Električno talno gretje

Kako izbrati pravega izvajalca za električno talno gretje?

Električno talno gretje se vse bolj uporablja, saj gre za ugodno investicijo, če izberete pravega izvajalca, ki je pošten in kakovosten. Če gledamo na dolgi rok, se tovrstno ogrevanje res splača. Sama montaža pa ni preveč zahtevna in ne traja dolgo časa. O električnem talnem gretju več preberite na tej povezavi. Dejansko tako ogrevanje lahko namestite tudi sami, če imate nekaj smisla za tehniko. Ko boste nameščali električno talno gretje, večja zidarska dela niso potrebna. Poleg tega servisiranje talnega ogrevanja ni potrebno. Sama uporaba sistema pa je izjemno enostavna in priročna. Deluje takoj in vsaka sprememba se pozna v nekaj minutah. Je neslišno in ne povzroča prahu. Ko pa boste izbirali mojstra, pa morate paziti na nekaj stvari, zato si preberite, kaj to je.

Kako se električno talno gretje pravilno namesti?

Električno talno gretje je nujno vgraditi pravilno, da dobro tudi deluje. Ko bosta z mojstrom izbirala različne kable za grelne preproge ali folije, morate poznati razliko med njima. Med talno grelno preprogo in folijo je razlika le v tem, da se različno namestita. Obe pa lahko namestite pod talno oblogo: ploščice, les, parket, laminat, vinil ali kamen. Električno talno gretje lahko položite pod talne obloge, ki se zalepijo in tudi pod plavajoče talne obloge.

Električno-talno-gretje

Pozor pri polaganju električne folije

Vendar pa pazite, tukaj je opozorilo številka 1 in sicer morate vedeti, da se električne folije polagajo samo pod plavajoče talne obloge. Gre za talne obloge, ki jih ne zalepite in niso fiksne, ampak se polagajo na klik. Med njih spadajo laminat, paket in vinil. Ta način polaganja je najlažji in najhitrejši.

Električno talno gretje v novogradnji

V novogradnje se električno talno gretje najlažje vgradi, saj so tla že pripravljena. Če boste polagali fiksno talno oblogo, je boljše, da izberete dobrega mojstra, da bo izbral pravo lepilo, izolacijo ter električno talno gretje. Nekaj dni seveda prostorov ne boste mogli uporabljati, ker se mora lepilo posušiti in se morajo plasti spojiti, saj kemija deluje nekaj časa, da se umiri in zafiksira. Postopek polaganja pa je naslednji:

  • najprej na čista tla namažete lepilo,
  • na lepilo položite izolacijo,
  • na izolacijo položite talno tipalo in grelno preprogo,
  • na to še enkrat namažete elastično lepilo z izravnalno maso,
  • na izravnalno maso položite katero koli talno oblogo.

Najtežje od vsega je narediti ravno podlago in dobro izravnalno maso ter točno položiti talno oblogo. Tega največkrat domači mojstri in tudi nekateri profesionalni mojstri ne znajo dobro narediti, zato izberite pravega mojstra. Če bo treba postopek ponoviti in popraviti, bo to zahtevalo dosti dela, umazanije ter dragocenega časa in denarja bo šlo v nič.

Kako izbrati pravega mojstra

Pravega mojstra za električno talno gretje je dobro izbrati za novogradnjo, kot tudi za polaganje talnega gretja v starejše objekte z obstoječo talno oblogo. Zavedati se je treba, da je obstoječo talno oblogo nujno pravilno in dobro odstraniti ter dobro očistiti in pripraviti tla za talno gretje. Drugače je lahko pod previsok in bodo nastale druge težave, kot so odpiranje vrat in podobno.

Enako velja, če talno ogrevanje položite zunaj stavbe. Običajno se položi zato, da ogrejete tla na primer stopnic, dovozne poti, terase ali dvorišča in verande do te mere, da tla ne zmrzujejo. Tako pozimi ne bo drselo, saj se bosta sneg in led stopila. Tako električno talno ogrevanje se vedno bolj uporablja, da ni treba kidati snega in da se preprečijo zdrsi.

Pravega mojstra pa danes ni težko izbrati. Namreč velik problem je, če ne veste, koliko kaj stane, da vas kdo potegne za nos in vam preveč računa. Lahko pa je nekdo le preprosto predrag. Zato uporabite preverjene portale, kjer lahko iščete mojstre tako, da vidite tudi mnenja ljudi, pri katerih so že mojstri delali ter njihove ocene.

Na teh portalih boste tudi videli razpon cen, ki jih računa večina mojstrov in tudi cene za materiale. Tako boste preprečili, da bi preveč plačali, ali da bi naleteli na slabega mojstra, ki bi naredil več škode, kot koristi. Vedno pa zahtevajte več ponudb in jih primerjajte med seboj.

Avtor: