sončna elektrarna

Sončna elektrarna se splača, če deluje vsaj 20 let

Sončna elektrarna lahko stoji kjer koli je sonce. Deluje s pomočjo sončne energije, torej sončnih žarkov. Ne deluje le v grapah in tam, kjer je večino časa tema, slabše deluje tudi tam, kjer je megla. Kakovostna sončna elektrarna deluje samostojno in lahko z elektriko napaja velike objekte ali majhne hiške, vikende in prikolice, če so v oddaljenem kraju, kjer ni nobene možnosti priklopa na javno električno omrežje. Splača se, če bo obratovala vsaj 20 let, ker boste imeli lastno elektriko in je ne bo treba plačevati. V primeru, da se lahko priklopi na javno električno omrežje, pa boste elektriko, če jo imate odveč, tudi prodali in zaslužili. Hkrati lahko dobite različne subvencije države, skladov in občine za tako investicijo.

Kdaj se sončna elektrarna splača?

Sončna elektrarna se splača, kadar imate dobiček. Če se prijavite na razpise za subvencijo, pridobite lahko do 21 tisoč evrov nepovratnih sredstev, v tem primeru se vam bo investicija povrnila že v treh pa do pet let. Od takrat naprej imate lahko dobiček. Če ste v sončnem kraju, potem imate vse leto veliko sonca, razen v dolgih zimskih dneh in če je kdaj megla. Takrat kakovostna sončna elektrarna ne bo delovala. V takem primeru boste morali črpati nazaj oddano elektriko v omrežje, ki je za vas velika baterija. Porabljena električna energija se bo odštela od proizvedene in če ste jo proizvedli več, kot porabili, boste imeli profit.
Kvalitetne sončne celice imajo garancijo tudi do 25 let. Čeprav so dražje, se splačajo zaradi dolge garancije in življenjske dobe. Zdržijo lahko tudi do 40 let, preden jih je treba zamenjati. Imajo pa še eno prednost in sicer to, da imajo največji izkoristek sončne energije, ki znaša do 18 % v naravi. Če  boste naleteli na številko 25 %, vedite, da gre za laboratorijske teste, ki pa v naravi preverjeno ne delujejo in je izkoristek dejansko manjši.

sončna elektrarna

Sončna elektrarna se ne splača, če ne deluje dovolj časa in če ste v kraju z malo svetlobe. Takrat boste morali nabaviti amorfne sončne celice, ki imajo izkoristek sončnih žarkov le 9 % in življenjsko dobo nekaj čez 15 let ter tudi bistveno krajšo garancijo. Prednost je, da delajo v slabih svetlobnih pogojih da so precej cenejše, kot druge vrste kvalitetnejših sončnih celic.

Kako uredim papirje za sončno elektrarno?

Sončna elektrarna zahteva kar nekaj znanja glede tega, da se pridobijo vsa dovoljenja, da se lahko taka elektrarna postavi na stavbo ali na nosilce blizu nje. Če bi želeli elektrarno priklopiti na javni sistem in ga izkoristiti kot baterijo ter za subvencijo, potem je treba urediti tudi ta dovoljenja. Zveni zelo komplicirano in za nekatere tudi je, ki se nič ne spoznajo na to. Vendar je rešitev in sicer sončna elektrarna na ključ.
To pa pomeni, da vam bo izvajalec, ki je usposobljen načrtovati, pridobiti dovoljenja in ustrezne dokumente ter izvesti sončno elektrarno, vse to naredil sam. Vi boste le investirali in začeli uporabljati elektrarno, ko bo usposobljena. Izvajalec vam bo nudil vso podporo in pomoč ter kasneje tudi servis in vzdrževanje elektrarne, da bo brezhibno delovala, kot je navedeno v garancijskem roku.
soncna-elektrarna-1

Kako velika naj bo elektrarna?

Kakšna bo sončna elektrarna, pa je odvisno od vas. Najprej od vaše uporabne elektrike mesečo in na letni ravni. Nato tudi, ali želite elektriko le za sebe ali za prodajo. Glede na to, bodo mojstri naredil izračune kako veliko sončno elektrarno boste potrebovali. Velikost je odvisna tudi od  kakovosti sončnih celic. Bolj, kot so kakovostne, večji izkoristek imajo in manj jih je treba za enak učinek, zato vas še to pride ceneje.
Elektrarno se da postaviti izključno na južni strani objekta, kjer največ časa sije sonce. Če so na tej strani od objekta do sonca vmes kakšne ovire, kot so visoka drevesa, jih bo treba posekati in vzdrževati okolico, da ne bo preprečila sončnim žarkom dostopa do sončnih celic.

Avtor: