električno talno gretje

Kako se v praksi obnese električno talno gretje?

Razmišljate, da bi v svoj dom namestili električno talno gretje? Oglaševalci vas bodo poskušali prepričati, da je to idealna rešitev prav za vsakogar, nezadovoljne stranke pa vam bodo prisegale, kako zanič je ta način ogrevanja. Za vas smo pripravili seznam dejavnikov, ki jih velja podrobno preučiti, da ugotovite, ali je električno talno ogrevanje pravi način ogrevanja za vas ali pa bi morali poseči po drugih načinih ogrevanja.

V praksi vam lahko električno talno gretje prinese številne prednosti.

Električno talno ogrevanje je »nevidna dobra vila« ogrevalnih sistemov. Svoje delo opravlja, brez da bi vizualno posegala v vaš prostor. Električno talno ogrevanje je namreč nameščeno v tleh, skrito pred očmi. Radiatorji in druge ogrevalne naprave v prostor posegajo tudi na način, da jih morate upoštevati pri opremljanju, poleg tega pa vas lahko tudi ovirajo pri čiščenju. Pri talnem gretju teh težav ne boste imeli.

Ne samo nevidno; električno talno gretje je tudi popolnoma neslišno. Nekatere druge ogrevalne naprave znajo pri delovanju kar precej brneti, zato jih ne morete uporabljati, če ste med ljudmi, ki potrebujejo tišino. Električno talno ogrevanje je tih način ogrevanja, ki svoje delo opravlja brez nepotrebnega hrupa.

elektricno-talno-gretje-1

Problem pri radiatorjih, klimah, ki grejejo, in drugih podobnih napravah je, da je zrak okrog njih zelo vroč, v nekaterih primerih celo prevroč. Ko se oddaljujemo od grelnega telesa, pa ima ta čedalje manj in manj moči in na določeni točki nas toplota, ki jo oddaja, ne doseže več. Električno talno ogrevanje je nameščeno in enakomerno razporejeno po celotnem prostoru, zato enakomerno ogreva ves prostor.

Ko vse seštejemo, je torej električno talno gretje odlična zadeva. V nekaterih primerih pa je vseeno dobro, da se vprašate, ali morda ne bi bila za vas primerna katera druga oblika ogrevanja.

Polaganje talnega gretja je precej drago. Stroški polaganja so visoki in zato morda talno gretje ni primerno za vsakogar. A zapomniti si velja, da električno talno ogrevanje kupujete na dolgi rok in zaradi nizkih obratovalnih stroškov se vam bo investicija slej ko prej povrnila.

Polaganje talnega gretja je zamuden proces. Če želite čimprej zaživeti v svojem domu, električno talno gretje ni najboljša rešitev, saj polaganje traja vsaj nekaj dni. A električno talno ogrevanje bo z vami mnogo let, zato se, če imate željo po talnem gretju in če imate to možnost, splača počakati nekaj dni.

elektricno-talno-gretje-2

Še dodatno delo si boste s polaganjem talnega gretja nakopali, če imate že urejena tla. Talno gretje se namreč ne polaga na tla, ampak v tla, zato boste morali pred namestitvijo odstraniti obstoječi pod. Nič sicer ni nemogoče, če imate dovolj časa, a idealen čas za polaganje talnega gretja je, še preden položite talne obloge.

Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti in električno talno gretje ni nobena izjema. Nekaterim se zdi odlična investicija, drugi pač ne zmorejo visokih stroškov, ki jih prinaša namestitev. Vsekakor pa je to oblika ogrevanja, o kateri velja razmisliti, saj po namestitvi z njo ne boste imeli nobenega dela več, stroški namestitve pa se vam bodo na dolgi rok povrnili.

Avtor: