sibirski macesen

Sibirski macesen – trpežen, kakovosten in cenjen les

Zadnja leta se vse bolj uveljavlja sibirski macesen. Se sprašujete, zakaj sibirski, če pa imamo na dosegu roke evropski macesen? Ker gre za izjemno trpežno in estetsko vrsto lesa, ki je idealna za zunanjo uporabo, tako za fasade in terase kot tudi za različne vrtne hišice. V nadaljevanju si lahko preberete vse podrobnosti, ki jih morate vedeti o sibirskem macesnu …

sibirski-macesen-1

Zanimivosti o sibirskem macesnu

Sibirskemu macesnu strokovno rečemo tudi Larix Sibirica in je bližnji sorodnik evropskega macesna. Njihova skupna značilnost je, da jima iglice jeseni porumenijo in odpadejo. Za sibirski macesen je značilno, da je izjemno odporen na nizke temperature in hkrati ekstremne pogoje rasti, saj uspeva na območjih od rusko-finske meje vse skozi osrednjo Sibirijo. Na Finskem in Švedskem gojijo sibirski macesen na plantažah, čeprav vedo, da je obstojnost tega lesa veliko slabša od tistega, ki raste na prej omenjenih naravnih rastiščih. Borealni gozd v Rusiji je največje znano rastišče, kot zanimivost, ta gozd je večji od celotnega amazonskega deževnega gozda, sibirska različica macesna pa v tem gozdu predstavlja dobro tretjino vseh dreves. Še ena zanimivost sibirski macesen raste hitreje od drugih vrst na tem območju. V primeru, da ima dovolj sončne svetlobe, lahko drevo doseže do 50 metrov višine in meter premera. A v Mongoliji in v Uralu so našli še večje primerke, ki pa so prej izjema kot pravilo.

 

Sibirski macesen – lastnosti lesa

Ena od najbolj cenjenih lastnosti sibirskega macesna je naravno trajen in trdnejši les od večine drugih vrst lesa. Njegova trdota je celo višja od lesa, ki ga posebno obdelajo pod visokim pritiskom. Prava macesnovina, ki raste prosto v gozdovih, ima zgoščene letnice in se po trdoti in kakovosti razlikuje od dreves, zraslih in posekanih na plantažah na severu Evrope. Sveži les je svetlo zlatorjave barve in je zelo dekorativen, zaradi zgoščenih letnic pa ima tudi zelo elegantno prefinjen videz. Les sibirskega macesna sčasoma posivi zaradi taninske kisline v lesu. Kislina ustvari nekaj milimetrov debelo zaščitno plast, ki sredico ščiti pred UV žarki, toplotnimi spremembami in tudi vlago. Sama sprememba barve lesa je le estetski odraz naravnega staranja in ne vpliva na druge lastnosti lesa. 

 

Zaščita lesa ni potrebna

Zaradi že prej omenjenih naravnih lastnosti sibirskega macesna, pravzaprav le ta ne potrebuje dodatne zaščite. A če želite, ga lahko vseeno dodatno zaščitite z naravnimi olji za les in mu tako povrnete naravno maščobo in še dodatno zaščitite vrhnjo plast lesa. V primeru, da se želite izogniti spremembi barve zaradi vpliva sončne svetlobe, ga lahko prebarvate z naravnimi premazi z dodatkom naravnih pigmentov. Macesnovine ni priporočljivo barvati, saj les diha in zaradi minimalnega raztezanja in krčenja lahko pride do pokanja in odpadanja barve, česar pa si nihče ne želi, kajne?

sibirski macesen

Zakaj je les sibirskega macesna tako kakovosten in cenjen?

Pri sami kakovosti lesa je poleg trdote pomembna tudi njegova gostota in sibirski macesen je izjemno gost les. Macesnovino je zelo težko posušiti oz. gre za zelo počasno sušenja, ker je les visoke gostote (655 kg/m3), ima velik delež poznega lesa in jedrovine, vsebuje pa tudi velik delež smole in smolnih izvlečkov. A če ga sušite, ne bo razpokal prav zaradi omenjenih lastnosti, ki ga ščitijo tudi pred vdorom vlage.

 

Uporaba sibirskega macesna

Sibirski macesen je uporaben v različne namene in je zelo pogosto izbran za lesene konstitucije, ki so postavljene na prostem in so izpostavljene različnim vremenskim razmeram. Prava izbira je za vse tiste, ki si želite kakovosten les in ugodno ceno, predvsem za lesene terase, fasade, ograje ter za hiško na drevesu ali vrtu in igralnico za otroke. Ljubitelji modernega in prefinjenega videza pohištva ga uporabljajo tudi za izdelavo različnih delov pohištva in kuhinj.

Avtor: