sedežne ganiture

Sedežne garniture, ki izgledajo nekoliko drugače

Vsi, ki se trenutno soočate ali pa načrtujete obnovo ali gradnjo doma, ste se zagotovo že vprašali, na kakšen način boste zapolnili prostore svojega doma. Med osrednje prostore naših domov zagotovo sodijo dnevni prostori, ki jih izpopolnijo udobne sedežne garniture, ki zagotavljajo prijetno preživljanje prostega časa. Dodaten bonus pa je, če te sedežne garniture dopolnijo naš stil in jih odlikuje posebnost, drugačnost.

Kakšne garniture izbrati?

Pri izbiri sedežne garniture vedno mislite nase in lastnosti, ki jih mora po vašem mnenju sedežna garnitura imeti. Konec koncev, bo sedežna garnitura z vami več kot samo eno leto. Vzemite si čas in razmislite o tem, kakšen stil garniture želite imeti – prisegate na moderne stile in materiale ali so vam prijetnejši usnjeni materiali, ki podajo dnevnemu prostoru svojevrsten pečat tradicionalnosti in vseživljenjske modernosti.

Če sedežno garnituro izbirate za namen morebitnih potreb po dodatnih ležiščih ob domačih zabavah dolgo v noč, pri izbiri ne pozabite tudi na možnost raztegljivosti sedežne v ležišče.

Za vse, ki želite sedežno garnituro, ki omogoča dodatne funkcije, poskrbite tudi za raziskovanje slednjih. Danes so na voljo različne načine izvedbe – od prilagajanja naslonjala, dodatne funkcije počivalnika za noge do raztegljivega ležišča.

Pri izbiri bodite pozorni na prostor ter izberite sedežno garnituro glede na lastne potrebe in želje – počivalnik, enosed, dvosed, trosed in različne garniture (od kotnih, polkrožnih do modularnih) čakajo na vas. Seveda pri tem ne pozabite upoštevati tudi velikosti prostora v katerega želite dati izbrano garnituro. V manjših prostorih lahko garnitura, ki zavzame večino prostora, ustvari klavstrofobičen občutek, medtem ko majhna garnitura v večjem prostoru deluje kot da tja ne sodi. Upoštevajte tudi lastno višino – če imate na sedežni garnituri namen tudi ležati, mora biti ta dovolj dolga, da bo ležanje izvedljivo. Na voljo so tudi možnosti dodatnih elementov, s katerimi sedežno garnituro povečate.

sedežne garniture
Sedežne garniture zagotavljajo udoben prostor za sprostitev.

Usnjeni stili sedežnih garnitur za videz brezčasnosti

Čeprav je usnje na tržišču že dolgo časa, dajo usnjeni materiali sedežnim garnituram še vedno enak videz modernosti kot nekoč. Sedežna garnitura iz usnja potrebuje ustrezno in redno nego, ki zagotavlja njeno dolgoživost. Gre namreč za odporne materiale, ki se zlahka ne uničijo kljub redni, vsakodnevni uporabi sedežne garniture. Čeprav so usnjene garniture v osnovi večji finančni zalogaj, se zanje odloča mnogo uporabnikov, saj poleg kakovosti in elegance, ki jo dodajo prostoru, pogosto preživijo marsikatero drugo sedežno garnituro.

Pri izbiri usnjene garniture se morate v osnovi odločiti za osnovni stil garniture s katerim želite dopolniti svoj prostor. Pri tem se lahko odločite za klasične linije obdelane z gumbi (npr. Glamour, Alioth) zaobljene naslone za roke (npr. Alioth), izbirate pa lahko tudi med različnimi konfiguracijami porazdelitve sedežnih in naslonskih blazin (npr. garniture Aldrian, Baltic, Bart, Evoque) ter dizajni unikatne krojaške izdelave (npr. sedežna garnitura Clark).

Osnove usnjenih garnitur so običajno sestavljene iz lesene konstrukcije, ki je oblazinjena s posebno poliuretansko peno. Pri izbiri bodite pozorni, da izbrani proizvajalec uporablja naravno usnje, ki predstavljajo najbolj odporen in trpežen material, ki bo še podaljšal življenjsko dobo sedežne.

Moderne sedežne garniture za trendovski pridih vašega prostora

Pri izbiri moderne sedežne garniture upoštevajte lastnosti garnitur, ki vključujejo različne oblike (od kotnih, polkrožnih do garnitur v obliki črke L), različne barve ter postavitve. Moderne sedežne garniture zagotavljajo udobnost, hkrati pa so izdelane iz novejših in trpežnih materialov.

Vsi, ki kolebate med sodobnimi materiali in usnjem, lahko pri sedežni garnituri izberete možnosti kombinacije obeh materialov in poskrbite za sodobno prefinjen videz vaše dnevne sobe (izberete lahko npr. sedežno garnituro Baltic, Clark). Pri izbiri bodite pozorni na možnost kombinacije garniture z drugimi elementi kot npr. polotok ali tabure, saj lahko na tak način zagotovite dodatna mesta za vaše goste. Evoque sedežna garnitura pa vam med drugim omogoča tudi gibanje naslonjala za glavo ter sedišča s pomočjo gumbov ob robu garniture, kar omogoči dodatno udobnost med vašim počitkom.

sedežna garnitura

Počivalniki za ljubitelje dobre knjige in iskalce udobja

Počivalniki so pomemben element sodobnih dnevnih prostorov, njihova zgodovina pa sega v čas francoskega razkošja. Takrat so bili počivalniki osrednji element najvišjih gostov, ki so v njih udobno uživali in se predajali brezdelju. Kot taki svojo funkcijo opravljajo tudi danes.

V domačem okolju jih lahko namestite v različne prostore hiše, saj prostoru dodajo eleganco, sočasno pa zaradi udobnosti zagotavljajo osrednji prostor sprostitve marsikaterega člana družine. Kot popestritev jih lahko uporabite tudi v prostorih za sprostitev, lahko pa tudi v čakalnici in ostalih prostorih svojih pisarniških prostorov.

Pri izbiri počivalnika velja načelo, da je ustrezen počivalnik udoben, omogoča sprostitev in udobje za hrbet, hkrati pa so počivalniki na voljo v različnih barvah in materialih, ki poživijo vsak prostor. Pri izbiri so vam na voljo počivalniki z ali brez ročajev – odvisno od potreb izberite počivalnik zase.

Združiti estetiko z uporabnostjo

Sedežne garniture imajo osrednjo vlogo v vsakem dnevnem prostoru. Njihova osrednja naloga je vezana na estetiko in zagotavljanje udobja, hkrati pa lahko v manjših stanovanjih z njimi zagotavljamo večjo uporabno vrednost. Izbira sedežne garniture z raztegljivim ležiščem je rešitev za marsikaterega uporabnika, ki sicer gostom ne more ponuditi prenočišča.

Garnitura z ležiščem Morris zagotavlja vse – estetsko vlogo, udobje, sodobno obliko ter ležišče, ko ga potrebujete. Podobno velja tudi za ostale garniture, kot so Ely, Slim, Happy,Marshall in Magnus. In ne pozabite – mislite nase, svoje potrebe in vnaprej predvidite potek vašega življenja (poslovnega in zasebnega) ter temu prilagodite svojo izbiro.

Avtor: