pohištvo iz masivnega lesa

Ali je pohištvo iz masivnega lesa res predrago?

Ko kupujemo novo pohištvo, se velikokrat odločimo na podlahi cene. Niti ne pomislimo, da je kupujemo pohištvo za dlje časa, zato je boljše, če kupimo pohištvo iz masivnega lesa, saj je bolj trpežno in dolgo obstojno, hkrati pa je les naraven material in lepo diha. Prednost masivnega pohištva je tudi v tem, da se praktično ne stara.

Masiven les je boljša izbira za vaše pohištvo tudi zato, ker prispeva k boljšemu počutju, poskrbi za boljši spanec in boljšo koncentracijo. Ponavadi je pohištvo izdelano iz kakovostnega lesa, kot je mahagonij, češnja, javor, hrast.

Kako prepoznate pohištvo iz masivnega lesa?

Če se ne spoznate na te zadeve, vas hitro v trgovini lahko zanese in domov pripeljete imitacijo, namesto kakovostnega kosa pohištva. Zato si preberite nekaj trikov, s katerimi hitro preverite, če je pohištvo kvalitetno:

  • Vogali morajo biti okrepljeni, zato preverite vse žebljičke, vijake in spoje.
  • Na izpostavljenih površinah mora biti les odporen na praske, kar lahko preverite čisto enostavno tako, da rahlo podrgnete z nohtom. Če za nohtom ostane sled pohištva, potem to ni prava izbira, če ne želite, da se bo vkratkem na vašem pohištvu poznalo veliko prask in udarcev.
  • Predali se morajo odpirati gladko.
  • Tanek les med predali mora biti trden.
  • Kos pohištva se ne sme zvijati ali nihati.
  • V kolikor je pohištvo izdelano iz vezanih plošč, mora imeti vsaj devet plasti.

pohistvo-iz-masivnega-lesa-2

Ali je potrebno pohištvo iz masivnega lesa vzdrževati?

Če želite dolgo obstojnost vašega pohištva, potem mu morate nameniti nekaj nege. Čeprav je les, ki je kvaliteten, zelo trpežen, ga vseeno ne izpostavljajte vsakodnevnemu soncu, ali pa preblizu kakršnih koli grelnih teles. Prav tako nanjga ne polagajte ostrih predmetov, saj se lahko hitro zgodi, da ga nenamerno poškodujete. Redno ga čistite z vlažno mehko krpo, brez kemičnih čistil, očiščeno površino, pa vedno obrišite do suhega. Za dodatno zaščito, na vsake toliko časa lesene površine namažite z oljem, ki je namenjeno samo temu. Poskrbite, da boste dobro naoljili celotno površino in jo po 20 minutah obrisali do suhega z nebarvano in čisto krpo. Tudi manjše poškodbe, praske, lahko popravite sami. Z nežnim brusilnim papirjem pobrusite del pohištva, ki je poškodovan, prah, ki je pri tem nastal, lepo obrišite z vlažno krpo, na pobrušen del pa nanestite plast olja. Če boste vaše pohištvo iz masivnega lesa redno vzdrževali, boste imeli tako pohištvo vrsto let.

pohistvo-iz-masivnega-lesa-1

Ali se splača kupiti pohištvo iz masivnega lesa?

Največkrat se za nakup pohištva odločimo glede na ceno,saj niti ne pomislimo, da se to pozna tudi na kvaliteti. Pohištvo, za katerega želite, da bo trpežno in dolgo obstojno, morate odšteti več denarja. Za otroško sobo naprimer, se bolj splača kupiti opremo, ki je manj kvalitetna, saj vemo, da otroci ne znajo dobro vzdrževati svojih stvari in se hitro poškodujejo, poleg tega pa hitro odraščajo in se jim spreminja okus. Zato ni smiselno, da kupimo pohištvo iz masivnega lesa. Če pa kupujete pohištvo za svojo spalnico, kjer pa želite dolgo obstojno posteljo in omaro, ki vam bo služila še veliko let, se definitivno splača odšteti kakšen dinarček več. Pravzaprav se vam bo z dolgotrajno kvaliteto investicija hitro povrnila.

Avtor: