Zakaj vam svetujemo, da se odločite za kamin?

Ni lepšega občutka kot to, da si v mrzlih zimskih dneh lahko skuhate topel čaj ali vročo čokolado, se zavijete v toplo odejo in v soju kamina uživate v brezskrbnem večeru s svojimi najdražjimi. Ker pa kamin lahko pričara čudovit ambient skozi celo leto, vam razkrivamo, zakaj se splača odločiti za postavitev kamina v vašem domu.

Za topel dom skozi celo leto

Kamin je od nekdaj veljal tako za odličen vir toplote kot tudi dovršena dekoracija vašega doma. Toda najprej se posvetimo njegovi prvotni funkciji – ogrevanju. Marsikdo, ki nad kaminom ni najbolj navdušen se sklicuje ravno na argument, da zakaj potrebujemo kamin, če imamo centralno ogrevanje stanovanja ali hiše.

Toda ta argument ne zdrži popolnoma, saj ima kamin v primerjavi s centralnim ogrevanjem kar nekaj prednosti, oziroma skupaj s centralnim ogrevanjem delujeta kot popolna celota. Kamin vam namreč omogoča hitro ogrevanje prostora. Torej v trenutkih, ko se zunaj hitro spremenijo temperature, lahko s kaminom rešite situacijo, da vas ne bi zeblo v vaši hiši. Kljub temu, da je majhen in da njegov sistem ni tako razvejan kakor sistem centralnega ogrevanja, hitro ogreje ne le prostor, v katerem je postavljen, ampak tudi nekaj sosednjih prostorov. Zelo prav pride tudi takrat, ko zmanjka elektrike, saj večina peči za centralno ogrevanje za svoje delovanje potrebuje prav elektriko. Da takrat vaša hiša ne postane ledena kocka, sveže zakurjen kamin odigra pomembno vlogo.

S kaminom pa so pogosto opremljene tudi nizkoenergijske hiše in pasivni objekti. Njegova značilnost je namreč ta, da z malo sredstvi ustvari veliko toplote, ki v prostor zaradi ostale žerjavice seva še dolgo po tem, ko je glavni ognjeni plamen že ugasnil, kar se izkazuje kot velika energijska varčnost.

Nenazadnje pa kamin na nek način predstavlja tudi središčno točko našega doma, prostor druženja, sproščenosti in romantike. Opazovanje toplega ognjenega plamena v nas prebudi različne čute, ki jih še tako zmogljiv radiator ne bo mogel nikoli. Brez večjega truda lahko ob kaminu organizirate družabni večer ali romantični zmenek, ali pa le sami ob branju all premišljevanju preprosto uživate ob opazovanju toplega oranžnega plamena.

S kaminom lahko pričarate topel klasičen ali moderen ambient

Zaradi tradicije in prvotnega izgleda kamina, marsikdo kamin povezuje s starimi in tradicionalnimi hišami in sploh ne pomisli, da bi ga lahko vključil v modern objekt. Tega se zavedajo tudi pri pečarstvu Hrovat, kjer so zato razvili več tipov kaminov, da se z njimi lahko kar najbolj prilagodijo željam svojih strank.

Tako boste med široko izbiro kaminskih vložkov različnih proizvajalcev, s pomočjo strokovnjakov iz pečarstva Hrovat zagotovo našli tistega, ki bo imel svoje mesto v vašem domu. Tako funkcionalno dekoracijo kot je kamin, boste namreč težko našli, hkrati namreč ogreva pa tudi ogreva in ambientira prostor.

Zato so vam na voljo tipi kaminov, primerni za moderna domovanja, pri katerih prevladujejo čiste linije in minimalizem, kot tudi veliko bolj klasični. Dejstvo, ki smo ga danes že večkrat poudarili namreč je, da kamin sam od sebe postane središče vašega doma, prostor, kjer se boste z veseljem družili. Zato izberite tip kamina, ki bo odražal stil vas, vaše družine in nenazadnje tudi vašega doma.

Poskrbljeno je tudi za varnost

Tisti, ki nad kaminom na prvo žogo niso najbolj navdušeni, pa se pogosto sklicujejo na argument varnosti, saj naj bi kamini v preteklosti veljali za nevarne objekte, ki lahko hitro povzročijo požar. Na tem mestu moramo najprej poudariti, da kamin, kot ga poznamo danes, ni enak kaminu, ki so ga poznali 100 let nazaj. V tem času je doživel velik napredek na vseh področjih, zlasti pa na področju varnosti in dizajna.

kamin-1

Vsi kamini imajo danes že vgrajeno ognjevarno zaščito, ki popolnoma preprečuje, da bi se ogenj v kaminu lahko razširil tudi izven njega. Pred kaminom pa je danes že skoraj da obvezno, da je del tlaka obložen z ognjevarnim materialom. To pomeni, da če bi se slučajno zgodilo, da bi pri kaminu na drva kak delček poletel izven njega, da bi se na ognjevarnih tleh (običajno kamen ali steklo) hitro ohladil. Veliko kaminov pa je danes tako ali tako zaprtih tudi s steklom, tako da je pri tovrstnih primerih kakršna koli razširitev ognja izven kamina popolnoma nemogoča.

 

Skupaj s kaminom pa se ob vgraditvi poskrbi tudi za ustrezno vgrajen prezračevalni sistem, ki preprečuje, ne le širjenje ognja, temveč tudi morebitno zadrževanje ogljikovega monoksida v primeru nepopolnega gorenja.

 

Nenazadnje pa vas bodo ob vgraditvi kamina o dodatnih varnostnih ukrepih podučili tudi mojstri, ki ga bodo postavili. Naj pa vas že na tem mestu pomirimo, da glede na to, kako je varnost kaminov napredovala do danes, da si vam ne bo treba zapomniti veliko podatkov. V primeru, da imate majhne otroke, pa vam svetujemo, da poleg kamina kupite tudi varnostno ograjo, ki preprečuje, da bi otroci med svojim vedoželjnim raziskovanjem lahko prišli do odprtega ognja ali vročega stekla kamina in se opekli.

 

Kamin vašemu domu v trenutku pričara čar topline v vseh pomenih. Zato je vsekakor odločitev, ki je ne boste obžalovali.

Avtor: