klet

Klet lahko uporabljate za različne namene

Kleti so že od nekdaj del bivališč. Gre za izjemno priročni prostor, ki je navadno pod zemljo. Kleti so imele skozi zgodovino podobno nalogo, čeprav so se lahko med seboj precej razlikovale. Danes je klet načeloma prostor pod hišo, lastniki pa jo porabljajo za različne namene. Nekateri kleti uporabljajo za shranjevanje odvečnih stvari, drugi jih uporabljajo kot shrambo, tretji pa kleti uporabljajo dodatne prostore, če hiša ni dovolj velika. Čeprav so v starejših zgradbah kleti precej pogoste, pri modernih gradnjah kleti pogosto ni več. Čez čas se lahko to pokaže kot težava, saj primanjkuje dodatnega prostora za shranjevanje odvečnih stvari. V teh primerih se lahko odločite za vgradno klet, ki jo je mogoče vgraditi tudi potem, ko je hiša že zgrajena.

Pomen kleti v hiši

Imate tudi vi kdaj občutek, da v hiši preprosto nimate dovolj prostora za vse vaše stvari? To se precej pozna pri hišah, kjer ni kleti. Klet se morda pri novogradnji ne zdi pomemben del hiše. Stroški za izgradnjo kleti so namreč lahko res visoki, še posebej, če želite kvalitetno klet, ki ne bo vlažna in posledično plesniva. Zaradi tega se mnogi raje izognejo temu podvigu in zgradijo hišo samo nad zemljo. Šele kasneje pa občutijo pomanjkanje kleti, saj gre za precej uporabni prostor, kamor lahko shranite ogromno stvari ali pa jo uporabljate za druge namene.

Medtem, ko imajo starejše hiše praviloma že vgrajene kleti, je tudi pri novogradnji smiselno dobro premisliti ali je izgradnja kleti dobra investicija. Objektivno gledano, se temu zagotovo potrdi. V osnovi se jo lahko uporablja kot dodaten prostor za shranjevanje stvari in hrane, prav tako pa lahko kasneje služi kot dodatni prostor.

Tradicionalne kleti

Tradicionalne kleti so bile vedno vgrajene ob gradnji nove hiše in načeloma so bile kamnene. Tudi zgodovinsko so imele kleti prav posebno nalogo. Klet je namreč prostor, ki se nahaja pod zemljo. Načeloma v ta prostor ne sije svetloba, poleg tega pa je za kletne prostore značilno, da je tam temperatura stalna, ne glede na letni čas. Stalna temperatura je rezultat pazljive zasnove kleti, kjer je precej pozornosti namenjeno ustrezni izolaciji. Prav tako pa stalna temperatura zemlje pripomore k ohranjanju stalne temperature v notranjosti kleti.

Lahko gre samo za en prostor, klet pa lahko sestavlja tudi več prostorov povezanih med seboj. Včasih so bile kleti namenjene izključno shranjevanju živil, kar pomeni, da so bile izjemno pomembni prostori, še posebej takrat, ko še ni bilo hladilnikov. Kleti so idealni prostor tudi za shranjevanje vin in tudi danes so pri vinogradih kleti ene izmed najbolj pomembnih prostorov. Seveda so bile kleti lahko tudi dodatna spalnica za nekatere člane družine, če v hiši ni bilo dovolj prostora. To je le še eden izmed razlogov za večje kleti.

Vgradne kleti

Če ste že zgradili hišo ali pa ste kupili hišo, ki kleti nima, lahko to preprosto popravite. Na trgu lahko najdete vgradne kleti, ki opravljajo nalogo klasične kleti. Seveda tu ne gre za kletne prostore iz kamna, ampak za t.i. klet na ključ. Vgradite jo lahko kjerkoli na vašem vrtu ali zelenici. Seveda se lahko vgradne kleti vgradi tudi v novogradnjo in so tako pod hišo, sicer pa se bo vaša nova klet nahajala ob hiši oz. kjer si boste izbrali njeno pozicijo.

Velika prednost vgradnih kleti je ta, da vam jih vgradijo v nekaj dneh. Prav tako pa so te kleti precej inovativne in vizualno privlačne, tako da jih lahko uporabljate kot preprosto shrambo, kot vinoteko ali celo prostor za druženje.

Kdaj vgraditi klet?

Kleti lahko vgradite ob gradnji hiše ali pa tudi pozneje. Ker gre za montažne kleti, je čas vgradnje čisto odvisen od vaših želja in potreb. Sodobne vgradne kleti se lahko med seboj tudi poveže, tako da dobite večjo klet, ki najbolj ustreza vašim zahtevam. Treba je poudariti, da se vgradne kleti postavi pod vašo hišo le v primeru, da jih vgradite pred začetkom oz. med gradnjo vaše hiše. Ko je hiša postavljena pa obstaja možnost vgradnje kleti le na vrtu ali ostalih bližnjih prostorih.

Kleti so idealna shramba

Vgradne kleti lahko služijo kot idealna shramba. Kleti so že v osnovi namenjene shranjevanju različnih živil. Razlog za to je stalna temperatura, ki je značilna za kletne prostore. Ozimnica je najbolj varna prav v kleteh. Treba je seveda zagotoviti, da klet ni vlažna in se zaradi tega ne razvije plesen. In pri kvalitetno izdelanih kleteh tega ne bi smelo biti.

Sadje v gajbicah, vloženo sadnje, namazi, sokovi in ostala živila, ki za daljšo življenjsko dobo potrebujejo hladnejši prostor, bodo svoje mesto našle v kleteh, ki so namenjene shranjevanju. Četudi imate v hiši prostor, ki služi kot shramba, večkrat to ni najbolj idealno. Prostori v hiši, pa čeprav brez oken, se bodo hitro ogreli in temperatura bo tako previsoka za živila, ki res potrebujejo stalno nizko temperaturo. Medtem, ko so shrambe ob kuhinjah odlični prostori za odlaganje živil, ki jih redno uporabljate, je za živila za ozimnico, klet boljša izbira.

Ljubitelji vin ne morejo brez vinoteke

Kleti so zaradi stalne temperature odlična izbira tudi za ljubitelje vina. Klet je najboljši prostor v hiši, če ste zbiratelj vin in vam je pomembno pravilno shranjevanje vina. Tudi vse večje vinoteke in vinogradi načeloma vina shranjujejo v kleteh, prav tako pa se v kleteh praviloma izvajajo pokušnje vin. Zakaj ne bi imeli torej tudi vi v kleti mini vinoteko? Ne samo, da tam primerno shranjujete svoje buteljke vina, povabite tudi svoje goste in jim v kleti nalijte kozarček vašega najljubšega vina.

Dodatni prostor za preživljanje prostega časa

Moderne kleti imajo več namenov. Ne samo za shranjevanje hrane in pijače, klet je odličen prostor za druženje. Kletni prostor lahko uredite po želji. Služi lahko kot dodatna spalnica ali celo igralnica za otroke. Prav tako lahko v kleti uredite prostor za druženje, kjer boste s svojimi gosti preživljali dneve in večere. Velika prednost je ta, da je to prostor, ki je namenjen izključno obiskom in vam tako ni treba dodatno čistiti zgornjih prostorov.

Klet se lahko popestri z mizo za biljard ali ping-pong, lahko pa v klet služi kot hišni kino, domača knjižnica ali zgolj prostor za mirno preživljanje prostega časa. Možnosti je res ogromno, od vas pa je odvisno, kakšen prostor vam v hiši manjka in kako ga lahko nadomestite s kletjo.

Inovativne vgradne kleti

Najbolj kvalitetne vgradne kleti imajo ogromno funkcij in možnosti. Na začetku je seveda treba omeniti, da gre tu za montažne kleti, ki jih lahko vgradite v nekaj dnevih. Sestavljene je lahko iz enega ali več elementov. Vsak element lahko predstavlja določen prostor v kleti ali pa se elementi povežejo v en večji prostor. Seveda lahko zaradi tega vaša klet služi različnim namenom, od shranjevanja do prostora za preživljanje prostega časa.

Vgradne kleti Garden Secret 4 You® in Eco Secret®

Vgradne kleti Garden Secret 4 You® in Eco Secret® so kleti, ki zagotavljajo suh, hladen in temen prostor, za kar poskrbi 100% vodotesnost. Te kleti je izdelane iz kovinske konstrukcije, ki je odporna na zemeljske pritiske. Vsi notranji materiali so primerni za stik s hrano in police so izdelane iz lepljenega lesa, ki zagotavljajo visoko nosilnost.

Za osvetljavo poskrbijo LED svetilke, v vgradnih kleteh pa ne manjka niti lastna elektro omarica in vtičnica. Vgradne kleti so opremljene tudi s senzorji zračne vlage, ki ob povišanju vlage vključijo električno prezračevanje. Seveda je v kleti poskrbljeno tudi za stalno prezračevanje.

Ne samo, da si izberete pozicijo kleti, pri novogradnji obstaja tudi možnost več vhodov, kar pomeni, da lahko v nekaterih primerih do kleti dostopate iz hiše in vrta.

Avtor: