leseno okno

Ali je leseno okno boljše od plastičnega?

Ali je leseno okno boljše od plastičnega? Na prvi odziv, seveda. Ko pa pogledaš malo globlje in prebereš več informacij, pa ne zgleda več vse tako jasno. Les je naravni material. Deluje toplo. Diha. Dokler je v povsem naravni obliki. Za okna pa je potrebno ta les obdelati. Najprej, seveda, pade drevo. Potem je potrebno s stroji iz tega drevesa narediti čisti les. In med tem postopkom potrebujemo vrsto strojev in naprav, ki so potrošniki energentov. Le ti pa okolju niso najbolj prijazni. In tako vse do končnega izdelka, okvirja. Med samim postopkom pa je potrebno ta les zaščititi z raznimi premazi. Kajti surovi okvirji oken bi kmalu postali žrtev vremenskih vplivov in drobnih žužkov, ki les naravnost obožujejo.

leseno okno

Zato je potrebno lesene okvirje pošteno zaščititi. Vsi premazi pa niso ravno okolju prijazni. Kljub temu, da se leseni okenski okvirji industrijsko zelo dobro zaščitijo, jih je potem potrebno vsako leto pošteno očistiti s posebnim čistilom in premazati z negovalnim mlekom. To lahko storimo sami. In leseno okno nam bo služilo še dolga leta. Ob stalnem vzdrževanju se bo okno počasi in lepo staralo. Da, tudi lesena okna se starajo. Preprosto so naravni, živi material. Zvočna in toplotna izolacija je pri teh oknih zadovoljiva. Tudi pri barvah smo malenkost omejeni. V Sloveniji se izdelujejo lesena okna v glavnem iz smreke. Ker je najcenejši les in zelo dober za obdelavo.

Okna višje kakovosti pa imajo lesene okvirje iz macesna ali hrasta, ki sta mnogo bolj obstojna in konstrukcijsko močnejša. Zato tudi ni vsak les za vsako okno. Močnejše, nosilne konstrukcije je modro kombinirati še z močnejšimi kovinskimi materiali. Za preprosta, manjša okna pa je smrekov les povsem zadovoljiv. In najlepša okna so pobarvana z odtenki lesnih barv. Lepa stavba ima zato popolno kombinacijo zunanjega ometa in lesenih oken. Niso pa lesena okna nikakor priporočljiva v okolju, kjer je velika požarna ogroženost. Les namreč zelo lepo in hitro gori. S posebnimi premazi se to tveganje lahko zmanjša. V kolikor pa je že poslopje v glavnem iz lesa, pa so lesena okna na mestu. Saj si težko predstavljam brunarico z kovinskimi ali plastičnimi okenskimi okvirji. Leseno okno je tudi zaradi vsebine in postopkov obdelave dražje od plastičnega okna. Vendar je ob ustrezni namestitvi možno pridobiti subvencijo iz EKO sklada, ki deloma vrača sredstva naravi.

lesena-okna

Na drugi strani pa imamo plastična okna, ki za izdelavo praktično potrebujejo samo stoj za brizganje plastike in potem še naprej za rezanje in sestavljanje plastičnih oken. Plastična okna lahko tudi pobarvamo z neomejeno paleto barvnih kombinacij. Konstrukcijsko so plastična okna povsem enakovredna lesenim in tudi ta potrebujejo ustrezne kovinske podpore za večjo nosilnost. Ne dihajo z naravo, so pa razgradljiva, oziroma jih lahko predelamo. So praktično negorljiva. Če pa že zagorijo, pa predstavljajo veliko tveganje za onesnaženje okolja. Ustrezna izdelava okna skrbi za pravilno kroženje zraka v prostoru. Saj je zmotno mišljenje, da plastična okna hermetično zaprejo stavbo. Vsekakor pa so odlična zvočna in toplotna izolacija. Odločitev leseno okno ali plastično okno je tako povsem osebna in v skladu z objektom, ki ta okna potrebuje.

Avtor: