pvc okna

V kateri cenovni razred spadajo PVC okna?

Izoliran objekt je nuja, ki omogoča cenovno ugodnejše življenje. Pri zniževanju stroškov vzdrževanja in ogrevanja nam v teh mesecih lahko pomagajo tudi PVC okna. Za kakšna okna gre in po kakšni ceni do dostopna pri nas, pa v nadaljevanju.

Iz česa so izdelana pvc okna?

Polivinil klorid ali krajše PVC (tudi vinil) je močan termoplastičen material, ki se uporablja za različne namene kot so izdelava cevi, vrat, medicinskih naprav, kablov in tako dalje. Gre za tretji najpogosteje proizveden sintetični plastični polimer takoj za polietilenom in polipropilenom.

Pvc je bel, lomljiv material v trdem agregatnem stanju, ki je na voljo v obliki prahu ali granul. Material je široko uporaben zaradi svojih lastnosti kot so nizka masa, vzdržljivost ter enostavna in cenovno ugodna dostopnost. Prav te lastnosti so vzrok, da pvc vse pogosteje nadomešča druge materiale kot so les, kovina, beton, guma, keramika in podobno.

Pvc je nenamerno odkril nemški kemik Eugen Baumann in sicer leta 1872, ko je plin vinil klorid nenamerno izpostavil sončni svetlobi ter pri tem dobil trdno spojino, ki jo danes imenujemo pvc in iz katerega so med drugim izdelana pvc okna. Prva metoda za izdelavo pvc-ja je bila patentirana leta 1913, ko je nemški znanstvenik Friderich Klatte metodo polimerizacije vinil klorida s pomočjo sončne svetlobe.

 

pvc okna

 

Zakaj izbrati pvc okna?

Pvc je material, ki ima številne lastnosti, ki prepričajo k izbiri pvc oken. Gre namreč za vzdržljiv material, ki ga odlikuje dolga življenjska doba, majhne zahteve po vzdrževanju (dovolj je občasno čiščenje z vodo) ter velika raznovrstnost oblik, barv in tekstur.

V času naraščajočih cen električne energije, predstavljajo pvc okna najboljši način varčevanja, saj so dobro izolativna. Tako boste z njimi ohranili toploto v stanovanju in poskrbeli za toplotno učinkovitost, nudijo pa tudi odlične izolativne lastnosti povezane z izolacijo zvoka.

Pvc okna so izdelana iz pogoste soli, enostavno je tudi njihovo recikliranje, pri čemer se lahko recikliran pvc uporablja za izdelavo klopi in različnih gradbenih proizvodov. Ker okna ne zahtevajo posebenega vzdrževanja pa boste k varovanju in ohranjanju okolja in narave prispevali tudi z odsotnostjo kemikalij za čiščenje. Prav tako ni potrebe po redni obnovi barve, okna iz pvc-ja pa niso izpostavljena niti rji in koroziji.

Zaradi vseh svojih lastnosti (toplotne in zvočne izolacije, nizkih stroškov vzdrževanja, dolge življenjske dobe…) sodijo pvc okna med okna z največjo finančno učinkovitostjo. Ker so na voljo različni stili in izvedbe pvc oken, ki so hkrati okolju prijazna rešitev predstavljajo taka okna najboljšo rešitev za vsak dom in gospodarski objekt.

 

okno

 

PVC okenski profili VEKA

Skupina VEKA je podjetje, ki izvira iz Nemčije, natančneje kraja Sendenhorst, od koder se je podjetje razširilo sprva po Evropi, kasneje pa tudi v ostale dele sveta. Gre za vodilno podjetje na področju pvc oken, ki sodijo v najvišji kakovostni razred. Med najbolj prepoznavnimi pa je njihova linija Softline.

Na kaj moram biti pozoren pri izbiri pvc oken, da se bo finančni vložek najbolj povrnil?

Odvisno od vaših želja in izbire, se razlikuje tudi cena izbranih pvc oken, ki sicer sodijo med najcenejše in finančno najdostopnejše oblike oken. Pri izbiri pvc oken bodite v prvi vrsti pozorni na njihove toplotno izolativne lastnosti. Da bi privarčevalni največ je potrebno izbrati okna, ki imajo visoko izolativne okenske profile, sočasno pa morajo biti dobre tudi izolativne lastnosti stekla. Priporoča se izbira trojne zasteklenitve, ki k temu prispeva največ, so pa sicer okna na voljo tudi v izvedbi dvojne zasteklenitve.

Izbrano steklo je pomemben element oken, saj zajema večinski del celotnega okna, pri tem pa pomembno vpliva na toplotno in zvočno izolacijo, nudi pa tudi protivlomne lastnosti. K prihranku energije prispeva tako vrsta stekla, kot tudi njegova debelina in vmesni distančniki (običajno iz ALU). Izbirate lahko med (dvo- in trislojnimi) toplotno zaščitno izolacijskimi stekli, varnostno lepljenimi stekli, varnostno kaljenimi stekli, sončno-zaščitno izolacijskimi stekli ter zvočno-zaščitno izolacijskimi stekli, ki bodo poskrbela za zaščito pred hrupom.

Da bo vaš dom oziroma objekt še bolj estetsko dovršen ter zaščiten pred neželenimi pogledi vaših sosedov oziroma mimoidočih, pa se lahko odločite za izbiro ornamentnih stekel. Slednje lahko dobite v različnih izvedbah (npr. rosa, satinato, master carre, chincilla, madras uadi) in debelinah, ki poskrbijo za unikatno podobo objekta, zaradi katere bodo vsi pogledovali proti vašim oknom.

Da bi poskrbeli za kar največjo možno zaščito, izberite okna, ki imajo na kljukah ključ. Ta so najbolj priporočljiva na izpostavljenih in otrokom dostopnih mestih, s čimer lahko poskrbite, da vaši otroci ne bodo izpostavljeni nepotrebnih tveganjem za padec. Kljuke in ključavnice (s ključi) so na voljo v enakih barvah, zato bodo na vašem oknu manj opazna.

Dovršenost izgleda oken lahko dosežete z ustrezno izbiro zaključnih letvic, okenskih polic, lahko pa se odločite tudi za nepravilne oblike oken. Na voljo so okna v različnih barvnih izvedbah – odvisno od vaših želja in preferenc lahko izberete okna, ki najbolj sovpadajo k vašemu osebnemu stilu ter tako svetu sporočite, da imate smisel za estetiko, dizajn in tudi dovršenost.

Namesto zaključka

Ustrezna izbira in finančni vložek v kakovostna okna iz pvc-ja se vam zagotovo izplačajo, saj vas bodo lahko spremljala skozi dolgo življenjsko obdobje. Gre za finančno najugodnejše rešitve, ki nudijo raznovrsten nabor oblik, barv in dobre izolativne lastnosti pa bodo poskrbele, da bo vaš dom zasijal.

Avtor: