lesena okna

Kako umestiti lesena okna v sodobno gradnjo?

Vprašanje, kakšna okna izbrati za svoj novi dom, v pestri ponudbi različnih možnosti zagotovo zahteva temeljit razmislek. Ena izmed pogosto izbranih možnosti so lesena okna, ki pa so pogosto tarča napadov, da spadajo v preteklost in ne v sodobno gradnjo. Pa je res tako?

Les ni stvar preteklosti, ampak prihodnosti

Les je surovina, ki človeka spremlja in ščiti že praktično od njegovega nastanka.  Zato ni čudno, da ima za nas poseben pomen, saj predstavlja neko vez med človekom in naravo, preteklostjo in prihodnostjo.

Kljub poplavi številnim novim materialom, ki se v današnjem času ponosno postavljajo lesu ob bok, so lesena okna še vedno ohranila status oken, ki spadajo tudi v sodobno gradnjo, saj poudarjajo miselnost pomembnosti povezanosti z naravo. Poleg tega pa so se v zadnjih desetletjih močno spremenili in nadgradili tudi dizajni in oblike lesenih oken, tako da brez težav konkurirajo sicer sodobnim, a umetnim materialom.

lesena okna dihanje

Lesena okna v sebi skrivajo kar nekaj prednosti

Odločitev za okna, izdelana iz lesa, pa zagotovo ne izhaja le iz njihovega sodobnega in estetskega izgleda, ampak tudi iz številnih prednosti, ki jih ta okna prinašajo. Pomembna odlika lesenih oken je zagotovo naraven material, iz katerega so izdelana. Bivanje v prostorih z lesenimi okni je zagotovo prijetnejše, saj okna dihajo, a hkrati nimajo bistvenih toplotnih izgub. Tako v vaših ne bo nastajala plesen, hkrati pa ne boste imeli težav niti s suhim zrakom, ki v novogradnjah pogosto draži grlo.

Poleg tega sodobna lesena okna odlikuje tudi njihova dolga življenjska doba. Če se včasih okna iz lesa veljala za tista z nekoliko krajšo življenjsko dobo, to danes po zaslugi novih tehnoloških postopkov ne velja več.

Okna iz lesa pa veljajo tudi za okolju bolj prijazna okna, saj je njihova razgradnja enostavnejša od oken, izdelanih iz umetnih materialov. Pomembno pa je, da izberete okna, izdelana iz lesa iz okoliških gozdov in ne iz eksotičnega lesa, ki je bil pripeljan iz ogroženih deževnih gozdov z drugega konca planeta. Tako boste z lesenimi okni ne le poskrbeli za prijetnejše bivanje v svojem domu, ampak tudi za prijetnejše bivanje na našem planetu.

lesena-okna

Lesena okna dopuščajo domišljiji prosto pot

Pri izbiri oblike in dizajna vaših lesenih oken imate na voljo široko paleto različnih možnosti. Lahko se odločite za okna, v celoti izdelana iz lesa, okna v kombinaciji aluminija in lesa, ali pa za pasivna okna. Ta zadnja so izdelana iz nekoliko debelejšega lesa in nekoliko drugačno tehnologijo, ki še poveča toplotno izolativnost oken.

Lesena okna so vsekakor odlična pridobitev za hišo, saj v sebi združujejo pridih preteklosti in pot v sodobnost. Pred nakupom pa vam svetujemo, da se obrnete še po nasvet k strokovnjaku, ki vam bo znal najbolje svetovati, katera okna iz lesa izbrati, da bodo kar najbolje združevala vaše želje, stil hiše in nenazadnje tudi finančne zmožnosti.

Avtor: