notranja vrata

Kako izbrati prava notranja vrata?

Notranja vrata zagotavljajo intimo določenih prostorov, bodisi zasebnih ali pa poslovnih. Njihova druga funkcija pa je ohranjanje toplote v prostoru. Ali pa preprečevanje vdora vonjav, vlage in mraza v prostor. Še tako dobra notranja vrata pa iznajdljivih hišnih ljubljenčkov ponavadi ne zadržijo. Če jih imate, veste zakaj. Največkrat uporabniki izberejo kakovostna vrata iz naravnih materialov, kot so les, steklo in kovina. Če izberejo plastična vrata, jih z namenom, da bi zadržali vlago v prostoru, kot je kopalnica, da se ne širi po stanovanju, saj je plastika zelo odporna na vlago. Vendar obstaja boljša rešitev, to pa so enako odporna steklena vrata, ki še dosti bolje izgledajo.

notranja-vrata-1

10 kriterijev, po katerih boste lahko izbrali notranja vrata

Da bi izbrali prava notranja vrata morate odgovoriti na naslednje kriterije in vprašanja:

  1. Za kakšen namen bodo služila vrata v notranjih prostorih?
  2. Ali morajo biti odporna na vlago?
  3. Ali morajo prepuščati svetlobo?
  4. Kakšno notranjo premo, stene in tla imate v prostorih?
  5. Ali morajo imeti ključavnico za zaklepanje ter nuditi varnost?
  6. Kako pogosto se bodo vrata odpirala?
  7. V katero smer se bodo vrata odpirala?
  8. Ali boste vrata vgradili v novogradnjo, ali jih zamenjali z obstoječimi?
  9. Kakšna naj bo trajnost vrat?
  10. Kako velika naj bodo vrata?

Ko ste na ta vprašanja jasno ni iskreno odgovorili, boste lahko izbrali res prava vrata za svojo potrebo in namen, kot sledi spodaj.

Izbor pravih notranjih vrat za lastne potrebe

Kakovostna in ravno prava notranja vrata boste lahko izbrali glede na vaše odgovore na zgornja vprašanja in sicer tako, da preučite priporočila za 10 kriterijev, po katerih boste izbrali prava vrata. Gremo kar po vrsti.

notranja vrata

Kriterij 1: namen notranjih vrat

Namen je lahko za uporabo v zasebnih prostorih ali za uporabo v poslovnih prostorih.

Če jih boste uporabljali doma, je najbolje, da za kuhinjo izberete lesena vrata s steklom, ki prepušča svetlobo. Za, kopalnico in stranišče je najbolje uporabiti steklena mat vrata, ki niso prosojna, da omogočajo intimo in hkrati preprečujejo vlagi, da bi se širila po stanovanju. V poštev pridejo tudi plastična vrata, ki so tudi odporna na vlago. Za spalnico izberite lesena kakovostna vrata, ki preprečujejo vpogled v prostor ter zmanjšajo prehod zvoka, zadržijo toploto, so prijetna in topla na otip ter zdravju prijazna med počitkom.

Če boste vrata uporabljali v poslovnih prostorih, potem za pisarne ali prostore, kjer so zaposleni in se srečajo s strankami, uporabite steklena prosojna ali neprosojna vrata. V prostorih, kjer mora biti večja diskretnost, kot so na primer sejne dvorane, prostori za vodstvo, diskretna srečanja s strankami in podobno, izberite lesena tapicirana notranja vrata s proti zvočno oblogo. V proizvodnih halah pa naj bodo vrata odporna proti udarcem, zato izberite kovinska vrata.

Kriterij 2: vlaga:

Proti vlagi so povsem odporna steklena in plastična vrata. Medtem ko morajo biti kovinska in lesena vrata zelo dobro zaščitena s premazi proti vlagi.

Kriterij 3: prepuščanje svetlobe:

Povsem ali delno svetlobo prepuščajo steklena vrata. Lesena in kovinska ter plastična vrata pa so lahko kombinirana s steklom, ki je lahko prosojno ali pol prosojno.

Kriterij 4: izgled vrat

Neglede na uporabo, doma ali v poslovnih prostorih, je dobro, da se vrata ujemajo z barvo in stilom pohištva, sten in tal. Barva je lahko tudi nasprotna oziroma kontrastna. Če imate večino opreme lesene, izberite raje lesena ali steklena vrata. V poslovnih prostorih se izbirajo tudi kovinska vrata ali v kombinaciji les – steklo – kovina. Če je pohištvo rustikalno, izberite izrezljana lesena vrata, če pa moderno. pa moderna lesena ali steklena vrata.

Kriterij 5: varnost

Navadno ključavnico imajo lahko vrata za kopalnico, spalnico ali nekatere pisarne. Arhivi in prostori, ki hranijo vredne predmete, naj imajo posebne protivlomne ključavnice in kovinske ojačitve v vratih.

Kriterij 6: pogostost odpiranja vrat

Tista vrata, ki se zelo velikokrat odpirajo in je prehod ljudi skoznje velik, je najbolje, da so nihajna. Pisarne, dnevne sobe in kuhinje pa naj imajo zelo kakovostne kovinske tečaje, ki se ne izrabijo hitro. Na vrata lahko namestite tudi samodejno zapiranje vrat s pomočjo hidravlike.

Kriterij 7: smer odpiranja vrat

Smer odpiranja je izjemno pomembna zato, preden vrata kupite, dobro preverite, v katero smer se odpirajo, ker mora biti odprtina za kljuko na pravem mestu.

Kriterija 8 in 9: kam bodo vrata vgrajena

Za novogradnje so običajno vrata standardnih dimenzij, razen, če si želite imeti večja ali manjša. V starejših hišah pa so vrata velikokrat delana točno po merah in so lahko zelo različnih dimenzij, zato pred vgradnjo obvezno premerite vse okvirje ter si dimenzije točno zapišite.

Kriterij 10: obstojnost vrat

Notranja vrata, za katera želite, da so dolgo obstojna, so predvsem kovinska, steklena in lesena. Lesena naj bodo iz obstojnega lesa, kot sta hrast ali macesen, saj je smreka precej manj obstojna.

Avtor: