prenosniki

Prenosniki – primerni za delo in prostočasne dejavnosti, kjerkoli in kadarkoli si zaželite

Danes si skoraj ne moremo več predstavljati vsakdana brez, da bi imeli prenosni računalnik, tako za opravljanje dela za službo, kot tudi doma za prostočasne dejavnosti. Na srečo nam razvoj tehnologije omogoča, da lahko delamo kjerkoli in kadarkoli, če le imamo prenosni računalnik. Prenosniki pa ne omogočajo samo dela, ampak so primerni tudi za brskanje po spletu, gledanje filmov in krajšanje časa z različnimi računalniškimi igricami. Če kupujete nov prenosnik, potem obiščite spletno stran https://www.truecad.si/c/prenosniki/ in preverite pestro ponudbo prenosnih računalnikov, različnih blagovnih znamk in cenovnega razpona. Prenosni računalnik je eno izmed najbolj vsestranskih orodij, ki jih lahko uporabnik posedujete. Prenosniki različnih blagovnih znamk, kot so Asus, Lenovo, HP, Dell in še mnogi drugi so na voljo v številnih različicah, dimenzijah in specifikacijah, tako da lahko prav vsak poišče pravi prenosni računalnik za sebe in njegove potrebe.

prenosniki-1

Na kaj bodite pozorni pri izbiri novega prenosnika?
Torej, če v tem trenutku ali v bližnji prihodnosti nameravate kupiti prenosnik, potem bodite pozorni na naslednje lastnosti in specifikacije. Ena od pomembnejših lastnosti prenosnika je zagotovo njegova teža. Če ima prenosnik 5 kg, ga zagotovo ne boste nosili s sabo, kot to danes počnete z mobilnim telefonom, kajne? Lažji kot je prenosnik, lažje ga boste prenašali naokrog in pogosteje ga boste lahko uporabljali v različnih situacijah. Proizvajalci se seveda tega zavedajo, zato tudi izdelujejo zelo lahke in tanke modele prenosnikov. Pred nakupom novega prenosnika zato premislite tudi o velikosti zaslona, ki lahko variira od 11,6 palcev pa tudi več kot 18,9 palcev. V primeru, da prenosnik uporabljate za pisanje različnih besedil, kreiranje tabel in drugih podobnih dokumentov, potem je bolje, da izberete nekoliko večji zaslon, prav tako v primerih, če želite gledati filme na prenosniku. Zelo pomembno je tudi, kolikšna je velikost spomina in diska, saj to določa, kako hitro prenosnik deluje in koliko podatkov boste na njem lahko shranjevali. Zavedajte se, da prenosniki potrebujejo dovolj velik spomin, da sploh lahko dostopajo do določenih programov in datotek. Različni modeli omogočajo različno velikostjo spomina, vse od 4 GB pa do 16 GB. Na voljo so tudi prenosniki z le 2 GB spomina, le ti so primerni za bolj nezahtevna opravila, med tem, ko je 8 GB spomina, velikost, ki ustreza največjemu številu uporabnikov. Seveda se pri nekaterih prenosnikih lahko spomin tudi nadgradi. Nekateri modeli omogočajo od 500 GB pa vse tja do 1 TB prostora za shranjevanje.

Še posebej je pomembna življenjska doba baterije
Prenosniki imajo običajno originalno baterijo z dolgo življenjsko dobo, kar je še posebej pomembno za vse uporabnike, ki delajo na terenu in nimajo vedno na razpolago električnega vira energije. Pomembna je informacija, da nekateri prenosniki ponujajo tudi do več kot 6 ur življenja baterije. Pred nakupom dobro razmislite, kje in kdaj boste delali na računalnik in ali imate vedno na razpolago električni vir energije, na podlagi tega potem izberite prenosnik z baterijo, ki bo ustrezala vašim potrebam. Zavedajte se tudi, da igranje igric, urejanje video posnetkov in druga podobna opravila zelo hitro praznijo baterijo. Ni odveč niti opozorilo, da pred pomembnimi opravili na terenu baterijo napolnite in ste tako pripravljeni na to, v bližini ne bo električnega vira energije.

prenosniki

Kakšen prenosnik je primeren za študente?
Prenosniki niso primerni le za delovno aktivno prebivalstvo, ampak tudi za dijake in študente. Izbrani prenosnik za študenta naj bo lahek, kot je le to mogoče, saj ga bo študent v večini prenašal s seboj, ko bo obiskoval različna predavanja, laboratorijske in terenske vaje. Vsekakor morate pomisliti tudi na daljšo življenjsko dobo baterije, da bo prenosnik študentu lahko služil večji del dneva, ne da bi ga bilo pri tem treba priklopiti na električno omrežje. Velika verjetnost je, da v vsakem trenutku tudi ne bo te možnosti.

Za kaj vse se lahko uporabljajo prenosniki?
Kot že rečeno, prenosniki so lahko zelo priročno delovno orodje, ki je lahko vsak trenutek dneva z vami, kjerkoli ste. Po drugi strani je zelo priročen učni pripomoček, tako za dijake kot študente, ki ga lahko nosijo s sabo na predavanja in vaje. V prostem času ga lahko uporabljate namesto televizije za gledanje filmov, za urejanje fotografij in video posnetkov, risanje, modeliranje, udejstvovanje na priljubljenih socialnih omrežjih, brskanje po spletu, pa tudi za igranje priljubljenih računalniških igric. Tudi vaši najmlajši družinski člani bodo z veseljem pogledali najnovejši del najljubše risanke ali animiranega filma. Če zaključimo, prenosniki so zelo široko uporabni za prav vsakogar.

Verjetno vas zanima, če so vsi prenosniki primerni tudi za igranje računalniških igric?
Naj kar takoj povemo, da vsi prenosniki žal niso primerni za igranje vseh najnovejših računalniških igric. So pa zagotovo tisti kakovostnejši prenosniki, ki so prav tako funkcionalni in hitri kot običajni namizni računalniki. Zato lahko na številnih prenosnikih igrate tudi bolj zahtevne najnovejše igrice, saj se le ti lahko pohvalijo z vrhunskimi grafičnimi karticami, veliko količino spomina in seveda s hitrimi procesorji.

Avtor: