peleti

Ogrevanje s peleti za mega prihranek

Peleti so način ogrevanja, ki je ekološko najbolj sprejemljiv glede na ostale energente, kot so kurilno olje, ogrevanje na plin ali toplotne črpalke. Kakovostni in dobro posušeni smrekovi peleti iz čistega lesa, brez primesi, so najbolj primerni za ogrevanje hiš, stanovanj, blokov in poslovnih prostorov, saj so stroškovno izjemno upravičeni ter varujejo gozdove, ker so narejeni iz lesnih odpadkov in se zaradi njih ne seka dreves. Kakovostne pelete najdete na tej povezavi: http://www.pleskar.eu/.

Če ste ozaveščeni in bi radi pripomogli k ohranjanju našega planeta, potem se boste strinjali, da je zelo sprejemljivo, da se za ogrevanje stanovanjskih hiš, blokov in poslovnih ter industrijskih objektov uporablja lesne smrekove pelete, ki so narejeni iz ostankov industrijskega lesa in največkrat gre za žagovino.

Les je tudi najstarejše sredstvo za ogrevanje ter pripravo hrane, kar ga pozna človeštvo in je s pravilnim posekom ter obnavljanjem gozdov eden najbolje obnovljivih energijskih virov. Les raste naravno, drevesa  celo čistijo okolje in proizvajajo kisik, nujno potreben za življenje ljudi ter ostalih organizmov.

Peleti so novejši način ogrevanja in veljajo za najbolj ekonomsko upravičen način ogrevanja med energenti, saj se lesni odpadki porabijo 100 %. S čim boste ogrevali svoj objekt, je seveda odvisno od narave samega objekta, od njegove starosti, načina gradnje in materiala, iz katerega je narejen, izolacij ter podnebja. Peleti so dejansko primerni za vse vrste objektov, v katerih je možno postaviti peč na pelete in urediti centralno napeljavo. Da bi se prepričali, če jo lahko postavite, se je potrebno posvetovati s strokovnjakom, ki bo prišel na ogled in vam primerno svetoval. Investicija v peč na pelete pa je tudi med najcenejšimi investicijami, precej cenejša kot investicije v toplotne črpalke.

peleti_ogrevanje

Sistem ogrevanja na prelete je primeren za velike zgradbe in obrate, bloke ter hiše z večjimi površinami. Tam, kjer je več stanovanj ali družin, kjer so starejši ljudje, je dobro vzpostaviti sistem ogrevanja, ki je avtomatski in investicija vanj ni zahtevna ali draga, kar za ogrevanje na pelete tudi velja. Peleti  gorijo na visokih temperaturah, s tem pa tudi pripomorejo k temu, da se v samem sistemu ne razvijejo škodljivi mikroorganizmi.

Ogrevanje s peleti je za okolje izjemno učinkovito tudi zato, ker od vseh energentov, ki so trda goriva, proizvaja najmanj CO2 in ostalih prašnih delcev, saj se v okolje izpusti samo toliko CO2, kolikor ga drevo samo proizvede med rastjo oziroma fotosintezo.

Da bo ogrevanje na pelete karseda učinkovito, morate vedeti naslednje: obvezno je potrebno izbrati takšne pelete, da so res kakovostni neglede nato, da so morda cenovno v malo višjem razredu. Če izbirate izključno pelete z nizko ceno in ne gledate na to, kdo je proizvajalec, lahko naletite na slabo kakovost peletov, kar ima posledice, ki so lahko posledično dražji od premium visokokakovostnih smrekovih peletov.

Visoko kakovostni premium smrekovi peleti, ki jih proizvede zanesljiv in kakovosten proizvajalec, so dejansko 100 % učinkoviti. To pomeni, da dosežejo dovolj kilovatov pri ogrevanju s čimer je v sistemu visoka temperatura, kar je pozimi še kako pomembno. Če so peleti izdelani in 100 % čistega smrekovega lesa, imajo dovolj kilovatov, gorijo dobro in konstantno, radiatorji pa so zelo vroči, tako da z lahkoto ogrejejo prostore tudi, če so zunaj temperature okoli ničle ali še precej nižje.

ogrevanje-s-peleti-1

Nekakovostni peleti gorijo zelo slabo iz dveh razlogov, eden je ta, da so mešani z dodatki, primesmi in lubjem. Vse to zmanjša kakovost in učinkovitost peletov. Drug razlog, zakaj peleti slabe kakovosti ne gorijo pa je, da niso dovolj dobro sušeni. To pomeni, da proizvajalec ni poskrbel za to, da bi iz njih odvedel dovolj vlage. Ko taki peleti gorijo, začnejo oddajati šumeč glas, kar pomeni, da iz njih puhti para in se sušijo v peči, namesto da bi goreli ter oddajali temperaturo, se ne nek način kuhajo. Ko pa začnejo goreti, so že tako zelo oslabeli, da ne oddajo od sebe nobenega kilovata več. Posledica pa so mrzli radiatorji.

Mega prihranek s peleti boste imeli torej tako, da boste investirali v peč na pelete, katere investicija je majhna v primerjavi z investicijami na primer v toplotne črpalke, ki so kar petkrat dražje. Nato nabavite zadostno količino premium, suhih, kakovostnih peletov dobrega proizvajalca, zaradi česar boste imeli največji možni izkoristek za vaš denar. Hkrati ne boste oddajali veliko CO2-ja v ozračje pri tem, da boste vedno na toplem. Zelo velik prihranek si boste naredili tudi, če boste objekte primerno izolirali. Da bi s peleti še bolj privarčevali, svetujemo zalogovnik tople vode. Z zalogovnikom boste prihranili tudi do ¼ količine pokurjenih peletov na leto, kar v denarju pomeni najmanj 250 in več EUR.

Če pogledamo stroškovno, boste za pelete, kot tudi toplotno črpalko, porabili nekje 15.000 EUR, medtem, ko za ogrevanje na plin, kar 33.000 EUR. Razlika med peleti in toplotno črpalko je v investiciji. Za peč na pelete  boste porabili kar 7500 EUR manj.

 

 

Avtor: