izris stanovanja

Zakaj se odločiti za izris stanovanja in koliko vas bo to stalo?

Načrtovanje stanovanja je zmeraj povezano z veliko mero navdušenja v pričakovanju novih bivalnih prostorov, na drugi strani pa zahteva veliko planiranja in razmišljanja tudi o najmanjših detajlih tako s tehnične kot oblikovne strani. Gre za velik projekt, pri katerem ni prostora za napake, zato vam je lahko v veliko pomoč izris stanovanja in prikaz njegove zasnove v 3D obliki, saj močno olajša celoten proces zasnove stanovanja, poleg tega pa ima še številne druge pozitivne strani, predstavljene v nadaljevanju.

Dobite realno sliko stanovanja že pred izvedbo projekta

Izris stanovanja omogoča natančen vpogled v prostore, njihovo razporeditev in opremo še pred realizacijo vaših zamisli. S pomočjo računalniških programov se izdelajo predogledi in različne možnosti postavitve prostorov, kar je kasneje osnova za oblikovanje interierja. S tem lahko poskrbite, da so posamezne sobe razporejene funkcionalno, praktično in ustvarite dovolj prostora za nemoteno premikanje po stanovanju ter čim bolj učinkovito uporabite vsak centimeter, ki vam je na voljo. Ko imate pred sabo izris, lahko tudi povsem enostavno prilagajate ali spreminjate posamezne prostore glede na svoje želje in zahteve ter ustvarite bivalne prostore povsem po svojem okusu.

izris-stanovanja-1

S pomočjo strokovnjakov določite optimalno razporeditev prostorov

Če načrtovanje in izris stanovanja zaupate arhitektom in notranjim oblikovalcem, potem ste lahko prepričani v najkvalitetnejše rešitve vseh izzivov, s katerimi se spopadate pri zasnovi stanovanja. Vsi ti strokovnjaki so namreč tehnično izjemno dobro podkovani, imajo teoretske podlage, hkrati pa sledijo vsem načrtovalskim smernicam, priporočilom in trendom pri oblikovanju stanovanj. Z izrisom stanovanja se lahko že vnaprej izognete morebitnim napakam oz. nevšečnostim pri načrtovanju prostorov in si tako prihranite nepotrebne stroške. Seveda lahko izris stanovanja opravite tudi sami z mnogimi brezplačnimi programi, ki so na voljo na spletu, a ti nimajo znanja, kot ga ima projektant, zato je izris stanovanja vsekakor bolje zaupati usposobljenim strokovnjakom.

Določite lahko položaj notranje opreme in instalacij

K projektiranju stanovanja sodi tudi določitev vseh priključkov in instalacij, ki jih potrebujete za udobno bivanje in to boste najlažje storili, če imate pred seboj izris stanovanja. Za učinkovito opremo stanovanja je potrebno sočasno načrtovanje postavitve zidov, instalacij in notranje opreme, saj bo le tako končni rezultat točno tak, kot ste si zamislili. Največjo vlogo igra izris v kuhinji in kopalnici, kjer je funkcionalnost vseh priključkov še posebej pomembna, hkrati pa jih je tam tudi najtežje spreminjati oz. prestavljati. Še en pomemben element je osvetlitev prostorov, ki je prav tako neposredno povezana z izrisom, saj mora biti določena že pred začetkom gradnje.

izris-stanovanja-2

Kako pa je s ceno?

Cena izrisa stanovanja, ki ga izvede usposobljen strokovnjak, je odvisna od več dejavnikov – od vrste projekta, velikosti stanovanja, kompleksnosti njegove zasnove ipd. Lahko se odločite le za idejno zasnovo oz. osnovni izris, pri katerem se cene gibljejo od 5 €/m2 dalje. Ta izris omogoča predvidevanje mest za vtičnice in stikala ter okvirno postavitev pohištva. Za natančnejši izris stanovanja, ki vsebuje tudi vse informacije za druge strokovnjake kot so elektroinštalater, vodovodar, mizar in drugi, pa je potrebno odšteti nekje od 25 €/m2 dalje. Le s pravočasnim in natančnim načrtovanjem ter razporeditvijo prostorov in notranje opreme bo vaše stanovanje funkcionalno, skladno in estetsko, zato je izris stanovanja nepogrešljiv pripomoček, če se lotevate gradnje, obnove ali prenove stanovanja.

Avtor: