Kuhinja z otokom

Kuhinja z otokom nudi domačnost in udobje

Moderna kuhinja z otokom ni samo lepa, ampak je tudi dovolj prostorna, da se lahko okoli staršev igrajo še otroci ter tako nudijo domačnost. Ker je kuhinja z otokom dovolj prostorna, se ne boste zadevali z glavo v elemente, ampak boste imeli vse pri roki in na enem mestu. Tako bo kuhanje užitek in hitro tudi, če boste pripravljali zahtevne jedi ter jedi za več gostov. Ker se kuhinja z otokom lahko povsem prilagodi posameznikom, je zelo uporabna prav za vaše potrebe in želje ter vam bo izpolnila skrite sanje.

Kuhinja z otokom ima pred klasično kuhinjo prednosti

Moderna kuhinja z otokom ima eno najboljših prednosti, ki jo vsaka gospodinja pogreša in to je veliko prostora za shranjevanje posode in drugih kuhinjskih pripomočkov, ki jih potrebujemo v kuhinji. Elementi so tako razporejeni, da je dostop z vseh strani in kuhinjskih otok lahko služi kot jedilnica obenem, pa hkrati še kot igralnica in učilnica za vaše otroke. Tako ima družina ves čas stik s seboj, kar je izjemno dragoceno.

Kuhinja z otokom je precej bolj funkcionalna, kot klasična kuhinja. Elementi in gospodinjski aparati so tako razporejeni in nameščeni, da si pri roki. Ni se treba sklanjati, ker so aparati ponavadi v višini rok, kar je tudi varneje, ko na primer iz pečice jemljete vroč pekač. Varneje je tudi zaradi majhnih otrok, ki ne morejo priti v stik z aparati, ki bi lahko bili zanje potencialno nevarni zaradi električnega udara ali opeklin.

Kuhinja z otokom običajno nima niti kljuk niti ničesar vidnega, kar bi štrlelo iz vrat kuhinjskih omaric, zato se ob to ne boste več udarjali, ne bodo več odletele ali preveč zanimale otroke in privlačile poglede. Niso niti higienske in se tudi hitro pokvarijo, obrabijo in umažejo. Moderne omarice za otoke delujejo le na pritisk za zaprtje in odprtje, kar je super elegantna rešitev ter še estetska na pogled. Manj je več pravilo v tem primeru res velja.

Ali je lahko kuhinja z otokom v vsakem prostoru?

Dejansko je odgovor ne. Prostor mora biti za kuhinjo z otokom dobro prilagojen. Najprej morate imeti dovolj prostora, zato se take kuhinje gradijo največkrat v novogradnje, ki imajo spodnje prostore vse v enem prostoru, tako sta kuhinja in dnevna soba en in isti prostor. Pritličje običajno nima sten razen, če imate tam še kopalnico in stranišče ter kurilnico.

Ko načrtujete novogradnjo, morate obvezno vnaprej  vedeti, kakšno kuhinjo boste imeli. Če vam je všeč kuhinja z otokom, potem jo morate skrbno načrtovati, ker je treba že v tretji gradbeni fazi pripraviti vodovodno napeljavo ter odtoke in električno napeljavo na mestu, kjer bo stal kuhinjski otok. Drugače boste imeli težave, čaka vas razbijanje poda, dodatni stroški in zapravljanje časa.

Kako načrtovati kuhinjo z otokom?

Če boste kuhinjo zgolj obnovili in nimate dovolj prostora, se kuhinji z otokom odrecite, ker ne bo funkcionalna in bo predstavljala prevelik strošek. Če pa boste hišo temeljito prenovili, skupaj z infrastrukturo in je tudi dovolj velika, se pa že splača razmisliti tudi o tej možnosti, kajti ponavadi se pri obnovi menja tudi talna obloga in tako imate priložnost na novo vzpostaviti vse kable in cevi, ki jih potrebujete za delovanje sodobne in uporabne kuhinje.

V vsakem primeru svetujemo, da se posvetujete z arhitektom in mojstri, kako bi obnovo ali novogradnjo lahko speljali najbolje, najbolj funkcionalno ter z najmanj stroški. Zelo dober načrt, ki bo predvideval vse situacije ter vam ponudil tudi jasno finančno sliko, vam bo dal varno možnost, da boste zares prišli do sanjske kuhinje na najboljši možen način. Zato dobro premislite, katerega mojstra boste najeli.

Moderne kuhinje imajo tudi veliko možnosti izbire barv, kar je res super, ker si vsak izbere tako kuhinjo, barve sten in tal, kot si jih želi in mu v vsakdanjem življenju prinesejo veselje. Izberete lahko tudi precej žive detajle nekaterih kuhinjskih elementov, kar kuhinjo lahko poživi in še vas zraven, ki jo boste uporabljali vsak dan.

Kuhinja-z-otokom-1

Avtor: