Kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja

Se odločate zaživeti neodvisno, vendar finančno ne zmorete? Morda ste mlada družina, ki bi si rada uredila streho nad glavo, pa vendar je prehod na svoje, težka odločitev in oklevate? Morda vam bodo nasveti, kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja, olajšali odločitve.

Vsak se znajde enkrat na prelomnici poti in si želi nekaj svojega. Zagotovo vsi vemo, da je doma biti najlepše in najboljše, pa vendar nas nekaj vseeno žene, da bi si uredili streho nad glavo in spoznali svet, kjer bi lahko poskrbeli zase, za svoje otroke in si uredili »gnezdo« po svoje. Vendar, kje začeti in kako? V odraslem svetu ni vedno vse rožnato, saj poskrbeti in sprejeti odgovornosti, ko greš od doma, ni tako enostavno. Poskrbeti boste morali za marsikatero stvar ki je prej morda niste rabili, a da olajšamo prehod od doma staršev na svoje, sem pripravila nekaj nasvetov – kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja.

Kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja – javni razpisi JSS MOL

JSS MOL ima javne razpise za dodelitev neprofitnih stanovanj vsaki dve leti. Na njihovi spletni strani je obrazec oziroma vloga, ki jo je treba izpolniti in upoštevati vse, kar od vas zahteva vloga. Za dodelitev neprofitnega stanovanja morate izpolniti pogoje, kot so, da ste državljan Republike Slovenije, da imate stalno prebivališče v MOL, da so izpolnjeni ostali splošni pogoji in da sodelujete in uspete na javnih razpisih.

Kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja – javni razpisi eUPRAVA

Za najem neprofitnega najemnega stanovanja, se lahko obrnete tudi na eUpravo, ki se je v vaši občini. Če izpolnjujete njihove pogoje, torej če ste prebivalec Republike Slovenije, imate stalno prebivališče v občini, če niste večinski lastnik drugega stanovanja, č ne presegate dohodkovnega cenzusa, ali pa če samo menjujete neprofitno stanovanje in imate poravnane vse obveznosti, lahko kandidirate za dodelitev neprofitnega stanovanja.

neprofitnega-stanovanja-1

Bodite pozorni, saj obstajajo tudi tukaj izjeme, ki jih štejejo kot prednosti. To so osebe, ki so se znašle v varnih hišah ali pa so žrtve nasilja, invalidi itd. Prednost imajo tudi Družine z več otroki ali manjšim številom zaposlenih, mladi in mlade družine itd.

Kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja – vprašanja

Če se sprašujete, ali lahko zaprosite za dodelitev neprofitnega stanovanja, v občini, kjer nimate urejenega stalnega prebivališča, je seveda odgovor ne. To je namreč prvi pogoj, ki ga morate izpolnjevati, za dodelitev neprofitnega stanovanja, razen če spadate pod skupino izjem in skupino populacije, ki imajo prednost.

Kdo je upravičen do neprofitnega stanovanja?

Niste državljan Slovenije in ne veste, ali si lahko pridobite neprofitno stanovanje?

Če ste državljan države EU, ste upravičeni do neprofitnega stanovanja v Sloveniji, vendar le, če izpolnjujete pogoje vzajemnosti.

Vsako leto je vse več povpraševanja in oddanih vlog za dodelitev neprofitnega najemnega stanovanja. Vlog je več, kot je na voljo stanovanj, zato so javni razpisi za dodelitev le teh, vsaki dve leti.

Avtor: