zasaditev grede s trajnicami

Zasaditev grede s trajnicami – naj bo lepo vse leto.

Če si ne želite vsako leto beliti glave s tem, katere rastline zasaditi v gredo in če ne želite vsako leto dokupovati novih rastlin, je za vas odlična rešitev zasaditev grede s trajnicami. Zasaditev sicer zahteva nekaj dela in premisleka, a pogled na lepo urejeno gredo bo odtehtal vse napore.

Trajnice so rastline, ki na istem mestu lahko preživijo vsaj nekaj let, na prostem pa jih lahko pustite tudi čez zimo. Zasaditev grede s trajnicami je čudovit način, da si uredite vrtiček, ki vas bo razveseljeval dolga leta in katerega trdoživost boste lahko občudovali tudi pozimi.

Katere trajnice izbrati? Obstaja mnogo okrasnih trajnic, vsaka pa je po svoje čudovita. Kot pri vseh rastlinah tudi pri trajnicah velja, da je nekatere težje, druge pa lažje vzdrževati. Če ste v vrtnarjenju še začetniki, za zasaditev grede s trajnicami izberite nezahtevne rastline. Med najbolj priljubljenimi in najenostavnejšimi so hoste, narcise in ameriški slamnik.

Kako torej skrbeti za gredico s trajnicami?

Redno odstranjujte plevel. Če je zemlja, v katero boste zasadili trajnice, bogata s hranili, se bo v njej neizogibno naselil tudi plevel. Do tega lahko pride, če imate domač kompost, v katerem ste po pomoti pustili semena ali koščke plevela, lahko pa jih iz okolice v vašo gredico prinese tudi veter. Še najbolje bo, če boste za plevel poskrbeli, še preden v gredo zasadite trajnice. Tako boste imeli kasneje z odstranjevanjem veliko manj dela. Vseeno pa je dobro, da gredico obiščete vsak dan in tam preživite nekaj minut. Verjemite, tako bo veliko lažje, kot če bi gredico en teden zanemarjali, potem pa bi morali odstraniti velike količine plevela.

Kako zalivati trajnice? Zasaditev grede s trajnicami potrebuje tudi poseben režim zalivanja. Sistem »večkrat po malem« ni primeren, saj bodo s takšnim načinom zalivanja rastline razvile korenine predvsem v zgornji plasti zemlje, kar pomeni, da jih bo precej enostavno izruvati. Če želite močne, zdrave korenine, ki bodo segale globoko v zemljo, raje zalivajte manj pogosto, a konkretno. Ko se bo zgornja plast zemlje izsušila, bo v spodnjih plasteh še vedno dovolj vlage in rastlina bo korenine poslala »na lov«. Bogato razraščene korenine ne služijo le temu, da rastline ni mogoče kar tako potegniti iz zemlje, temveč bo tako vsrkala tudi več hranil.

Zasaditev grede s trajnicami je izjemno hvaležen način gojenja okrasnih rastlin, če ga seveda pravilno lotite. Z redno nego in upoštevanjem nekaj preprostih navodil bodo trajnice več let krasile vaš vrt.

zasaditev-grede-s-trajnicami-1

Avtor: