tipski načrt

Zakaj se je pametno odločiti za tipski načrt hiše?

Nova hiša pomeni nov začetek. To je zagotovo velik korak in pred začetkov gradnje je potrebnega veliko dela, potem pa tudi časa. Kaj pa če bi to lahko močno zmanjšali? Rešitev je tipski načrt hiše. Morda bolj popularen izraz je montažna hiša. Medtem, ko klasična gradnja ne gre nikamor, pa se je močno povečalo število montažnih hiš. Take hiše so postale zelo priljubljene za vse, ki želijo hitro in učinkovito postaviti hišo. Poleg tega lahko posameznik že močno prilagodi tipski načrt hiše, tako da mu popolnoma ustreza. In kar je ena pomembnejših lastnosti montažnih hiš; načeloma so energetsko varčne, kar je dobro za vašo okolico in denarnico.

Tipski načrt hiše v primerjavi s klasično gradnjo

Tipski načrt hiše oz. montažna hiša je hiša, ki se je ne zida, ampak se jo izdela v proizvodni hali in se nato opravi montaža na lokaciji, kjer bo stala. Z razliko od klasične zidane hiše, je največja prednost montažne hiše hitrost gradnje.

Pri klasičnih gradnjah je potrebno za hišo nameniti minimalno šest mesecev, če smo res optimistični in velikokrat se ta doba močno poveča. Tipski načrt hiše pa omogoča, da je vaša nova hiša postavljena in pripravljena na vselitev vse od dveh do šestih mesecev od podpisa pogodbe. Razlika je res očitna, zato ni čudno da se vse več ljudi odloča za montažne hiše.

Potem pa je razlika v primerjavi s klasično gradnjo tudi način gradnje hiše. Medtem, ko klasična gradnja hiše poteka na parceli, kjer bo hiša stala, se montažna hiša izdela v proizvodni hali. Šele, ko so elementi montažne hiše izdelani, se jih prenese na parcelo, kjer se opravi še montaža. Takoj potem je možna vselitev. Zaradi tega pa tipski načrt hiše ni nič manj kakovosten. Treba je poudariti, da so današnje montažne hiše enako kakovostne in varne kot klasično grajene hiše.

Kot zanimivost, na katero morda ne bi takoj pomislili, so montažne hiše požarno bolj varne od zidanih. Za poplave velja ravno obratno. Dobro požarno varnost omogočajo negorljivi izolacijski materiali, iz katerih so narejene stene. Postavitev montažnih hiš pa je priporočljiva tudi za območja, kjer so pogosti potresi. Zaradi lesenih konstrukcij, so montažne hiše bolj prožne od klasično zidanih. Zaradi tega se ob potresu le zamajejo in se praviloma ne porušijo.

Potek tipskega načrta hiše

Za izdelavo tipskega načrta hiše potrebujete arhitekturni biro, s katerim boste sodelovali vse od priprave projektne dokumentacije, do same montaže hiše. Montažne hiše so na voljo v določenih oblikah in velikostih, ki vam jih arhitekturni biro predstavi. Tu pa pridete na vrsto vi in vaše želje. Arhitekturni biro preveri vašo parcelo in vam predstavi vaše možnosti za tipski načrt hiše. Če vam je predlagan načrt všeč, se lahko začne izdelava hiše.

Če pa imate svoje želje in predloge, je v tej fazi priložnost, da jih zaupate vašemu arhitektu. Glede na tehnične možnosti se lahko tipski načrt definitivno spremeni, da vam bo všeč in bo za vas najbolj funkcionalen. Lahko dodate garažo, spremenite postavitev in velikost oken, spremenite tloris, naklon strehe in podobno. Kakšne so vaše možnosti, vam bo podrobno povedal arhitekt, ki sodeluje z vami. Se je pa potrebno zavedati, da bo vsaka sprememba izbranega tipskega načrta hiše vplivala na končno ceno.

Tipski načrt hiše je energetsko varčen

Poleg hitre izvedbe in montaže, je velika prednost tipskega načrta hiše tudi energetska varčnost. Za take hiše, kjer so izgube toplote minimalne, se reče da so take hiše pasivne. Tipski načrt hiše ima praviloma velik poudarek na energetski varčnosti, kar pozitivno vpliva na okolje, pri stanovalcih pa se poznajo nižji mesečni stroški. Nekatere prestraši začetna investicija v ogrevalne sisteme, ki za svoje delovanje potrebujejo toploto sonca ali pa ostale naravne (brezplačne oz. poceni) vire. Vendar se naložba zelo izplača in se na dolgi rok zelo dobro obnese.

Prav tako ima tipski načrt hiše minimalne potrebe po ogrevanju zaradi dobro izoliranih sten. Dobra izolacija zelo pripomore pri varčevanju z energijo in zato imajo montažne hiše dober sloves kar se tiče ekoloških standardov. Pri financiranju vam lahko pomagajo tudi EKO skladi, ki so namenjeni za vse hiše, ki strmijo k energetski varčnosti. Arhitekturni biro s katerim sodelujete, vam lahko pomaga, da prejmete ugoden kredit in celo subvencijo za gradnjo.

Slabost tipske oz. montažne hiše

Tipski načrt hiše je zagotovo priljubljen in tudi priporočljiv način gradnje. Vseeno pa se tudi pri montažni hiši najde nekaj slabosti. Kot že omenjeno, poplave niso najbolj prijazne do takih vrst hiš. Zato je za tiste, ki živijo na poplavnem območju, gradnja montažne hiše odsvetovana.

V primerjavi s klasičnimi gradnjami imajo na splošno montažne hiše tudi krajšo življenjsko dobo, kar ni nič nenavadnega, glede na čas gradnje. Poleg tega je pri montažni hiši kasneje težje izvajati nadgradnje in ostale modifikacije, kot pri klasično zidanih hišah.

Če se montažne hiše ne vzdržuje primerno, lahko pride do poškodb sten. Pomembno je namreč redno zračiti prostore, da ne pride do koncentracije vlage, ki bi povzročila plesen. In ker je montažna hiša zgrajena iz lesa, lahko pride do poškodb lesa. Prav tako zaradi lesa ni priporočljivo vrtati v stene, da se jih ne poškoduje.

 

Avtor: