Poceni prenova stanovanja je mogoča

Poceni prenova stanovanja so sanje marsikoga, ki se je naveličal starega stanovanja in vedno enakega izgleda okolja, v katerem biva in dela. Če nimate dovolj denarja za temeljito prenovo, da vam jo izvedejo mojstri, se tega lahko lotite sami, tudi z malo sredstvi, če jih nimate dosti na razpolago. Najboljša je delna poceni prenova stanovanja, da spremenite nekatere dele, druge obdržite, kot so, ali pa da prenovo izpeljete postopoma, prostor za prostorom in v nekem daljšem časovnem obdobju.

Kako se lotiti prenove stanovanja?

Običajno pri prenovi stanovanja pomaga arhitekt, ki vse predvidi. Vendar je arhitekt kar draga naložba, zato je najbolje, da to vlogo prevzamete sami. Enostavno vzemite nekaj listov papirja in zrišite prostor. Na papir narišite ideje in pobarvajte prostor, kako bo zgledal po prenovi.

Drug korak je, da pogooglate in pregledate cene, koliko vas bo katera ideja stala in kaj dejansko lahko storite sami. Vse cene si zapišite, kajti na ta način boste točno vedeli, koliko boste odšteli za prenovo in koliko imate denarja na razpolago za to. Tako vas ne bo nič presenetilo.

Poceni prenova stanovanja se začne s pleskanjem

Pleskanje lahko izvedete sami ali skupaj z družino in prijatelji, da bo hitreje in zabavneje. Da bi poceni prenova stanovanja bila res poceni, vam ni treba pleskati celotnega prostora, razen, če tako želite ali je res nujno, da se ga prepleska. Če ni nujno, prepleskajte zgolj eno steno, ali dele sten, tako da bodo drugačne barve, vzorčaste ali zabavne, skratka drugačne, kot ste vajeni in že boste dejansko imeli novo stanovanje.

Lahko si omislite tudi kakšne stenske dekoracije, slike, fotografije, ki jih lahko naredite sami ali dobite brezplačno na internetu, kajti ljudje podarjajo marsikaj zanimivega, če ne potrebujejo več ali so podedovali pa tega ne rabijo. Marsikaj lahko tudi izmenjate ali podarite in dobite nekaj drugega v zameno.

Poceni prenova pohištva

Pohištvo je drago, zato ponavadi zamenjava pohištva ni sprejemljiva, če gre za poceni prenovo stanovanja. Da bi bila poceni prenova stanovanja res ugodna, imate več možnosti. Če vam staro pohištvo ustreza, se vam zdi lepo in uporabno, ampak ste se ga naveličali, potem je najbolje, da ga malo pobrusite z brusnim papirjem in prelakirate ali pa prebarvate v različne barve in že boste imeli novo pohištvo.

Poceni prenova stanovanja je možna tudi tako, da podarite staro pohištvo in na internetu najdete nove kose pohištva, ki jih zamenjate s starimi, kajti res je veliko možnosti, da dobite lepo pohištvo, ki ga ljudje podarjajo in je skoraj novo ali zelo ohranjeno.

Včasih pa kdo prodaja tudi izjemno lepe kose pohištva za zelo ugodno ceno ali pa jih dobite v centrih, ki jih je nekaj v Slovenji, kjer ranljive skupine zaposlenih obnavljajo staro pohištvo in ga prodajajo skoraj zastonj. S tem boste naredili še dobro delo za družbo.

prenova-stanovanja-1

Znebite se krame in preuredite prostore

Poceni prenova stanovanja je tudi že, če se dobro ozrete po stanovanju in ugotovite, kaj je krama, ki ničemur ne služi in se je znebite. Tako bo nastal nov prostor, ki ga lahko preuredite drugače, premaknete kose pohištva in jih razporedite na novo.

Dejansko lahko tudi zamenjate stare lestence in si omislite kaj kreativnega, lestenci pa tudi niso tako dragi. Mimogrede lahko ustvarite nekaj zanimivega tudi iz radiatorja, že če ga neobičajno pobarvate, da ne bo rumenkasto bel, kot običajno in bo za vaš prostor to prava svežina.

Rastline, palete, kozarci za vlaganje in akvarij popestrijo stanovanje

Poceni prenova stanovanja je lahko tudi osvežitev stanovanja z lončnicami, zanimivi hišnimi rastlinami, ki bodo močno poživila vaše stanovanje.

Zanimiv je lahko tudi akvarij, kjer so lahko ribice ali pa tudi ne. Nekateri imajo v akvariju zgolj presek in rastline, zemljo, barvne peske, mivke, školjke, skratka zanimivo dekoracijo, lahko je brez vode ali pa z vodo.

Poceni prenova stanovanja lahko zadene tudi kopalnico in spalnico. Lahko uporabite na primer paleto, ki jo imate za posteljo ali pa jo odžagate in pritrdite na steno kopalnice, na njo pa pritrdite kovinska držala za kozarce za vlaganje. To lahko storite tudi s sekundnim lepilom. Ti kozarci bodo potem služili za ličila in ščetke za zobe ali kaj drugega.

Avtor: