Kako barvati stene otroške sobe?

Barvanje otroške sobe je lahko zabaven družinski dogodek, ki se zaradi slabe izvedbe ali pripravljenosti lahko hitro spremeni v nočno moro in obžalovanje, da ste se tega sploh lotili. Da bo to opravilo, ki se ga boste z veseljem lotili in boste lahko na svoje delo ponosni, hkrati pa bodo nad novim izgledom otroške sobe navdušeni tudi vaši najmlajši družinski člani, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako barvati stene otroške sobe.

Izberite kakovostno barvo

Ko se začnete spraševati, kako barvati stene otroške sobe, se morate najprej odločiti, s katero barvo boste stene prepleskali. V ta začetni korak vsekakor vključite tudi svoje otroke, saj je to predpogoj, da jim bo bodoča barva sobe sploh všeč, poleg tega pa v njih razvijate tudi občutek odgovornosti za lastne odločitve. Če vas skrbi, da si bodo otroci izbrali barvo, ki v sobo nikakor ne sodi, oz. menite, da ni najprimernejša za otroško sobo, vam svetujemo, da jim v izbor barv ponudite le tiste barve, ki ste jih tudi pripravljeni uporabiti. Tako jim še zmeraj dovolite, da sodelujejo pri tako pomembni odločitvi kot je kako barvati stene otroške sobe, hkrati pa se izognete težavi, ki bi nastala, če jim ne bi želeli ugoditi v barvi, ki so si jo izbrali.

Za otroško sobo vam svetujemo izbiro živahnih barv, ki jo bodo poživile in otroke navdahnile z optimizmom in igrivostjo. Bolj kot sam odtenek barve pa je pomembna tudi njena sestava. Barva za otroško sobo naj ne vsebuje snovi, ki so nevarne za otroška dihala. Danes je sicer večina notranjih zidnih barv temu že prilagojenih, toda vseeno je priporočljivo, da pred nakupom o specifikah posamezne barve povprašate tudi prodajalca. Med drugim bodite pozorni tudi na samo kvaliteto barve. Za otroško sobo vsekakor odsvetujemo barvo slabe kakovosti, ki bi se lahko hitro začela krušiti, saj lahko pride do tega, da otrok del odluščene barve zaužije.

Danes imate v trgovinah na voljo tudi barve, ki so prilagojene prav za otroške sobe, saj imajo poleg otrokom prijazne sestave tudi to lastnost, da se jih lahko hitro očisti v primeru, da se otrok odloči s flumastri ali barvicami ustvariti novo umetnino na steni.

otroske-sobe-1

Pomembna je dobra priprava

Ko imate barvo izbrano, pa je naslednji korak v postopku kako barvati stene otroške sobe, dobra priprava. Za barvanje običajne otroške sobe boste potrebovali palico večje vedro, valjček, podaljšek za valjček, kakšen manjši čopič in ustrezno zaščito površin. Res je, da je zaščita pohištva in ostalih površin v otroški sobi lahko zelo zamuden proces, toda če ga boste dobro opravili, vam zagotavljamo, da vam vprašanje kako barvati stene otroške sobe ne bo več povzročilo nelagodja v želodcu ampak spomin na prijetno opravilo. Svetujemo vam, da pred začetkom barvanja čim več stvari odnesete iz otroške sobe, saj boste imeli tako več prostora za barvanje, hkrati pa vas ne bo ves čas strah, da boste kaj uničili ali popackali z barvo.

Kako barvati stene otroške sobe?

Ko ste zaščitili celo sobo, pa bo vprašanje kako barvati stene otroške sobe, končno dobilo svoj epilog. Najlažje vam bo, da boste barvo najprej dobro premešali, saj se pogosto zgodi, da se usedline nekoliko poležejo in če barve predhodno dobro ne premešate, lahko pride do različne pigmentacije barve. Nato z manjšim čopičem prebelite vse vogale in težje dostopna mesta, na koncu pa velike površine prebarvajte z velikim valjčkom. Čopič daste lahko v roke tudi svojim najmlajšim članom, ki bodo tako barvanje njihove sobe še bolj doživeli in zraven tudi uživali.

Na vprašanje, kako barvati stene otroške sobe lahko tako na kratko odgovorimo, da enostavno. Pomembna je dobra priprava in dobra zabava ob barvanju sten otroške sobe.

Avtor: