sedežna garnitura

Kakovostna, funkcionalna in udobna sedežna garnitura – kako jo izbrati?

Opremljate dnevni prostor v novi gradnji ali pa obstoječi dom prenavljate in iščete novo sedežno garnituro, ki bo kar najbolj ustrezala dimenzijam prostora ter zadovoljila vaše želje in potrebe. Naj vam kar takoj povemo, da kakovostne sedežne garniture nikoli ne kupujte preko spleta, saj preko ekrana ne boste mogli preizkusiti njene udobnosti in ustreznost tkanine, ki vam na dotik najbolj odgovarja. Ne pozabite, kakovostna sedežna garnitura mora biti funkcionalna, vzdržljiva in predvsem udobna, kako tako sedežno garnituro izbrati, pa si preberite v nadaljevanju.

Sedežna garnitura – na kaj bodite pozorni pri izbiri in nakupu?

• Dolžina sedežne garniture
Pred samim nakupom je pomembno, da ste seznanjeni z dimenzijami dnevnega prostora, kjer bo nova sedežna garnitura stala. Pri meritvah upoštevajte, minimalne in maksimalne mere, zelo priporočljivo je, da izrišete tloris v merlu ali vsaj skico dnevne sobe, da boste natanko vedeli, kakšne so realne mere in odmiki v prostoru. Na tloris oz. skico poskusite vstaviti različne modele sedežnih garnitur, primernih dolžin za vaš prostor in se šele potem odločite, kater model vam je najbolj všeč v vašem prostoru.

• Višina sedežne garniture
Tako pomembna, kot je dolžina sedežne garniture je tudi višina naslona. Nekako velja, da je za klasično svetlo višino stropa 2,5 m boljše izbrati nižji model sedežne garniture, da vaš prostor ne bo deloval prenatrpano. Če imate v dnevni sobi prostorsko stisko, se priporoča sedežna garnitura brez naslonov za roke, tako se poveča površina za sedenje, pa tudi sama sedežna garnitura deluje bolj minimalistično in lahkotno.

• Prilagajanje dnevnemu prostoru
Sedežna garnitura velja za najbolj izstopajoč kos notranje opreme v dnevni sobi, zato je še toliko bolj pomembna njena velikost. Če se boste odločili za preveliko sedežno garnituro, bo vaše gibanje po prostoru oteženo. Če je le mogoče sedežno garnituro malce odmaknite od stene, dodatni prostor lahko izkoristite za večjo sobno rastlino v lončnici ali svetilko.

sedežna garnitura
• Sestava sedežne garniture

Sestava sedežne garniture naj bo prilagojena prostoru in vašim željam ter potrebam. Moderen način življenja, da je sedežna garnitura prostor za počitek in sprostitev, ne pa za sprejemanje gostov, kot je bilo to nekoč. Zato je vse manj garnitur v sestavi trosed, dvosed ali zofa. Je pa vse bolj priljubljena sedežna garnitura – trosed s podaljškom, ki je namenjen udobnemu ležanju. Vse popularnejši je tudi t.i. chaise longue, ki nadomešča fotelj, njegova posebnost je v tem, da ni del kompleta in je kot tak samostojen kos. Če v dnevni sobi nimate dovolj prostora za podaljšek, izberemo model chaise longue, pri katerem se podaljšani del izvleče na obeh ali na eni strani.

• Izbira materiala in barve

Naslednji korak je izbira materiala in barva sedežne garniture. Pri proizvajalcu oz. prodajalcu sedežnih garnitur se pozanimajte, s katerih materialov je izbrana sedežna garnitura narejena, naj bo iz materialov, ki so trpežni in hkrati prijazni vašemu zdravju ter okolju. Na dolgi rok zagotovo ne izbrati najcenejše možnosti, saj se zna zgoditi, da bo hitro odslužila svojemu namenu. Pri izbiri barve same sedežne garniture upoštevajte uskladitev z ostalo notranjo opremo. Pri manjšem prostoru notranji oblikovalci svetujejo svetlejšo prevleko. Temnejše prevleke pa priporočajo za večje in svetlejše prostore.

sedezna-garnitura-1

Sedežna garnitura in njena cena
Cena posamezne sedežne garniture je odvisna od več dejavnikov; oblika, dimenzije, izbira materiala, barve, proizvajalca, serije izdelave, modela in še mnogo drugih stvari. Pri sami izbiri se osredotočite na kakovostno izdelane sedežne garniture, ki ustrezajo dimenzijam vašega dnevnega prostora, potrebam in željam, nikakor pa ne glejte na najnižjo ceno. Saj verjetno že veste, da so slabši materiali tudi cenejši, to pa pomeni, da boste že kmalu spet iskali najboljšo možno sedežno garnituro za vaš dnevni prostor, kar pa za vašo denarnico ne bo prav poceni.

Avtor: