Ideje za pleskanje dnevne sobe

Ideje za pleskanje dnevne sobe, ki vas bodo navdušile. Ste se naveličali belih in enobarvnih sten ali pa sten z enoličnimi vzorci, ki so že močno zastareli? Sodobne ideje za pleskanje dnevne sobe prepuščajo domišljiji prosto pot, pa vendar je treba imeti nekaj malega estetske žilice, da bodo stene pobarvane okusno in da bo v prostoru vseeno dovolj svetlobe. Ste vedeli, da stene odsevajo barve in svetlobo v prostor? Zato, ker so pigmentne, odbojne barve, ki ljubkujejo naše oči, kožo in dušo.

3 sodobne ideje za pleskanje dnevne sobe – kako izbrati barve

Najprej se ozrite po pohištvu, kakšne barve je in iz kakšnega materiala. Nato na internetu poiščite barvni krog in ugotovite, katere barve so med seboj v harmoniji, katere pa v kontrastu. Najlažje bo, če jih boste videli, zato boste imeli boljšo predstavo.

V harmoniji so barve s podobnim barvnim spektrom, hkrati pa so nekatere barve tople, druge pa hladne.

Ideje za pleskanje dnevne sobe, ki vsebujejo harmonične barve toplega spektra so: rumena, oranžna, roza in rdeča. Med seboj sta v harmoniji in sta topli tudi rumena ter rumeno zelena. Topli barvi sta še črna in rjava. Harmonične barve hladnega spektra so: vijolična, modra in modro zelena. Hladna barva je tudi bela.

Kontrastne barve med seboj so: rdeča in zelena; rumena in modra; oranžna in vijolična; bela in črna. Te barvne so si v barvnem krogu nasproti.

Barve izberite na podlagi tega, koliko svetlobe želite imeti v sobi? Bela barva in svetle barve odbijajo v prostor največ svetlobe, zato bo soba svetla; temne in hladne jo vpijajo, zato bo soba bolj temna.

Zdaj pa k realizaciji novodobne ideje za pleskanje dnevne sobe.

  1. ideja

Pobarvate drugače eno steno, dve sli tri stene in strop. Lahko pobarvate dve steni enako in drugi dve enako, strop pa drugače. Možnost kombinacij je veliko. Izberite lahko harmonične barve ali kontrastne.

Za svetlo, topo in harmonično sobo predlagamo naslednje kombinacije: svetlo oranžne in oker barve; svetlo oranžne in rumeno zelene barve; roza in rumeno ali roza in sinje modro. Za kontrast lahko uporabite rumeno in sinje modro.

  1. Ideja:

V trendu je tudi barvanje polovico stene horizontalno z drugačno barvo. Sodobni trendi gredo bolj v kontrastne barve, kot so: močna oranžna in svetlo roza; temno vijolična in bela; indigo modra in rumena ali sinje modra.

  1. Ideja:

Lahko obrobite okna in vrata ali stenske slike, kamin, omaro, police … z drugo barvo. Stene pobarvajte s svetlo barvo, obrobe pa naredite z močno barvo, kot so oker, oranžna, opečnato rdeča, vijolična, črna, modra. Pri tem upoštevajte tudi barvo vašega pohištva v sobi.

pleskanje-dnevne-sobe-1

Še 3 inovativne ideje za pleskanje dnevne sobe

Vedno  bolj so inovativne domišljijske ideje za pleskanje dnevne sobe.

Ena je ta, da pobarvate steno s svetlo barvo, na njo pa lahko v močni harmonični ali kontrastni barvi naslikate velik geometrijski lik, kot so krog, romb, trikotnik ali kaj drugega nepravilnega.

Druga ideja je, da steno pobarvate z različno debelimi vodoravnimi črtami iste barve. Modern dizajn največkrat uporabi belo in črno barvo. Bela ali svetla barva sta običajno podlagi, temna in močna barva pa je za črte. Naj bosta dve črti tanki, dve do tri srednje debele, ki so lahko med seboj različne, ena črta pa naj bo debelejša.

Tretja inovativna ideja pa je za take, ki imate radi posebnosti in sicer del stene pobarvate z drugo barvo tako, da zgleda malce nedokončano, da se na primer med prehodom med eno in drugo barvo poznajo potegi s čopičem. Prehode lahko tudi zameglite in barvi tudi pomešate med seboj. Pri tem pazite, da se barve ujemajo, ker če so nasprotne, boste med barvami, kjer so prehodi, lahko dobili tudi rjav odtenek, ki morda ni zaželen.

Ko boste iskali ideje za pleskanje dnevne sobe, vam toplo priporočamo, da barvne vzorce najprej, kar s stenskimi barvami, naslikate na risalni papir in tako boste lahko takoj videli na lastne oči, ali bodo barve šle skupaj ali pa ne. V miru boste tudi naštudirali vzorce. Ko ste zadovoljni s sliko na papirju, to le še preslikajte na stene.

Avtor: