Robotske kosilnice

Robotske kosilnice so vaš pomočnik za pametne vrtove

Robotske kosilnice so vedno bolj priljubljene v naših domovih, saj opravijo delo namesto nas čeprav nas ni doma. Tehnološki napredek se pozna tudi na področju urejanja vrtov in okolice. Naš dom postaja pameten, enako avtomobil in tudi drugi hišni pripomočki, ki lahko delujejo samostojno, kot robotska kosilnica, ki se tudi napolni same, ko ugotovi, da ji primanjkuje elektrike. Največji napredek pri teh kosilnicah pa je to, da so izjemno tihe, ne smrdijo po bencinu, so ekološko sprejemljive, majhne, okretne in kosijo tudi pod grmovjem.

robotske-kosilnice-1

Kako delujejo robotske kosilnice?

Robotske kosilnice so pametne naprave, ki imajo v ohišje vgrajen pametni računalniški sistem, ki je programiran. Zaradi tega je košnja trave vnaprej programirana in določena ter nadzorovana. Lahko izberete na primer program, da vam robotska kosilnica pokosi travnik ali vrt tako, kot je pokošeno nogometno igrišče. Ali pa izberete kateri koli drug vnaprej narejen program, nenazadnje pa lahko tudi sami vnesete svoj vzorec.

Pametne robotske kosilnice kosijo po vnaprej odmerjenem prostoru. Imajo določeno, koliko lahko naenkrat pokosijo površine in če želite, da vam pokosijo še drug kos zemljišča, boste morali kosilnico tja odnesti ročno. Robotska kosilnica pa zna oceniti, kdaj potrebuje ponovno polnjenje in se sama brez vaše pomoči pripelje do polnilne postaje ter se priklopi. Na ta način bo pokosila določeno površino samostojno, ne da bi jo bilo treba nadzorovati. Vendar tudi, če vas ni doma, boste delovanje kosilnice lahko nadzorovali preko GPS sistema na daljavo.

Dobra novica je to, da določene robotske kosilnice zmorejo kositi tudi neravne terene z ovirami, kamenjem in naklonom terena do 45 stopinj. Ne zmorejo tega vse avtomatske kosilnice, zato se glede na vaš teren o tem prej pozanimajte, kateri model je za vas primeren.

Kako se pametne kosilnice razlikujejo med seboj?

Pametne robotske kosilnice so si na videz vse podobne in se razlikujejo v načinu delovanja. Največja razlika je v tem, kolikšno površino lahko pokosijo. Nekateri modeli lahko kosijo visok teren in ozke prehode. Dejansko se med seboj razlikujejo v tem, koliko so pametne oziroma tehnološko dovršene ter kaj zmorejo glede na teren.

Vse robotske kosilnice pa same prilagodijo čas košnje, ki se prilagaja glede na to, kako visoka je trava. Se pa da kosilnico tudi ročno ustaviti in nastaviti kasnejši datum ter čas košnje in bo sama nadaljevala takrat, ko ste to določili. Kosi pa lahko v vseh vremenskih razmerah tudi, če je dež. Je pa zelo priporočljivo, da ni izpostavljena zelo visoki vročini. Zato je najbolje, da jo nastavite, da kosi zjutraj ali ponoči.

Zakaj je robotska kosilnica okolju prijazna?

Klasične kosilnice, ki so na bencin, puščajo v okolju veliko škodo, ker se naftni derivati na vašo zelenico usedajo in se ne bodo razgradili še naslednjih 150 let. Poleg tega so izjemno hrupne in motijo živali ter sosede. Električne robotske kosilnice pa so njihovo nasprotje.

Strokovnjaki so si enotni, da imajo te kosilnice še eno veliko prednost. Namreč delujejo na principu mulčenja. Kar pa seveda pomeni, da pokošeno travo razsekljajo na drobne koščke in jo razpihujejo po travnati površini. Za naravo in vašo zelenico je to super, ker se tako sproti gnoji in lepo raste. Zato vaša zelenica ne bo nikoli postala grda, tako da bi se na njej poznali otoki gole zemlje, kjer ni nobene trave. To je še posebej pomembno v suhih, vročih poletnih dneh, ko lahko travo sonce dobesedno požge, še posebej, če ni padavin. Če pa so ostanki trave dejansko zastirka za tla, potem se bo trava hitro in dobro obrasla v vseh pogojih.

Robotska kosilnica je naprava, ki deluje na elektriko, katera je najbolj čista energija, ki jo poznamo. Še posebej se priporoča, če jo pridobivate iz lastne sončne elektrarne ali od distributerja, ki uporablja to vrsto energije. Tako podpirate obnovljive vire energije in ohranjate planet Zemlja takšen, kot mora biti zase in za svoje potomce.

Avtor: