Tudi posteljnina ima vpliv na kakovost vašega spanca

Pri opremljanju svoje spalnice se pogosto osredotočamo na izbirno ležišče, ne smemo pa pozabiti, da ima velik vpliv na kakovost spanca tudi posteljnina. Da izberemo pravo, moramo upoštevati kar nekaj kriterijev. Zraven ustrezne dimenzije, materiala in barve, je dobro vedeti tudi, kako posteljnino vzdržujemo, da nam bo le-ta zagotavljala sproščujoče noči še vrsto let.

Posteljnina: kako pomemben je material

Pravimo, da je odlična posteljnina pol spanca, za to pred nakupom nove posteljnine preverite kvaliteto in kakovost.

Vrsta tkanine oziroma vrsta materiala in njegova obdelava je najpomembnejši faktor pri izbiri kvalitetne posteljnine. Skozi čas in evolucijo človeka, industrializacijo in modernizacijo, so se metode obdelave in izdelave izboljšale, zato imamo danes različne vrste bombaža, ki so uporabljene v boljših posteljninah:

– 100% naravni bombaž

– Bombaž saten

– Bombaž percale

– Svila

– Lan

100 % naravni bombaž je najpogostejši material, ki se uporablja za posteljnine. Je prijeten na dotik in se dobro zrači. Posteljnina je ponavadi cenejša, kljub temu nam daje izredno prijeten občutek na kožo.

Bombaž saten, je posebna vrsta bombaža, narejena iz visoko kvalitetne tanjše preje. Saten je po občutku še bolj nežen in prijeten na dotik ter nekoliko gladek. Ko ga pogledamo, se rahlo svetlika, hrbtna stran pa je prijetnejša, saj je zelo mehka. Ko boste na koži občutili gladkost in mehkobo satena, obstaja nevarnost, da ne boste hoteli iz postelje.

Bombaž percale, je gosteje tkan bombaž. Za razliko od satena je ta še bolj gladek, čvrst in je brez sijaja. Enostaven je za pranje in vzdrževanje, saj se manj mečka.

Svilena posteljnina je postala pravi hit. Je hipoalergena. Poleg značilnega leska in gladkega občutka, je dobro poznana kot izjemen termoizolator.

Lan je lahkoten in zračen material, saj dobro odvaja vlago.

Vpliv letnih časov in tipov telesa na posteljnino.

Da izberemo pravo posteljnino, pomislimo tudi na letne čase, ali kako toplo ali kako hladno je vreme, predvsem pa tip našega telesa. Spalni uživači prisegajo na saten, ki se dobro zrači, zato je primeren za toplejša letna obdobja. Primerna je za ljudi, ki imajo višjo telesno temperaturo. Prav tako se radi zavijemo v svileno posteljnino poleti, saj si tako zagotavljamo noč brez potenja in nezaželenega zbujanja. Posteljnina iz bombaža in satena je prava izbira za vse letne čase, tako kot posteljnina iz lana. Bombažna posteljnina je primerna za ljudi, ki se težko ogrejejo, saj je boljši izolator. Zaradi tega je bombažna posteljnina primerna izbira v zimskem času.

posteljnina-1

Kaj pa barve posteljnine?

Že pri izbiri pravega materiala se zdi, da je na voljo ogromno možnosti, ko pa pomislite na barvo se zdi, da je ta paleta barv in vzorcev neskončna. Z barvo lahko ustvarite sproščeno vzdušje v spalnici, lahko vplivate tudi na videz prostora. Malo bolj drzni in živahnejši toni nas motivirajo za akcijo, medtem ko imajo umirjeni toni pomirjujoč vpliv. Z barvami lahko vplivamo na atmosfero prostora in na naše počutje.

– Rumeni, oranžni in roza odtenki nas navdajo z občutkom igrivosti, pozitivnosti in v spalnici prevladuje ustvarjalni duh.

– Zelena barva posteljnine pričara občutek sreče, uravnoteženosti in varnosti.

– Modra barva je barva, ko bo poskrbela za kontemplacijo in poglabljanja vase.

– Vijolična in zlata sta barvi, ki v spalnico vneseta vzdušje prestiža in razkošja.

– Rdeča barva posteljnine , pa bo v vašo spalnico prinesla dodatno energijo in dinamiko.

Barvo posteljnine lahko usklajujemo s prostorom in pohištvom. Tako bo postala del dragocene dekoracije in močno prispevala k prijetnemu vzdušju v spalnici.

Nega in vzdrževanje.

Za zdravo in čisto spalno okolje je potrebna redna menjava posteljnine na 14 dni. Z uporabo sveže posteljnine se izognemo razvoju pršic in drugih mikroorganizmov, predvsem pa lahko preprečimo dihalne bolezni ali alergije.

Vsako novo posteljnino je treba oprati pred prvo uporabo. Pri pranju, sušenju in likanju vedno upoštevajte proizvajalčeva navodila. Posteljnino peremo skupaj z enakimi barvami, nikar ne mešajte svetlih in temnih odtenkov.

Kaj pa posteljnina kot darilo?

V prazničnih časih je lahko čudovito darilo. Prav tako je lahko krasno darilo za osebni praznik. Predloge za darila, ki poskrbijo za boljši spanec, boste našli v spletni trgovini https://www.doberspanec.si/posteljnina/. Poleg strokovnih nasvetov, kako izbrati za vas pravo posteljnino, jih pri njih lahko celo preizkusite. Na njihovi postelji, v apartmaju za dve osebi, lahko prespite kadarkoli, samo pokličite jih, rezervirajte svoj termin in jim povejte, katero posteljnino bi radi preizkusili – saten, flanelo, krep ali pa morda katero posteljnino iz kolekcije Tom Tailor?

Posteljnina ima velik vpliv na naš spanec. Pravim, da je odlična posteljnina eden od korakov zen doma,  stanovanje ali hiše, kjer živite v sanjskem razkošju ravnotežja, umirjenosti, užitkov, prostora, kjer se morate resnično počutiti, kot bi se mogli: “kot doma”.

Avtor: