plinski žar

Plinski žar – vse, kar morate vedeti pred nakupom in prvo uporabo

V toplejšem obdobju leta je tradicionalno čas, ko z marsikaterega dvorišča ali vrta zadiši po slastni hrani, pripravljeni na žaru. Med najbolj priljubljene žare zagotovo sodi plinski žar. V nadaljevanju preberite vse potrebne informacije, ki jih morate vedeti pred nakupom in samo uporabo žara na domačem vrtu.

Zakaj bi sploh izbrali plinski žar?

Žar na plin je odlična izbira za vse, ki uživate v peki vseh vrst mesa in zelenjave, saj ima nekaj zelo pomembnih prednosti, ki vas bodo prepričale v nakup. Ena izmed glavnih in najpomembnejših prednosti, ki jih ima žar na plin je, da je izjemno hitro segret, zato jih lahko uporabljate pogosteje kot na primer žar na oglje, ki vam vzame precej časa. Če imate pomisleke glede varnosti, plinski žar je varnejši od drugih žarov, saj v zrak ne spuščajo dima in saj, a to ne pomeni, da pri njegovi uporabi ni potrebna previdnost. Vedno bodite v bližini in nadzirajte peko. Naslednja prednost je to, da zavzame malo prostora in je zares enostaven za uporabo in prenašanje. Cena samega žara je malce višja, a plinske jeklenke so cenovno zelo ugodne. Med peko lahko enostavno nadzirate temperaturo peke. Po končani peki pa bo hitro in enostavno tudi čiščenje. Žar za nekaj minut nastavite na najvišjo temperaturo in rešetko bo očistila visoka temperatura, ko se rešetka malce ohladi, pa jo zdrgnete še s krtačo. Na splošno lahko rečemo, da je takšen žar prava izbira za vas, če ga boste uporabljali na majhnem prostoru, kot je na primer balkon ali če ste pri peki na žaru začetnik. S svojo vsestranskostjo in enostavnostjo uporabe vas bo žar zagotovo navdušil.

Nasveti za pripravo najboljših obrokov na plinskem žaru:

– Plinski žar prižgite 10 do 15 minut pred samo peko, da se dobro ogreje, tako se bo hrana lepše in enakomerneje spekla.
– Hrana bo hitreje pečena, če med peko ne boste ves čas dvigovali pokrova žara. V primerih, ko pečete tanko narezana živila kot so bučke, jajčevci, paprike, dvignite pokrov žara.
– Med peko hrane ne pecite na najvišji temperaturi, ampak vzdržujte zmerno temperaturo.

Katerega izbrati in kupiti?

Ponudba je pestra, saj imajo plinski žari različno število gorilnikov ter številne dodatke, ki naredijo peko na žaru še boljšo. Tako, da lahko izberete žar, ki bo primerne velikosti za vaš namen uporabe in prijazen do vaše denarnice. Cenejša izbira je prenosni žar na plin, katerega prednost je tudi ta, da ga lahko postavite takrat, ko ga potrebujete, po uporabi pa ga pospravite nekam, kjer vas ne bo motil in hkrati ne bo zavzel veliko prostora.

A pred samim nakupom je pomembno, da dobro premislite, kakšen plinski žar bo najprimernejši za vas. Odgovorite si na vprašanja:
– Kako pogosto ga nameravate uporabljati?
– Za koliko ljudi boste v povprečju pekli?
– Kaj boste pekli v večini primerov na žaru?
– Koliko ste pripravljeni investirati v plinski žar?
– Kje boste imeli postavljen oz. shranjen žar?

Če niste povsem prepričani o svoji odločitvi, kakšen žar na plin je za vas najbolj primeren, se brez slabe vesti obrnete na prodajalca žarov in z veseljem vam bo svetoval pri izbiri. Tako se boste lažje odločili, za pravi žar, ki vam bo dobro služil mnogo let.

plinski žar

Opozorilo – plinski žar se vedno uporablja le na prostem!

Uporaba plinskega žara je hiter in učinkovit način peke živil na prostem, hkrati pa zelo praktičen in enostaven za uporabo. Primerni so za pripravo različnih jedi od mesa do zelenjave. Plinski žar je primeren za različne priložnosti, kot so na primer pikniki, vrtna zabava, priprava jedi na balkonu ali pa na vikendu. Pomembno pa je, da ga vedno uporabljate na prostem.

Avtor: