skarpniki

Škarpniki Gorec so izdelani s predanostjo in tradicijo

Škarpniki so izjemno uporaben gradbeni element, ki je namenjen urejanju okolice doma ali poslovnih stavb. Z uporabo škarpnikov okolica kar zaživi v mnogih možnostih urejanja robov cestišč, dvorišč, vrta, zelenic, bregov in tudi ribnikov. Škarpniki podjetja Cementni izdelki Gorec d.o.o. so nekaj posebnega, ker so narejeni z obilo znanja, ki jo podpira kar 53 letna tradicija izdelave škarpnikov in predanost, ki jo dve generaciji z vso zavzetostjo po kakovosti uresničujeta čisto vsak dan.

Dve glavni funkciji škarpnikov

Škarpniki imajo dve glavni funkciji pri gradnji in urejanju okolice bodisi doma ali poslovne stavbe. Ena funkcija je, da škarpniki zaradi svoje močne strukture prenesejo zelo velike obremenitve in jih lahko uporabimo kot podporni ali oporni zid oziroma škarpo za brežine, klance, vrtove in nasipe. Glede tega se je dobro posvetovati s strokovnjakom. Druga funkcija je estetska. S škarpniki lahko zelo lepo oblikujemo okolico, da izgleda kot pravljična, domača dežela ali poslovna in profesionalna.

Za škarpnike velja, da odlično služijo tistim, ki imajo vizijo in ideje, želje, kako bi si uredili okolico. Tisti, ki pa imajo le potrebo po tem, pomagajo strokovnjaki na podjetju Cementni izdelki Gorec d.o.o. z nekaj desetletij dolgo tradicijo in bogatimi izkušnjami, saj se z njihovimi škarpniki gradijo vrhunske škarpe. Z veseljem vam bodo pomagali in svetovali.

skarpniki-stena

Za kakšne škarpe se uporabljajo škarpniki?

Škarpe so lahko zelo raznolike. Zgradijo se lahko različnih oblik, od pravokotnih, trikotnih, ovalnih, okroglih, do večkotnih, večnadstropnih, visokih, ravnih in še kakšnih. Lahko jih vzidate poševno v breg ali položite tako, da je vmes zemlja, kjer lahko posadite cvetlice, grmovnice in zelišča. V ta namen se uporabljajo cvetlični škarpniki ali cvetličnjaki.

Cvetličnjaki so zelo razširjena oblika visokih vrtov za cvetje in zelenjavo, kar je genialna ideja za tiste, ki nimajo veliko prostora ali pa so na terenu, ki je močno strm. Dodatna funkcija take škarpe je res močna in trdna podpora terenu proti plazenju, saj betonski predali, v katere se vsuje zemlja in zasadi  zelenje, s pomočjo koreninskega sistema, ki se sčasoma preplete med škarpnike, ustvari zares trdno strukturo, ki ne bo nikamor plazela.

Zelo atraktivni so lomljeni betonski škarpniki, ki so lahko lomljeni na eni strani, na obeh straneh ali na vseh štirih. Slednji se uporabljajo za stebre. Ostale pa uporabljamo tako, da jih vgradimo z lomljenimi stranicami navzven ter tako ustvarimo izjemen, naraven videz škarpe. Lomljeni betonski škarpniki so lahko v različnih barvah, kar omogoča res estetsko prilagajanje škarpe stavbam in okolici.

Nenazadnje pa so precej pogosto uporabljeni tudi opažni betonski škarpniki, ki predstavljajo še eno izmed trdnejših možnosti za škarpe, saj so znotraj votli. To pomeni, da jih polagamo enega na drugega ter na koncu zalijemo z betonom, kar ustvari vrhunsko trdno steno.

K škarpnikom spadajo tudi betonske kape, ki imajo dve prevladujoči funkciji. Pomembnejša je ta, da škarpo zaščitijo pred vremenskimi vplivi. Oblikovani so tako, da odvajajo vodo zaradi česar so škarpniki znotraj suhi in tako izjemno dolgo obstojni. Preprečuje tudi nastajanje belih lis, ki sicer škarpi ne škodujejo, niso pa lepe na pogled.

skarpe-1

Kako prepoznati dobrega dobavitelja škarpnikov?

Tradicija in znanje sta se prenesli iz roda v rod, mlade generacije pa so znanje še povečale s sodobnimi tehnologijami in standardi kakovosti. Podjetje Cementni izdelki Gorec d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1967. Jožef Gorec je bil marljiv in iznajdljiv človek, ki je s svojimi izkušnjami pričel s strešniki in betonskimi bloki tako, da jih je najprej izdeloval večinoma ročno. Kasneje pa na majhnem stroju, kar je proizvodnjo povečalo in s tem tudi povpraševanje.

Tako se je dober glas o trdnih in kakovostnih betonskih izdelkih raznesel vse dlje in dlje od domačih okoliških vasi, zaradi česar se je podjetje razširilo tako kadrovsko kot tudi proizvodno. Sčasoma so v podjetju Cementni izdelki Gorec d.o.o. začeli izdelovati škarpnike. Škarpniki so postali del avtomatizirane samohodne proizvodnje z visoko standardizirano kakovostjo. V podjetju imajo lasten laboratorij kakovosti, hkrati pa so pridobili številne certifikate kakovosti SIST, in sicer za vsak izdelek posebej. Zato so tudi škarpniki kontrolirani tako znotraj podjetja, kot so tudi podvrženi zunanjemu ocenjevalcu, kar kupcu zagotavlja vrhunski izdelek.

Nenazadnje pa lahko vrhunske škarpnike prepoznate sami, ko se sprehodite po trgovinah ali pri dobaviteljih in si ogledate škarpnike. Zagotovo boste med njimi prepoznali razlike. Lahko se ozrete naokoli, bodite pozorni na škarpe v okolici in zagotovo boste pri mnogih škarpah prepoznali, da so pri izgradnji uporabljeni prav škarpniki podjetja Cementni izdelki Gorec d.o.o.

Avtor: