Kaminski vložki

Kaminski vložki morajo biti tehnično brezhibni, da ohranijo vaše zdravje

Kaminski vložki so glaven gradbeni element za kamine in peči. Narejeni so iz jeklene pločevine in služijo kot kurišča za drva ter druga trda goriva. Sodobni kaminski vložki odličnih in zanesljivih proizvajalcev, ki nudijo garancijo do 7 let ter imajo certifikat kakovosti CE, so izdelani tako, da imate lahko kamin ali peč kar sredi stanovanja, pa ne bo uhajal noben plin v prostor. Kakovostne kaminske vložke proizvajalcev Kobok, Schmid, Spartherm in Supra si lahko ogledate na tej povezavi https://www.peci-keramika.si/prodajni-program/kamini-in-kaminski-vlozki/. Izbirate lahko med različnimi kaminskimi vložki po namembnosti, velikosti, prostornini in obliki. K tej osnovi potem mojstri pečarji izberejo pravo oblogo ter pozidajo okolico kaminskega vložka tako, da nastane prekrasen in uporaben kamin ali peč.

Kaminski-vlozki-1

Kam se vgradijo kaminski vložki?

Kaminski vložki se lahko vgradijo v različne kamine, kot so toplozračni in tudi akumulacijski. Primerni pa so še za peči, ki so lahko tudi kombinirane in se priključijo na centralno ogrevanje ali ogrevanje sanitarne vode.

Kamini in peči so lahko različnih oblik in velikosti. To je odvisno od tega, koliko je prostorov, ki jih ogrevate, in kako velika je ogrevana površina. Na izbiro velikosti kamina vplivata tudi samo podnebje, v katerem stoji hiša, in pa tip hiše. Stara kamnita hiša bo potrebovala večji kamin ali peč z več kalorijami. Še posebej, če ni izolirana in prepušča topel zrak v okolje. Najlažje je ogrevati novogradnje, še posebej, če gre za pasivne in ničenergijske hiše.

Kamini in peči se lahko zgradijo v stanovanju. Moderni načini gradnje so lahko kjer koli v prostoru, tako ob stenah, kot tudi na sredini prostora. Kako bodo izgledali, pa je stvar oblikovanja in izgleda ostalega prostora v oklici kamina. Kamine in peči se lahko postavi tudi v garažah, vrtnih lopah in drugih prostorih, ki jih želite ogrevati z drvmi. Zunanji kamini imajo posebne kaminske vložke, saj so večinoma namenjeni peki ter kuhanju in ne ogrevanju. Vgradite lahko tudi kaminski vložek za peko kruha in pic.

Katere lastnosti morajo imeti varni kaminski vložki?

Varni kaminski vložki morajo biti tehnično brezhibni. To pomeni, da ne smejo v prostor prepuščati nobenih plinov, ki bi bili za ljudi in živali nevarni. Plini iz kurišča lahko zastrupijo človeka v hipu ali pa postopoma, še posebej, če sedi ali leži na tleh, ker se zdravju nevarni plini, ki nastajajo pri kurjenju trdih goriv, nabirajo nad tlemi. Zato so tudi postelje običajno nekoliko dvignjene od tal, da je spanec za človeka bolj zdrav.

Tehnično brezhibni kaminski vložki morajo imeti ustrezne certifikate CE, konkretno je to EN 13229. Vrhunski kaminski vložki se ponašajo z dolgo garancijsko dobo tudi do 7 let, kar vam zagotavlja, bodo varni vsaj toliko časa. Proizvajalec pa garantira rezervne dele. Vzdrževanje za take kamine in peči praktično in potrebno.

Kakšne so razlike med različnimi proizvajalci kaminskih vložkov?

Slovaški kaminski vložki Kobok so jekleni in imajo v notranjosti masivno oblogo, ki je izdelana iz šamotne opeke. So različnih kvadratnih, pravokotnih, ovalnih in okroglih oblik. Vrata se lahko odpirajo na eno ali drugo stran ali pa so dvižna. Lahko se priklopijo tudi za ogrevanje sanitarne vode in na centralno ogrevanje.

Nemški kaminski vložki Schmid imajo dimovodne železne kupole na katere se lahko nastavi priključek v vse smeri. Vgrajen imajo separator, ki je namenjen dovodu svežega zraka, ki se predogreva, česar vam ni treba dodatno dokupovati. Je izjemno prilagodljiv glede vgradnje kurišča, načina kurjenja in velikosti steklenih vrat, ki so dvoslojna. Zato je na površini stekla temperatura nižja, pa še saje se ne nabirajo. Podobna so jim nemška kurišča Spartherm, ki pa zahtevajo širši dimnik.

Madžarski kaminski vložki Technical imajo debelejše stene od drugih vložkov, pa tudi večjo površino za odvajanje toplote. Uporabljajo boljše kakovosti materialov, kot so predpisani. Strokovnjaki glede varnosti in zanesljivosti ta kurišča najbolj cenijo. Njihova učinkovitost je kar 50 %, kar je največ, kar se da doseči.

Avtor: