Akacijev med – uživajte v naravni sladkosti

Pri Čebelarstvu Kapun lahko naročite kvaliteten akacijev med. Akacijev med, ki ga ponujajo, je naravna sladkost visoke kakovosti. Njihove čebelice ga pridno nabirajo na dišečih prekmurskih belih akacijevih cvetovih, kar zagotavlja njegov prefinjen okus. Njihov med je certificiran kot Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, kar pomeni, da je bil pridelan na območju Slovenije in je podvržen strožjemu nadzoru. Ta certifikat zagotavlja izvor in kakovost medu, ki ga ponujajo, in je znak zaupanja vredne izbire.

Akacijev med

Priznanje za vrhunsko kakovost

Ponosni so, da je njihov domači akacijev med prejel srebrno medaljo za vrhunsko kakovost na mednarodnem ocenjevanju medu, ki je potekalo pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni v letu 2022. To priznanje je dokaz njihove zavezanosti kakovosti in odličnosti.

Značilnosti akacijevega medu

Akacijev med, ki ga pridno nabirajo čebelice na dišečih prekmurskih belih akacijevih cvetovih, odlikujejo številne značilnosti. Njegova barva se razprostira od skoraj prozorne do vodeno rumene barve, kar mu daje eleganco in privlačnost. Ta med je precej tekoč in se zelo počasi kristalizira, ohranjajoč svojo tekočo konsistenco. Njegov prijetno sladek in lahkoten okus spremlja nežen vonj, ki rahlo spominja na vanilijo. Med vsemi vrstami medu je ta med znan po svoji sladkosti, saj vsebuje več fruktoze kot glukoze.

Uporaba akacijevega medu v kulinariki

Akacijev med postaja nepogrešljiv gost pri zajtrku. S svojim bogatim okusom je idealen za namaz na kruhu, obogatitev čajev ali kavnih napitkov. Zaradi svoje prijetne arome ga lahko uživate kar z žlico in razvajate brbončice s sladkim užitkom. Ta naravni dar narave vam prinaša okusno raznolikost in je odlična izbira za popestritev vaših jedi in pijač.

Naravna eleganca in nežnost

Akacijev med, znan tudi kot akacijevec ali damski med, predstavlja vrhunsko kakovost slovenskega medu. Njegova skoraj brezbarvna do svetlo rumena barva odraža nežnost, zaradi katere ga mnogi poimenujejo kar damski med. Odlikujejo ga prijetno nežen okus ter subtilen vonj po akacijevem cvetju, ki se prepleta z nežno aromo vanilijevih bonbonov ali sladkega sirupa.

Edinstvena lastnost akacijevega medu je njegova počasna kristalizacija, zaradi česar se redko strdi. Ta značilnost omogoča, da ostane med tekoč dlje časa, ohranjajoč svojo gladko teksturo. Zaradi tega je med cenjen zaradi svoje uporabnosti in privlačnosti, kar ga uvršča med izjemne slovenske vrste medu.

Naravna zakladnica hranil

Med je pravo naravno bogastvo hranil, ki ga ponuja mati narava. Vsebuje približno 34 % grozdnega sladkorja (glukoza), povprečno 40 % sadnega sladkorja (fruktoza) ter 1 do 4 % trsnega ali pesnega sladkorja (saharoza). Poleg tega vsebuje približno 18 % vode, fermente kot so diastaza, invertaza, katalaza, peroksidaza, lipaza, rudninske snovi vključno z kalijem, kalcijem, natrijem, magnezijem, železom, klorom, fosforjem, jodom in drugimi, organske kisline ter vitamine B skupine in vitamin C. Ta edinstvena kombinacija sestavin prispeva k zdravilnim učinkom medu in ga naredi za pomemben del uravnotežene prehrane.

Akacije, ki so ključna surovina za pridelavo akacijevega medu, rastejo na določenih območjih v Sloveniji. Te dišeče belo cvetoče rastline so značilne za nižinske dele Pomurja. Med je eden tistih naravnih izdelkov, ki se s staranjem spreminja. Ena od njegovih posebnosti je proces kristalizacije, ki se začne, ko glukoza v medu tvori kristale. Ta postopek privede do tega, da se med najprej zgosti in postane kašast, nato pa delno ali popolnoma trd. V tem stanju med ohrani svoje lastnosti in ga lahko hranimo več let, ne da bi se njegova kakovost poslabšala.

Avtor: