. Klasični primeži so nekoliko cenejši, medtem ko so tisti s hitrim pomikom nekoliko dražji. Kakovostno orodje vas bo stalo okrog 100 evrov, tisti najdražji in najbolj kakovostni kosi pa znašajo okrog 500 evrov.

Momentni ključi

Momentni ključi, nepogrešljivo orodje

Gre za izjemno praktično orodje za zategovanje vijakov in matic na želen navor. Najbolj pogosti so momentni ključi z ragljo. To s pomočjo raglje privijejo matico, nato pa še končni nastavljen moment. Poleg teh obstajajo še momentni ključi na katere je mogoče vstaviti nastavke vilice ali ringa. Slednji se največkrat uporabljajo v industriji za vijačenje cevnih priključkov ali za vijačenje senzorjev, kjer standardne raglje ne pridejo v poštev. Natančnost CW znaša +/- 2 %, CCW natančnost pa +/- 3 %.

Pri delu vedno uporabite samo toliko sile, kot jo momentni ključi potrebujejo. Po uporabi je merilni mehanizem potrebno sprostiti na začetni položaj. Nikoli jih nikoli ne uporabljajte za odvijanje, pri zategovanju pa sledite nalepki na njem, ki kaže pravilno smer zategovanja. Ko začutite, da ste dosegli želen navor, prenehajte z dodajanjem sile. Kalibracijski interval znaša 12 mesecev oz. 5000 meritev.

Mehanski ali digitalni?

Obstajata dve vrsti – mehanski in digitalni momentni ključi. Mehanski imajo različne izklopne načine: klik z izklopnim mehanizmom ali pregibni, kjer so momentni ključi so sestavljeni iz preklopnega mehanizma, kateri pri doseženem navoru preklopi in tako onemogoča nadaljevanje vijačenja. Digitalni pa merijo navor z merilno sondo. Ti omogočajo širše okno v času vijačenja, mogoče pa je nastaviti tudi več vijačnih programov. Tega je mogoče tudi vijačenje na želeni kot.

Orodje iz ponudbe Metal Mikulič

Trgovina na debelo z orodjem in varilno tehniko v svoji ponudbi združuje vse od ročnega do električnega orodja in pribora, varilnih aparatov, brusnih materialov in gradbene opreme. Poleg izbranega orodja imajo na voljo tudi številne rezervne dele ali nastavke, ki so potrebni za vašo nemoteno delo. V ponudbi več kot 8.000 izdelkov na zalogi boste zagotovo našli tistega, ki ga potrebujete in iščete.

Avtor: