Namakalni sistemi

Namakalni sistemi za bogat in ploden vrt

Vsak si želi vrta, ki obilno obrodi in za bogat vrt je treba v zameno vložili kar nekaj dela. Poleg ostalih opravil, ki so za vrt pomembne, spada sem tudi pravilno namakanje površine, kjer bodo rastline rastle. Za vrte so primerni različni namakalni sistemi, ki delujejo po drugačnih principih. Vsekakor pa večina lastnikov vrtov in zelenic želi tak namakalni sistem, ki bi bil čimbolj enostaven za uporabo, hkrati pa bi ga izdelali s čim manjšo investicijo. V nadaljevanju si preberite več o namakalnih sistemih, ki bodo pomagali pri boljši rasti vaših rastlin.

namakalni-sistemi-1

Zakaj moj vrt sploh potrebuje namakalni sistem?

Namakalni sistemi so osnovni del vrta in vseh površin, kjer želite, da uspevajo rastline, ki jih posadite. Prve namakalne sisteme so uporabljali že več tisoč let nazaj in do danes namakanje velja za dejavnost, ki pomaga pri rasti rastlin. Medtem, ko je v bolj suhih krajih namakanje potrebno čez celo leto, je v povprečju v Sloveniji namakanje potrebno dva ali tri mesece na leto. Zaradi segrevanja, se v zadnjih letih obdobja brez padavin povečujejo in je namakanje potrebno tudi več časa. Seveda so tudi v Sloveniji območja, kjer je že v osnovi potrebno več namakanja in so namakalni sistemi zato bolj pogosti v obmorskih in južnih krajih. Tam je generalno bolj toplo z več sonca, zabeleženih pa je manj deževnih dni.

Namakalni sistemi so priporočljivi tudi za območja, ki so sicer čez leto dovolj oskrbovani z vodo, jim pa preglavice povzroča veter. Veter je namreč sovražnik vrta z vidika, da se zemlja zaradi vetra hitro suši. To prepreči vodi, da ponikne v zemljo in pride do korenin, ki jo potrebujejo za rast.

Poznavanje rastlin in njihovih potreb

Namakalni sistemi so ob pravilni uporabi v veliko pomoč pri vzgajanju rastlin, če je njihova uporaba napačna, pa se lahko naredi več škode, kot koristi. Pred nakupom in namestitvijo namakalnega sistema, se morate pozanimati, koliko vode porabi določena rastlina v določenih fazah rasti, kar se imenuje vodna bilanca. Vodna bilanca pove, koliko vode dnevno izhlapi iz kvadratnega metra površine. Te podatke lahko pridobite na državnem spletnem portalu Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO). Prav tako lahko tam preverite, kako je z vremenom na vašem območju, saj bodo površine z manjšo količino dežja potrebovale drugačno namakanje.

Za kakšen namakalni sistem se odločiti?

Lastniki površin morajo za rastline, ki rastejo na vrtu, v sadovnjaku ali na zelenici vedeti, koliko vode potrebujejo za uspešno rast. Glede na to se potem določi vrsta namakalnega sistema, ki bo za določeno površino najbolj primeren.

Razpršilni namakalni sistemi se največkrat uporabljajo za grmovnice in trate. Glede na velikost in koliko vode rastlina potrebuje, se namesti dovolj razpršilnikov, da bodo zalili celotno površino. Razpršilniki se razlikujejo glede na to, če so vrtljivi ali pa pršijo le v eno smer. Razlikuje se tudi kot pršenja in pa domet curka. Če je domet curka daljši, to pomeni, da so kaplje večje, kar mogoče ni primerno za določene vrste rastlin, zato se je o tem treba že predhodno pozanimati. Pri razpršilnih namakalnih sistemih se cevi namestijo pod travno preprogo, razpršilec pa na koncu, ko je teren že utrjen in zravnan.

V primeru, da niste vedno prisotni, obstajajo tudi namakalni sistemi, ki imajo možnost samostojnega krmiljenja. V takem primeru proizvajalci namakalnih sistemov že sprogramirajo čas in količino vode za zalivanje. Podatke se pridobi glede na območje, kjer je namakalni sistem nameščen, tako da vam ni treba skrbeti, ali bodo vaše rastline prejele dovolj vode za zdravo rast. Sistem, ki si ga izberete naj beleži količino porabljene vode, programska ura naj bo nameščena na mestu, kjer boste to lahko nadzorovali.

Kapljični namakalni sistemi so najcenejši in najbolj ekonomični

Čeprav razpršilni namakalni sistemi zagotovo opravijo svoje delo, pa so v primerjavi z njimi, kapljični namakalni sistemi bolj ekonomični in cenejši. Primerni so za vse površine in jih sestavljajo gibljive cevi, kjer so luknje, skozi katere kaplja voda. Čeprav se lahko kot vir vode uporabi tista iz vodovoda, je najbolj ekonomičen način, da uporabite deževnico iz vodnega zbiralnika. Tu se zaliva res dele rastlin, ki potrebujejo vodo, zato je tudi celotna poraba vode manjša. Po nepotrebnem se ne moči listov in ostalih delov rastline, ki vode ne potrebujejo, kar zmanjšuje možnosti za bolezni rastlin. Kapljični namakalni sistemi pa se močno priporočajo tudi za površine, kjer je potrebna natančnost pri zalivanju rastlin.

Pri takem namakalnem sistemu je najbolj priporočljivo, da se kupi samo regulacijske kapalke, ki konstantno zagotavljajo enak pretok vode in posledično je zalivanje ves čas enakomerno. Če so cevi zakopane pod zemljo, gre za podzemni kapljični namakalni sistem. Podzemni kapljični namakalni sistem se ne vidi na površini in je zato okolica lepša, poleg tega pa se voda v cevi ne segreva. Druga vrsta pa je nadzemni kapljični namakalni sistem, ki je nad zemljo, ker se cevi po končani sezoni odstranijo. Sem spada tudi viseči kapljični namakalni sistem, ki na rastline kaplja iz različnih višin in pod različnimi koti.

 

Avtor: