Krožne žage so nepogrešljivo orodje za vsako delavnico

Krožne žage so eno najbolj vsestranskih orodij v arzenalu vsakega mizarja. Dobre krožne žage so nepogrešljivo orodje za vsako delavnico, namenjene so pa za rezanje lesa, obrezovanje desk ali izdelavo natančnih rezov za mizarstvo. Ker je na trgu toliko različnih vrst in velikosti, je težko vedeti, katera je primerna za vaše potrebe. V tem vodniku bomo razčlenili različne vrste krožnih žag, da boste lahko izbrali najboljšo za svoj naslednji projekt. Na voljo so v različnih velikostih in slogih, vsem pa je skupno eno: krožno rezilo, ki se vrti z veliko hitrostjo in reže material. Od velikosti rezila je odvisna največja globina reza, medtem ko slog rezila določa vrsto rezov, ki jih lahko naredite.

Krožna žaga

 

Vrste krožnih žag

Obstajata dve glavni vrsti krožnih žag: prenosne in stacionarne. Prenosne krožne žage lahko uporabljate z eno roko, medtem ko so stacionarne žage nameščene na delovno mizo. Vrsta prenosne krožne žage je žaga na baterijski pogon, ki je idealna za uporabnike, ki potrebujejo prenosnost ročne žage, vendar ne želijo imeti težav z električnim kablom. Vendar prenosne krožne žage niso tako zmogljive kot stacionarne žage in imajo manjši list, kar omejuje globino reza. Stacionarne krožne žage so zasnovane za uporabo na delovni mizi ter ponujajo večjo moč in natančnost kot prenosne. Najpogostejša vrsta stacionarne žage je namizna žaga, ki je dovolj majhna za uporabo na delovni mizi, vendar je še vedno dovolj velika, da lahko reže debele deske. Namizne žage so idealne za dolge, ravne reze ali natančne reze za mizarstvo, lahko pa jih uporabljate tudi za bolj ustvarjalne projekte kot je rezanje krivulj ali oblikovanje robov. Če potrebujete še večjo moč in natančnost, razmislite o radialni žagi. Te žage imajo rezilo, ki je nameščeno na roki, ki jo je mogoče premikati v različnih smereh, zato so idealne za izdelavo zapletenih rezov. Ne glede na vrsto projekta, s katerim se ukvarjate, je na voljo krožna žaga, ki je idealna za vaš projekt. Ker je na izbiro toliko različnih vrst in velikosti, je pomembno, da veste, katera je prava za vas, preden začnete nakupovati.

Vrste listov za krožne žage

Izbira vrste lista je odvisna od materiala, ki ga režete, in globine rezanja. Tanko rezilo za vezane plošče na primer ne bo primerno za rezanje debelih desk, rezilo s preveč zobmi pa bo na mehkem lesu pustilo raztrgan rob. Obstajajo tri glavne vrste listov za krožne žage: standardni, kombinirani in specialni. Standardna rezila so zasnovana za uporabo pri iglavcih, medtem ko lahko kombinirana rezila uporabljate tako pri iglavcih kot pri trdem lesu. Posebna rezila so zasnovana za posebne materiale kot sta na primer laminat ali kovina. Pri izbiri rezila vedno preverite največjo globino reza in se prepričajte, da je primerno za material, ki ga obdelujete. Na kakovost rezanja vpliva tudi število zob na rezilu, zato za bolj grobo obdelavo izberite rezilo z manj zobmi. Za finejše delo izberite rezilo z več zobmi.

Varnostni nasveti za uporabo krožnih žag

Pri uporabi krožne žage vedno nosite zaščitna očala. Bodite pozorni na povratno silo žage in držite prste stran od rezila. Pritrdite rezani material, da se med rezanjem ne premakne. Za dvig materiala na udobno delovno višino uporabite koze za žaganje ali drugo oporo. Nikoli ne poskušajte z rokami sprostiti zataknjenega rezila. Uporabite lesen blok ali drugo orodje, da ga potisnete skozi. Nikoli ne uporabljajte poškodovanega ali okvarjenega rezila. Ko se rezila obrabijo ali poškodujejo, jih vedno zamenjajte. Žago vzdržujte čisto in dobro vzdrževano, da preprečite nesreče. Zdaj, ko poznate osnove krožnih žag, ste pripravljeni na naslednji projekt. Ne pozabite le, da morate vedno delati varno in uporabljati pravo rezilo za delo.

krozne-zage-1

Vzdrževanje krožne žage

Če želite, da bo vaša krožna žaga ostala v dobrem stanju in bo še naprej pravilno delovala, je pomembno, da jo redno vzdržujete. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ohraniti žago v odlični kondiciji. Zunanjost žage redno čistite z vlažno krpo. S tem boste odstranili vse ostanke ali prah, ki bi se lahko sčasoma nabrali in povzročili težave. Redno preverjajte rezila in se prepričajte, da so ostra in v dobrem stanju. Če so poškodovana, jih takoj zamenjajte. Dobro namažite gibljive dele žage. Tako boste preprečili obrabo in podaljšali življenjsko dobo orodja. Če žage ne uporabljate, jo shranite na suhem in varnem mestu, da jo zaščitite pred poškodbami. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko zagotovite, da bo vaša krožna žaga delovala dolga leta.

Nasveti za delo s krožno žago

Les lahko razrežemo na več načinov, vendar je eden najpogostejših načinov rezanja lesa uporaba krožne žage. Tukaj je nekaj nasvetov o uporabi krožne žage za rezanje lesa: izberite pravo rezilo za delo. Na voljo so različne vrste rezil za različne vrste rezov. Prepričajte se, da ste izbrali ustrezno rezilo za material, ki ga režete, in vrsto reza, ki ga izvajate. Preden začnete rezati, se prepričajte, da je vaše delovno območje čisto in je dovolj prostora prostora za premikanje žage. Ko ste pripravljeni začeti rezati, se prepričajte, da je žaga pravilno poravnana z materialom, ki ga režete. To bo pripomoglo k zagotovitvi ravnega reza. Ko prvič začnete rezati, delajte počasi, da se prepričate, da vse poteka po načrtu. Ko se boste naučili rezati, lahko povečate hitrost. Po končanem rezanju se prepričajte, da so robovi lesa čisti in brez razpok. Če obstajajo razpoke, jih lahko pobrusite ali zapolnite s polnilom za les. Če boste upoštevali te nasvete, boste lahko uspešno uporabljali krožno žago za rezanje lesa. Ne pozabite si vzeti čas in sprva delati počasi, pa boste zagotovo dosegli odlične rezultate.

.

Avtor: