Kuhinjske nape

Kuhinjske nape so nepogrešljive za ohranjanje svežine v kuhinji

Odstranjevanju dima, pare in vonjav iz zraka v kuhinji so namenjene kuhinjske nape. Običajno so nameščene nad kuhalno ploščo in imajo ventilator, ki odvaja zrak prek kanala ali filtracijskega sistema. Kuhinjske nape delujejo tako, da se zrak v kuhinji dvigne skozi napo in vstopi v ventilator. Ventilator nato odvaja zrak iz kuhinje in s seboj odnaša dim, paro ali vonjave. Danes so na trgu na voljo tri glavne vrste kuhinjskih nap: recirkulacijske, kanalske in prezračevalne. Recirkulacijske kuhinjske nape imajo filter, ki očisti zrak, preden se vrne nazaj v kuhinjo. Te vrste nape so najprimernejše za kuhinje, kjer ni mogoče namestiti kanalskega sistema. Kanalske nape odvajajo zrak neposredno v zunanjost. Ta vrsta kuhinjske nape je najprimernejša za kuhinje, kjer je dovolj prostora za kanale. Če imate kuhinjsko napo s kanali, bo njeno delovanje dražje kot delovanje nape z recirkulacijo. Razlog za to je, da mora kanalna kuhinjska napa zrak odvajati ven, kar pomeni, da porabi več energije. Če imate recirkulacijsko kuhinjsko napo, je njeno delovanje cenejše, saj ji ni treba odvajati zraka ven.

Kuhinjske nape

Kako izbrati pravo kuhinjsko napo?

Pri izbiri kuhinjske nape je treba upoštevati naslednje dejavnike: od velikosti vaše kuhinje je odvisna velikost kuhinjske nape, ki jo potrebujete. Izmerite širino svoje kuhalne plošče in jo primerjajte z velikostjo nape, ki so na voljo. Pretok zraka se meri v kubičnih metrih na uro (m3/h) in kaže, koliko zraka lahko ventilator premakne v eni uri. Večji pretok zraka je boljši za kuhinje z več kuhalnimi ploščami ali tam, kjer nastajajo močne vonjave. Stopnja hrupa se meri v decibelih (dB) in označuje, kako glasna je kuhinjska napa med uporabo. Nižja raven hrupa je primernejša za kuhinje, ki mejijo na bivalne prostore. Poiščite kuhinjsko napo z energijsko učinkovitostjo A ali več. To pomeni, da je cenejša za uporabo in pomaga zmanjšati račun za energijo. Od vrste filtra, uporabljenega v kuhinjski napi, je odvisno, kako učinkovita je pri odstranjevanju dima, pare in vonjav iz zraka. Poiščite napo s kovinskimi mrežastimi filtri, saj so ti najučinkovitejši pri lovljenju maščob in delcev. Nekatere nape mora namestiti usposobljen monter, zato se pred nakupom prepričajte, da je to potrebno.

Ali so kuhinjske nape potrebne?

Ko poskušate ugotoviti, ali je kuhinjska napa potrebna za vašo kuhinjo, morate upoštevati številne dejavnike. Najpomembnejši dejavniki so: velikost vaše kuhinje, razporeditev kuhinje, vrsta kuhanja in količina prezračevanja v kuhinji. Če imate veliko kuhinjo z velikim štedilnikom, je kuhinjska napa verjetno dobra ideja. Če veliko cvrete ali sotirate (poseben način hitrega pečenja), vam bo kuhinjska napa pomagala odstraniti dim ali vonjave iz zraka. Če vaša kuhinja nima zelo dobrega prezračevanja, je lahko kuhinjska napa koristna tudi za ohranjanje svežega zraka brez kuhinjskih hlapov. Na splošno velja, da če imate majhno kuhinjo ali zelo malo kuhate, kuhinjska napa morda ni potrebna. Vendar se je vedno dobro posvetovati s profesionalnim oblikovalcem kuhinje ali strokovnjakom za prezračevanje, da se prepričate.

kuhinjske-nape

Katero kuhinjsko napo izbrati?

Pri nakupu kuhinjske nape je treba upoštevati številne dejavnike. Najpomembnejša stvar, ki jo morate upoštevati, je velikost vaše kuhinje in postavitev štedilnika. Kuhinjske nape so na voljo v različnih oblikah in velikostih, zato je pomembno, da izberete takšno, ki se bo dobro prilegala vaši kuhinji. Drug pomemben dejavnik je vrsta materiala, iz katerega je kuhinjska napa izdelana. Nekateri materiali, kot je nerjaveče jeklo, so bolj trpežni od drugih in bolje prenašajo visoke temperature. Če veliko kuhate pri visoki temperaturi, se morate prepričati, da je vaša kuhinjska napa kos vročini. Na koncu morate razmisliti o slogu kuhinjske nape, ki jo želite. Na voljo je veliko različnih stilov, med katerimi lahko izbirate, zato morate razmisliti, kaj bo v vaši kuhinji videti najbolje. Pri izbiri kuhinjske nape morate upoštevati tudi ceno. Če boste upoštevali te nasvete, boste lahko našli popolno kuhinjsko napo za vašo kuhinjo. Ker je treba upoštevati toliko različnih dejavnikov, si je treba vzeti čas in se prepričati, da sprejemate pravo odločitev za svojo kuhinjo.

Ali lahko filtre kuhinjske nape umijete v pomivalnem stroju?

Na splošno ni dobra ideja, da filtre umijete v pomivalnem stroju. Visoke temperature in močna čistila lahko poškodujejo filtre, zaradi česar postanejo manj učinkoviti pri lovljenju maščob in olja. Če morate filtre očistiti, je najbolje, da to storite ročno, s toplo vodo in blagim detergentom. Eden najučinkovitejših načinov odstranjevanja dima, vonjav in hlapov iz kuhinje je namestitev nape z ogljikovim filtrom. Ogljikovi filtri so posebej zasnovani tako, da absorbirajo in nevtralizirajo onesnaževala v zraku, zato vaša kuhinja diši sveže in čisto. Če veliko kuhate, je dobro, da ogljikov filter zamenjate vsakih nekaj mesecev, da bo deloval kar najbolje. Večino filtrov lahko preprosto zamenjate, ne da bi za to potrebovali strokovnjaka. Kuhinjska napa z ogljikovim filtrom je nepogrešljiv dodatek za vsako kuhinjo, v kateri se veliko kuha. Pomagala bo ohraniti svež in čist vonj v kuhinji. Na trgu je na voljo veliko različnih modelov, zato boste zagotovo našli model, ki bo idealen za vaš dom. Zdaj, ko veste vse o napah, je čas, da začnete nakupovati popolno napo za vašo kuhinjo!

 

Avtor: