oddaja poslovnih prostorov

Zakaj je oddaja poslovnih prostorov dobra investicija?

Manjša podjetja ali pa samostojni podjetniki si velikokrat, vsaj na začetku poslovne poti, ne morejo privoščiti nakupa lastnih poslovnih prostorov. Zato se odločijo, da bodo poslovni prostor kar najeli. Ker je takih podjetnikov kar veliko, je oddaja poslovnih prostorov donosen posel. Če imate nepremičnino, ki bi jo radi oddajali, se vam vsekakor splača razmisliti o tem, da bi oddaja poslovnih prostorov postala vaša nova služba.

Namesto, da bi oddajali stanovanje, lahko oddajate pisarno ali drugačen poslovni prostor, odvisno od tega, koliko imate na voljo prostora. Največ zanimanja na trgu je za najem poslovnega prostora z večjimi kapacitetami, se pravi, da se lahko najame več pisarn, po možnosti s pripadajočim parkirnim mestom, ali še boljše garažo. Tudi po manjših pisarnah je veliko povpraševanje, zato se vam splača razmisliti, da bi stanovanje, ki ste ga hoteli oddajati, spremenili v poslovni prostor, oziroma pisarno. Oddaja poslovnih prostorov vam lahko prinese veliko zaslužka, vendar pa je vseeno treba vedeti nekaj stvari.

oddaja poslovnih prostorov

Najemna pogodba

Ko boste našli najemnika boste najprej morali skleniti najemno pogodbo, ki pa mora biti pisna, sicer ni veljavna. Vsaj tako določa zakon, ki je v veljavi že od leta 1974. Ta med drugim tudi določa, da se oddaja poslovnih prostorov nadaljuje, tudi če najemodajalec v času najemne pogodbe proda poslovni prostor in se tako zamenja lastnik. Če imate z najemniki sklenjeno pogodbo za določen čas, pa bi jo radi odpovedali, morate po preteku tega časa, v roku enega meseca na pristojnem sodišču vložiti zahtevo, da vam izdajo nalog, da se poslovni prostor izprazni. V primeru, da te zahteve ne vložite, najemnik pa prostore še vedno uporablja tudi po preteku tega časa, se po enem mesecu pogodba avtomatsko podaljša za nedoločen čas. To je ena izmed pravnih pasti, ki vam lahko prinese težave, če niste z njo seznanjeni. V nekaterih primerih pa lahko kot najemodajalec odstopite od najemne pogodbe, ki ste jo sklenili, ko se je začela oddaja poslovnih prostorov. Tak primer je na primer neupoštevanje vsebine najemne pogodbe iz strani najemnika, ali pa če na primer najemnik ne plačuje najemnine, tako, kot je dogovorjeno. Če način plačila najemnine ni zapisan v pogodbi, velja, da mora najemnik plačevati najkasneje do petega v mesecu za naprej. Prav tako se svetuje, da v najemni pogodbi določite odpovedni rok, ki pa ne sme biti krajši od enega leta. Najboljša varianta za najemodajalca je, da se pogodba sklene za določen čas, saj so tako odpovedni roki krajši. Tako kot najemnik, se mora tudi najemodajalec držati pravil, ki so zapisani v pogodbi. Če je v poslovnem prostoru potrebno kakršnokoli popravilo, ga mora najemodajalec izvršiti, seveda v razumnem roku, ki ga določi najemnik. V nasprotnem primeru lahko najemnik škodo popravi sam in zahteva poplačilo stroškov, ali pa odpove pogodbo in zahteva denar za nastalo škodo, ki jo je utrpel zaradi nepopravila.

Nakup nepremičnine je dobra investicija, saj lahko prostor oddajamo, kasneje pa ga prodamo, ali pa ga obdržimo in ga podarimo potomcem. Med drugim je najboljša izbira oddaja poslovnih prostorov, ki je lahko donosen posel, vendar le, če je vaša nepremičnina nekaj posebnega z vidika lokacije in funkcionalnosti in je zato privlačna za najemnike. Kaj mora imeti nepremičnina, ki jo želite oddajati kot poslovni prostor?

oddaja poslovnih prostorov

Velikost in funkcionalnost prostora – najprej razmislite, kako veliko nepremičnino bi oddajali, oziroma koliko prostorov. Ali bo to en sam velik prostor, ali več manjših? Boste za najem kupili celo stavbo, ali le manjši prostor? Če bo to večja stavba, naj bo postavitev prostorov funkcionalna, s polno opremo. Ne pozabite, da morate poleg osnovne infrastrukture nuditi tudi optično omrežje. Prav tako morajo biti urejene sanitarije, če je možnost kopalnice, pa je to še večji plus.

Redno čiščenje in vzdrževanje – je zelo pomembno, da bodo vaše stranke, oziroma najemniki zadovoljni. Če gre za večji prostor, je najboljše, da najamete čistilni servis in hišnika, ki bosta skrbela za red in čistočo. Tudi na redno servisiranje in vzdrževanje naprav ne pozabite.

Dobra lokacija – naj bo vaša nepremičnina na dobri lokaciji, ki je lahko dostopna tudi z javnim prevozom. Če oddaja poslovnih prostorov nudi tudi lokacijsko dostopnost z urejeno prometno povezavo, se bo zagotovo več najemnikov odločilo za vas, saj je to za veliko podjetij zelo pomembno.

Možnost parkiranja pred stavbo – v večjih mestih, kjer je na splošno težava s parkirnimi mesti, je zelo dobrodošlo, da je pred stavbo, kjer so poslovni prostori, tudi dovolj parkirnih mest, tako za uslužbence, kot za stranke podjetja. Zato naj bo vaša nepremičnina na lokaciji, kjer je možnost ureditve velikega parkirnega mesta.

Oddaja še drugih prostorov – raziskave na trgu so pokazale, da je oddaja poslovnih prostorov, ki poleg pisrne omogoča še najem drugih prostorov, kot naprimer skladišča ali pa opremljene konferenčne sobe, bolj donosna.

Ne glede na to, ali bi oddajali pisarno, gostilniški objekt, ali pa telovadnico, morate upoštevati zgornje dejavnike, le tako boste lahko postavili visoko ceno za najem. Višja kot bo najemnina, bolj bo oddaja poslovnih prostorov donosen posel.

Avtor: