vrtna sedežna garnitura

6 nasvetov, kako izbrati primerno vrtno sedežno garnituro

Takoj ko pomladi začnejo kukati prvi pravi sončni žarki, začnemo razmišljati o temu, kako se bomo usedli na vrt in prosti čas preživeli na prostem. Pravo vzdušje bo pričarala lepa vrtna sedežna garnitura. Izbiramo lahko med različnimi vrstami materialov, barv in oblik. V nadaljevanju vam podajamo nekaj napotkov na kaj bodite pozorni, ko kupujete vrtno garnituro, vi pa poskrbite, da bo vaša vrtna sedežna garnitura taka, kot si želite.

1.) Velikost sedežne garniture

Dobro je, da teraso dobro izmerimo, raje dvakrat, kot pa, da kupimo garnituro, ki bo prevelika, ali pa premajhna in se ne bo skladala z našo teraso. Ne pozabite, da mora okrog nje biti tudi prostor za prehod, oziroma da se lahko normalno gibate. Pri odločanju o velikosti pomislite tudi na to, kje jo boste čez zimo hranili in koliko imate tam prostora.

2.) Prava izbira materiala sedežne garniture

Glede na to, kje bo vrtna sedežna garnitura postavljena, se odločite za material garniture. Svetuje se, da izbirate med kakovostnimi materiali, saj boste s tem vrtni garnituri podaljšali življensko dobo, pa tudi vzdrževanje je manj potrebno. Največkrat se kupci odločajo za kvalitetn les, ki ga lahko lepo okrasite z okrasnimi blazinami ali pa celo pobarvate, vanj kaj vklesate, porišete. Sicer izgled ne bo več tako narven, bo pa taka vrtna sedežna garnitura zagotovo lepo popestrila vaš poletni kotiček, hkrati pa bo tudi unikatna. Lahko pa izberete vrtno pohištvo iz ratana, ki je tudi zelo kvaliteten, vendar nima tako dolge življenjske dobe, kot les. Nekateri se odločajo tudi za kovinsko ogrodje sedežne garniture na vrtu, balkonu ali terasi, vendar je ta material dokaj nehvaležen, saj ni tako odporen na neugodne vremenske pojave.

vrtno-sedezno-garnituro-1

3.) Stil vrtne garniture

Okusi so zelo različni, nekateri prisegajo na klasičen stil – miza in štirje stoli, nekateri pa imajo radi bolj moderne dizajne, postavitev v obliki črke L ali pa polkrožne oblike. Izbire imate veliko, vi pa se odločite, kakšen stil je najbolj po vašem okusu, hkrati pa lepo poudari okolico vaše hiše.

4.) Zakaj bo vrtna sedežna garnitura uporabljena

Jo boste uporabljali le za občasno pitje kavice ali pa boste večkrat povabili prijatelje na prijetno druženje in lahkotno poležavanje ob toplih sončnih žarkih? Pomemben dejavnik je tudi, kdo jo bo večina uporabljal. Če imate otroke, izberite tako, ki bo dovolj velika za vse družinske člane, hkrati pa bo prijeten počivalni kotiček za od igre utrujene otroke.

5.) Koliko ste pripravljeni zanjo odšteti

Če želite, da bo vaša vrtna sedežna garnitura res kvalitetna, morate biti pripravljeni zanjo tudi nekaj več odšteti. Že vnaprej si določite znesek, ki ga boste namenili za vrtno garnituro in pojdite v trgovine, kjer ponujajo pohištvo cenovnega razreda, ki si ga lahko privoščite.

vrtno-sedezno-garnituro-2

6.) Kakšno vzdrževanje je potrebno, da bo vrtna sedežna garnitura dolgo obstojna

Les, plastika ali kovina, ne glede nato iz kakšnega materiala bo vaša garnitura, se morate zavedati, da brez vsaj občasnega vzdrževanja ne bo šlo. Najpomembnejše je, da vrtno pohištvo redno čistite, a uporabljajte le čistila, ki so temu namenjena. Če boste izbrali leseno garnituro, je pametno, da jo vsaj občasno prebarvate in zaščitite z lakom. V vsakem primeru, se že pred nakupom posvetujte s prodajalcem, na kakšen način bo vaša vrtna sedežna garnitura dolgo obstojna.

Avtor: