leseni peleti

Leseni peleti pričarajo toplino v vašem domu

Leseni peleti so nov trend goriv za ogrevanje prostorov. Imajo kar nekaj prednosti pred fosilnimi gorivi.

Izkoristek: Izkoristek pri ogrevanju z lesenimi peleti je kar 90 procentov. Zato potrebujete bistveno manjše količine energentov. Ne potrebujete posebnih cistern ali prostorov za skladiščenje. Leseni peleti so vam dostavljeni v PVC vrečah, ki jih lahko skladiščite v prostorih, kjer ni pretirane vlage in mraza. Z njimi lahko zapolnite neuporabne kote v kleti hiše. Če pa imate prostor, vam lahko le – te dostavijo s cisterno v razsutem stanju.

leseni peleti

Čistoča: Kurjenje z lesenimi peleti je zelo čisto. Zalogovnik pri peči napolnite s peleti. Ta jih samodejno dozira v peč, kolikor jih pač potrebuje. Zalogovnik zadostuje za kar nekaj dni. Ker je izkoristek peletov maksimalen, tudi pepela ni veliko. Morate pa ga sproti čistiti.

Vpliv na okolje: Peleti so izdelani iz lesnih ostankov pri proizvodnji lesa. Iz žagovine, manjvrednih kosov lesa, lubja in vej. Stisnjeni so v mini valjčke. Ti med gorenjem skoraj popolnoma izgorijo in v okolje oddajo le par procentov CO2 in nič trdih delcev, ker jih nimajo. Ostala fosilna goriva oddajajo v okolje veliko več umazanih delcev. Tako CO2, kot trdih delcev. Zato je nakup peči za kurjenje z lesenimi peleti tudi subvencionirana s strani Eko-sklada.

Cena: Leseni peleti so zelo poceni energent. V primerjavi z kurilnim oljem tudi do 60 procentov cenejši. Od klasičnih drv so malo cenejši. Le primerjave s plinom ni. So pa vsekakor najbolj varni za skladiščenje. Po večini so pakirani v PVC vrečah in so požarno in proti vlažno zaščiteni. Lahko jih skladiščite tudi zunaj. Vendar jih je potrebno zelo dobro zaščititi.

Nakup peči ne pelete je enkratna večja investicija. Vendar se z leti povsem povrne. Hkrati pa lahko dobite tudi subvencijo iz Eko sklada. Peč je možno kupiti tudi na obroke. Kakšno peč kupiti, pa je najboljše vprašati strokovnjake s tega področja. Smiselno si je vzeti čas in preveriti več ponudnikov. Ti vam bodo svetovali tudi katero vrsto peletov je najbolje kupovati in na kakšen način. Če vam finančno znese, je zelo dobra odločitev nakup fleksibilnega silosa in rezervoarja iz visokotehnoloških tkanin. Te rezervoarje se potem poveže s pečjo in tako sama črpa potrebne količine peletov za ogrevanje. Vi samo skrbite, da sproti čistite pepel. Tega pa je zaradi visokega izkoristka tako zelo malo.

leseni peleti

Leseni peleti so tudi najbolj zanesljiva izbira energenta. Slovenija je z lesom bogata dežela. Zato je zelo malo verjetno, da bi jih zmanjkalo. Drugače pa je s plinom in kurilnim oljem. Te energente uvažamo in smo popolnoma odvisni od tujih trgov. Prav tako tudi od njihovih gibanj cen. Les pa imamo doma in z njim upravlja naša država.

Peč na lesene pelete oddaja v okolje prijetno toplino. Ker les oddaja povsem drugo vrsto energije kot kurilno olje. S pečjo na pelete lahko ogrevate prostore z radiatorji ali talnim gretjem. Tako bo toplota prostora blagodejno vplivala tudi na vaše počutje in zdravje. Avtomatizirano delovanje peči poskrbi, da ste popolnoma brez skrbi. Peč, s pomočjo termostata, nadzoruje temperaturo v prostoru. Ko le – ta preveč pade, se peč vžge sama in gori dokler ne doseže nastavljene temperature. Z zvoki vas bo opozorila na pomanjkanje zaloge peletov in polnost rezervoarja za pepel.

Ogrevanje na lesene pelete pa ni samo za individualne hiše ali stanovanja, temveč tudi za večje stanovanjske in industrijske komplekse. Za to vrsto ogrevanja morajo projekte narediti izkušeni strokovnjaki. Ker gre za večje komplekse, previdnost tu ni odveč. Tudi pri ceni ne gre preveč skopariti, kajti na koncu lahko majhna napaka bistveno podraži ogrevanje. Les je obnovljiv vir energije, saj drevesa neprestano rastejo. Lesna industrija pa je v nenehnem pogonu. Tako so leseni peleti odličen obnovljiv vir energije.

Avtor: