kuhinje z otokom

Zakaj je kuhinja z otokom veliko bolj praktična od klasičnih?

Kuhinja je v našem stanovanju osrednji prostor, ki je namenjen druženju in ustvarjanju raznih dobrot za naše najdražje. Ponavadi je to prvi prostor, ki ga želimo obnoviti, oziroma narediti popolnega. Danes je najbolj moderna kuhinja z otokom, saj poleg tega, da je zelo praktična, tudi vizualno polepša prostor. Na en način pa otok sredi kuhinje naredi nekakšno pregrado in tako loči kuhinjo od ostalih bivalnih prostorov.

Kakšno kuhinjo želite?

Preden se odločite za nakup nove kuhinje, morate razmisliti, kakšno sploh želite. Naj bo iz lesa, plastike, kombinacije obojega, ali pa bi dodali še steklo. Pomislite tudi, koliko članov bo kuhinjo aktivno uporabljalo, oziroma koliko mora biti kuhinja velika. Če je premajhna, je lahko moteče, ker hitro zmanjka prostora za shranjevanje posod in ostalih kuhinjskih pripomočkov, če je pa prevelika, pa prav tako ne bomo zadovoljni. Pravzaprav je bolj kot to, kako veliko kuhinjo želite, pomembno to, koliko imate prostora na razpolago. Da bi najbolj izkoristili ves prostor in vse elemente postavili kar se da optimalno, je pametno, da pred nakupom date kuhinjo izrisati, ali pa vprašate za nasvet notranjega oblikovalca, oziroma arhitekta. Prav tako ne pozabite na oblike in barve, ki so vam všeč. Konec koncev boste v kuhinji preživeli veliko časa, zato je pomembno, da se v njej dobro počutite. Pazite le, da se bo kuhinja vseeno barvno ujemala z ostalimi prostori v stanovanju, oziroma da se bo ujemala z energijo vaše družine.

kuhinja

Idealna postavitev kuhinje

Poleg tega, kakšna kuhinja vam je všeč, je pri nakupu pomembno tudi, kakšno postavitev lahko izpeljete. Kotna, mansardna ali blok kuhinja? Mogoče pa za vas pride najbolj upoštev kuhinja z otokom. Pri vsem pa ne pozabite, da morate upoštevati tudi kje so pozicionirani priključki za napeljave, kot so voda, elektrika in ogrevanje. Prav tako je pomembno, kje so vgrajena okna in vrata. Preden greste v nakup, je dobro, da prostor, ki je namenjen kuhinji temeljito izmerite, kar pomeni, da morate natančno izmeriti višino, širino in globino. Lahko si pomagate z računalniškim programom, kamor vnesete mere in vam na podlagi tega izriše različne variante kuhinj. Lahko pa se po nasvet obrnete na notranjega oblikovalca.

Praktičnost kuhinje

Da bo kuhinja najbolj praktična za vas boste poskrbeli tudi s tem, ko boste izbrali pravi stil kuhinje. Odvisno od prostora, ki ga imate na razpolago, lahko izberete kotno, blok ali pa mansardno kuhinjo. Če imate veliko prostora, pa se svetuje, da se odločite za kuhinjo z otokom, saj so znane kot najbolj praktične. Otok sredi kuhinje je lahko lepo zbirališče družinskih članov ali prijateljev, ki kramljajo z vami, med tem, ko vi ustvarjate v kuhinji. Lahko izberete otok, ki ima samo delovno površino, lahko pa ima vgrajeno kuhalno ploščo. Vgrajena kuhalna plošča na otoku je lahko odlična ideja, saj je tako prostora za kuhanje in odlaganje loncev še več. Če vas skrbi nastala umazanija, ki nastane ob kuhanju, lahko to preprečite tako, da na zadnjo stran kuhalne plošče namontirate stekleno prepreko. Še bolj priročno pa je, če ima kuhinja z otokom zraven kuhališča še pomivalno korito, vendar le pod pogojem, da je kuhinjski otok dovolj velik. Kuhanje na kuhinjskem otoku pa je idealno tudi zato, ker tako ob kuhanju niste obrnjeni v steno, ampak proti ostalemu prostoru, hkrati pa se lahko pogovarjate z družino in prijatelji. Še najbolj priročno pa je, da se lahko ob kuhanju na otoku vsi skupaj zabavate. Kuhinjski otok ima lahko pod delovnim pultom različne omarice in police, kamor lahko shranite posodo ali pa sestavine za kuhanje, kot je naprimer moka, polenta, sladkor, mleko. Če vam prostor omogoča, lahko okrog otoka postavite barske stolčke, otok pa podaljšate v zajtrkovalni kotiček in tako dobite še dodatni prostor za druženje z družino. Kaj je lepšega kot mama, ki v nedeljo zjutraj peče palačinke, otroci pa jo z velikimi očmi opazujejo ob sedenju za pultom? Tak način nedeljskega druženja vam lahko zagotovi kuhinjski otok, zato če le imate prostor, si ga omislite. Če pa je vaša kuhinja premajhna, pa se kuhinjski otok odsvetuje. Preden se odločite za kuhinjo z otokom, morate biti prepričani, da imate dovolj prostora, saj ga otok zahteva kar veliko. Poskrbeti morate, da bo okrog otoka dovolj prostora za nemoteno gibanje z vseh strani in da ne boste imeli občutka, da vas prostor utesnjuje. Po drugi strani pa če imate veliko prostora, si lahko omislite postavitev dvojnega kuhinjskega otoka, ki sta lahko med seboj povezana s kuhinjskim pultom, ali pa sta postavljena samostojno.

kuhinja

Kuhinja z delovnim otokom je izredno priljubljena, med drugim tudi zato, ker je otok središče družinskega dogajanja in omogoča, da pri ustvarjanju okusnih kuharskih kreacij sodeluje celotna družina. Če se vam zdi, da nimate dovolj prostora za kuhinjski otok na sredini kuhinje, nekateri arhitekti svetujejo, da celo kuhinjo namesto ob steno postavite na sredino prostora in tako ustvarite nekakšen otok. Tudi tako boste zagotovili zadovoljstvo ob kuhanju s pogledom na odprti prostor.

Avtor: